DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Fiyatlar hem kirada hem de satışta yükseliyor

    Fiyatlar hem kirada hem de satışta yükseliyor
    25.05.2021
    A+
    A-

    Konut piyasası makro ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde oldukça büyük rol oynuyor. Gayrimenkul sektöründe talep artış oranı azalsa da ihtiyaç kaynaklı talep devam ediyor ve hem kirada hem de satışta fiyatlar hızla artıyor.   EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ya göre talep azalsa da, arz daha hızlı düştüğü için açık büyüdü, konut sektörü daralıyor ve fiyatlar yükseliyor.

    EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Dünya genelinde ekonominin en yüksek itici güçlerinden birinin de inşaat olduğunu ve Türkiye’de artık yeni üretimin çok azaldığını ifade etti.

    Toplam satışlarda yılın ilk 4 ayında ortalama 89 bin konut satıldığını, geçen senenin ilk 4 ayında ise bu rakamın 96 bin seviyelerinde olduğunu belirten Yazıcı, “Alım satım hacmi düştü ama fiyatlar yükseliyor ve bu şekilde devam ederse fiyatlar durmayacak. Merkez Bankası’nın Mart ayı için açıklanan verilerinde artışlar ülke genelinde bir önceki ayın 2 puandan fazla üstünde çıktı.  Mart sonu verilerinde ortalamada fiyatlar bir önceki yıla göre  %32 oranında arttı. Reel olarak arındırdığımızda yani bir anlamda enflasyon sonrasında %13 daha fazla yukarı çıkmış durumda. Ama bazı şehirlerde yapılarının büyüklük yer ve diğer faktörlere bağlı olarak ortalama artış oranlarının  %40 düzeyini zorladığı istatistiklerde görülüyor. En yükselen şehirler Aydın, Didim, Muğla olurken, Güneydoğu’da ise Diyarbakır ve Şanlıurfa oldu.” dedi.

    Nisan ayında 29 bin 212 adet konutun ilk defa el değiştirdiğini de sözlerine ekleyen Yazıcı, “Bence bir başka önemli veri de ilk satışlar oldu. İlk satışlar yılın ilk 4 ayında 109 bin gerçekleşirken, geçen sene bu rakam 122 bindi. Bu rakamların düşmesinden ki en büyük etkenlerden biri de eksilen üretim. Konut fiyatlarındaki artış ve faizlerin yüksekliği yatırım amaçlı konut talebini azalttı. Kiralık ev sorunu mevcut. Satış fiyatlarındaki yükselme kira bedellerindeki artışa yol açtı. Kira bedellerinin ve satış bedellerin makul seviyelere inebilmesi için makul miktarda konutun imal edilmesi gerekiyor. Ya da yatırım amaçlı konut alanlara özendirici vergi muafiyetleri gelmeli, yoksa konut sorunu yaşama alanı sorununa dönüşecek. Oysa inşaat maliyetleri çok yüksek. İmalat süresinin 24-36 ay arasında olduğu düşünülürse bugün alınacak önlemlerin sonuçlarının ancak 2 yıl sonra piyasaya etki edebileceğini söyleyebiliyoruz. Bu açıdan bakıldığında yarın alınacak her önlem bugünden geç olacak gibi duruyor. Aslında talep hızı azalsa da talep devam ediyor ve arz da bu talepten az olunca piyasa yukarı çıkıyor. Konut sektöründe tehlike çanları çalıyor.” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.