DOLAR 32,3181
EURO 35,1104
ALTIN 2297,876
BIST 9037,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Emlak vergisi ödemeleri uzatılmalı!

    Emlak vergisi ödemeleri uzatılmalı!
    13.04.2020
    A+
    A-

    2020 yılı Emlak Vergisi 1. Taksit ödemeleri 1 Mart’da başladı ve 1 Haziran’da sona erecek. Covit19 sonrasında kira ödemeleri aksayan taşınmaz malikleri ise bu konuda erteleme bekliyor.

    Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “İçişleri bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan ve salgından doğrudan etkilenen işyerlerinin malikleri kira ödemelerini de alamıyorlar. Bu malikler için de emlak vergilerinin ödeme süresi uzatılmalı” dedi.

    Hazine ve Maliye Bakanlığı Yetkili

    Özelmacıklı “Emlak Vergisi yerel olarak toplanan bir vergi olmakla birlikte usul hükümleri açısından Vergi Usul Kanunu’na, takip açısından da Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna tabi. Dolayısıyla bu vergiyle alakalı kararı vermeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili.     Ödemeler ertelenmese bile 05/09/2018 Tarihinden İtibaren aylık %2 olarak uygulanan gecikme cezaları bir süre askıya alınabilir” dedi.

    Kira Ödemeleri Etkilendi

    Özellikle bu dönemde kira ödemelerine ilişkin de sıkıntılar yaşanmaya başladığını belirten Özelmacıklı “Erken tahliyeler öncelikli olarak öğrenci evlerinde yaşanmaya başladı ve birçok kira ödemesi olumsuz etkileniyor. Bunun yanı sıra kamu kararı nedeni faaliyetleri durdurulan ve işyeri kapanan yüzbinlerce ticarethane var. Bunlar da TBK 136. Maddesine istinaden kira ödemelerini yapmıyorlar. Bu kapsam dışında kalanlar da ya ödeme yapmıyor ya da yapsa bile TBK 138. Maddeye istinaden haklarını saklı tutuyorlar” dedi.

    Yeniden Değerleme Oranının Yarısı Kadar Artırılacak

    2020 yılına ait emlak vergi değerlerinde yüzde 11,29 oranında artış olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Bina, arsa veya araziye 2019 yılında malik olanlar 2020 yılından itibaren mükellef kabul ediliyorlar. Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2020 yılı vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%22,58/2=) %11,29 (onbir virgül yirmidokuz) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacak” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.