DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Enerji depolamanın önü açıldı

    Enerji depolamanın önü açıldı

    Merus Power Türkiye Satış Müdürü Elvan Aygün, yayınlanan şartnameye göre kurulacak enerji depolama sistemlerinin tesislere sunacağı faydaları anlatırken, hizmet sağlayacak şirketin yeterliliğinin de önemli olduğunun altını çizdi.

    Elektrik Depolama Tesislerinin Şebekeye bağlanması konusunda TEİAŞ tarafından yayından teknik şartname hakkında bilgi veren Merus Power Türkiye Satış Müdürü Elvan Aygün, yenilenebilir enerji kaynaklarının önünün açılması ve yatırımların amorti süresinin kısalması açısından enerji depolama sistemlerinin gelişiminin çok önemli olduğunu belirtti.

    ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ ARTTI

    TEİAŞ tarafından hazırlanan Elektrik Depolama Tesislerinin Şebekeye Bağlanması konusunda yayınlanan teknik kriterlerler hakkında bilgi veren Elvan Aygün; “Bildiğiniz üzere dünyada enerji depolama sistemleri günden güne önemini artırmakta ve sistem esnekliğini sağlamada önemli bir unsur haline gelmektedir. Ülkemizde de bu alanda yayınlanan, böylesi bir yönetmelik olması oldukça sevindirici. Bu kriterler arasında göze çarpan noktalardan ikisi enerji kalite sorunları için belirlenen sınırları sağlaması zorunluluğu ve hizmet edeceği alanlar olarak görülmektedir. Enerji kalite sorunları, doğrudan veya dolaylı birçok kayba neden olmaktadır. Bu sorunları önleyici amaçla kullanılması hem iletim ve dağıtım şirketleri için hem de son kullanıcı için ekonomik anlamda olumlu etkiler doğuracaktır. Enerji depolama sistemlerinin hizmet edeceği alanlara bakacak olursak; frekans kontrol pazarında esneklik sağlanması, oturan sistemlerin veya üretime ara veren işletmelerin tekrar devreye alınması sürecindeki sıkıntılı durumların şebekeyi etkilememesi konusunda kullanılacağı belirtilerek sistem kapasiteleri, bağlantı şekilleri ve izlenmesi gibi birçok noktaya değinilmiş.” dedi

    İŞLETMELER İÇİN EK GELİR KAPILARI AÇILACAK

    Enerji depolama sistemlerini şebekeye ve enerji depolama sistemi kurulu işletmelere sağlayacağı katkılar açısından değerlendiren Aygün; “Elektrik güç sisteminden temel beklenti; ekonomik, kaliteli, güvenilir ve sürekli olmasıdır. Şebekeye sağlayacağı katkıları incelersek, öncelikle şebeke işletmecilerinin sistem güvenilirliğini ve esnekliğini sağlamak adına oldukça rahatlayacağı düşünülebilir. Arz ve talebin dengelenmesi ve pik durumlarının yaratacağı sıkıntıların önüne geçilmesi gibi güvenilirliği etkileyen durumlar adına etkin çözümler elde edilebilir. Belirtilen kapasite miktarları ile de TEİAŞ’ın amaçlarından birinin bu olduğu düşünülebilir. İşletmelerde kurulu olan ESS’ler için ise ekonomik anlamda ek gelir ve enerji kalite sorunlarından doğan ek kayıp maliyetlerinden tasarruf veya üretimle bütünleşik bir ESS düşünüldüğünde üretilen enerjinin depolanması ile iç ihtiyaçlarda kullanılabileceği veya şebekeye satılabileceği durumlar olumlu etkiler olarak gösterilebilir. Yani bu teknik kriterlerle birlikte işletmeler için ek gelir kapıları açılacağı, şebeke işletmecileri için ise güvenilirlik ve esneklik anlamında rahatlayacakları bir döneme giriyoruz diyebiliriz.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.