DOLAR 32,1858
EURO 35,1087
ALTIN 2519,493
BIST 10643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Elektrik ve doğalgaz kesintisi üretimden değil tüketimden olmalıdır

    Elektrik ve doğalgaz kesintisi üretimden değil tüketimden olmalıdır
    25.01.2022
    A+
    A-

    İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle doğalgaz kısıtlama uygulaması devam ederken, TEİAŞ ise tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine en az 3 gün elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulundu. Durumu değerlendiren Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, “Alınan tedbirleri haklı buluyorum ancak, kısıtlama ve kesintilerin ticarethaneler ve konutlarda gerçekleşmesi gerekir, üretim sanayisinde değil” dedi.

     İlk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtlanırken, alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lere elektrik kısıtlaması uygulanmaya başlanacak ve ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen durma noktasına gelecek. Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, tedbirlerin haklı olduğunu ancak kısıtlamaların üretim sanayisinde uygulanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

    Her ülkenin geleceği üretimden geçer

    Doğalgaz ve enerji üretimiyle ilgili olarak kesintilerin ticarethaneler ve konutlarda gerçekleştirilerek mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, “Gerçekleştirilen ve verilen mücadeleyi haksız bulmuyorum. Netice olarak enerji arzında veya enerji ithalatında bir sınırlandırma oluştuysa bununla ilgili elbette ki bir tedbir alınmak zorundadır. Ancak bu tedbir üretimden değil, tüketimden olmalıdır. Ticarethanelerde ve konutlarda 2-3 kat kalın giyilerek ısınma sağlanabilir ama günün sonunda üretim durmamalı. Çünkü her ülkenin geleceği üretimden geçer.” dedi.

    Üretim sanayisinde gerçekleşen enerji ve doğalgaz kesintilerinin Türkiye’nin katma değer sağlayan üretim sanayisinin gelir kaybına sebebiyet verdiğinin de altını çizen Yalçınkaya, şöyle devam etti:

    Üretim sanayisi bu uygulamanın dışında tutulmalıdır

    “Uygulanan bu kısıtlama ve kesintiler hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir.  Evet, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı kaçınılmaz bir gerçek. Fakat yerli enerji kaynaklarıyla yatırım yapmak ve enerjinin kesildiği süreçlerde de tasarruf edilecek olan şeyler üretim sanayisi değil diğer alanlardır. Örneğin konutlarda veya ticarethanelerde iş akışını engel olmayacak alanlarda kesinti yapılabilir. Ancak üretim sanayisinin özellikle bu konuya dahil edilmiş olması, özellikle organize sanayi bölgelerinde veya her türlü üretim yapan işletmede elektrik kesintisi uygulaması, Türkiye’nin üretim kabiliyetine ve üretimiyle ilgili olarak yanlış bir uygulamadır.

    Bu nedenle günümüzde ekmek ve unlu mamuller ile ilgili üretim yapan işletmelerde böyle bir sınırlandırma gıda üretim işletmesi olmaları nedeniyle söz konusu değildir.  Eğer yerli ve milli enerji kaynaklarımızla ilgili gerekli yatırımlar ve gerekli üretim imkanları oluşturulamazsa enerjiyle ilgili daralan tedarik, ister istemez bu alanda da sorun yaratabilir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.