DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul sektörü bu fuarda buluşuyor

    Gayrimenkul sektörü bu fuarda buluşuyor
    15.03.2023
    A+
    A-

    15.Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi, 16 – 17 Mart’ta İstanbul Bosphorus Hilton Convention Center’da gerçekleştirilecek. Türkiye’nin en önemli İnşaat ve Gayrımenkul firmaları, 15’inci kez “Gayrımenkul Fuarı ve Zirvesi”nde bir araya gelecek. Yerli ve yabancı yatırımcıların, Rusya, İran, Irak, Körfez Ülkeleri, ABD, Almanya, Hollanda, Belçika gibi Avrupa Ülkelerinden acentelerin de katıldığı 15. Gayrimenkul Fuarı ve Zirvesi’nde bu yıl 450 konsept proje yer alacak.

    Türkiye, 06 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmaya başlarken, deprem sonrası hem çok tartışılan hem de gerek deprem bölgesinde yeniden şehirleşme çalışmaları ve Deprem riski altındaki Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere Kentsel Dönüşüm çalışmalarının odağı olan Gayrimenkul Emlak sektörü, yarın 15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi’nde bir araya gelecek. 15. Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi  İstanbul Bosphorus Hilton Conference Center’da gerçekleştirilecek.

    2 gün sürecek olan Fuar ve Zirve hakkında bilgilendirmek amacıyla yapılan toplantıda JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, Kılıç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Kılıç ve Altın Türk Real Estate Yatırım Başkanı, Arap – Türk İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği Başkanı İsmail Altın, sektör hakkında bilgi verdiler. 34 ülkeden 500’ün üzerinde yatırımcının Türkiye’nin en önemli inşaat, gayrimenkul firmaları ile buluşacağını söyleyen JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, 17 Mart günü gerçekleştirecekleri zirvenin sektörün tüm sorunlarının, beklentilerinin masaya yatırılacak oluşuna dikkat çekti.

    Fuarda 42 firmanın 450 proje ile yer aldığını söyleyen Haktan Öztunalı; “15’inci Gayrımenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi’ne bu yıl İstanbul, Kıbrıs, Antalya başta olmak üzere yurt dışından Montenegro, Dubai ve Suudi Arabistan, İngiltere, Rusya, Almanya çoğunlukta olmakla birlikte burada Newyork, Miami gibi Amerika projelerini satan firmalardan oluşuyor” dedi.

    GEÇMİŞ FUARLARDA DAHA ÇOK YABANCI ZİYARETÇİ TALEBİ ALIRKEN, BU YIL TÜRK ZİYARETÇİ TALEBİNDE PATLAMA YAŞIYORUZ

    2 Milyar 400 Milyon liralık ülkemizde yatırım yapabilecek yaklaşık 77 tane yatırımcıyı bu konjonktürde getirmeyi başardık

    JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, fuara giriş için rezervasyon yaptıran ziyaretçi profilindeki değişime dikkat çekti ve şunları söyledi; “Bu fuarı 15’inci kez düzenliyoruz. Geçmiş fuarlarda daha çok yabancı ziyaretçi talebi alırdık. Bu yıl, çok ciddi Türk ziyaretçi rezervasyonu aldık. Deprem felaketinin bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de insanlar, daha güvenli, daha sağlam konutlara ulaşmak, arsa veya müstakil ev almak düşüncesiyle fuara büyük ilgi gösteriyor şu anda. Sadece dün akşam 3717 Türk ziyaretçiden telefon aldık.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Köye Dönüş” projesi bir anlamda aslında büyük şehirlerde talep görmeye başladı. Amerika’da ki gibi güvenli, yüksek plazalarda çalışıp, tek katlı, iki katlı müstakil, bahçeli evlerde yaşama doğru bir yönelim var” .

    Yurt dışında özellikle Ticaret Ataşeliklerimiz nezdinde çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Haktan Öztunalı, “Fuarımız da Rusya, İran, Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt, Katar, Kazakistan, Körfez Ülkelerinden yaklaşık 140 civarında bir B2B alanımızda broker yatırımcıları göreceksiniz. Avrupa ülkelerinden de bu yıl güzel bir katılım aldık. Sadece Almanya’dan 17 yatırımcı var. İngiltere, Hollanda, Portekiz, Doğu Avrupa ülkelerinden de yatırımcılar fuarda Türk Gayrimenkul firmaları ile özel görüşmeler yapacak. Sonuç itibarıyla biz JNR Fuarcılık olarak yaptığımız bu çalışmalarla ve 15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ile 2 Milyar 400 Milyon liralık ülkemizde yatırım yapabilecek yaklaşık 77 tane yatırımcıyı bu konjonktürde getirmeyi başardık” dedi.

    Deprem sonrası Müteahhitlerin suçlandığını söyleyen Kılıç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Kılıç, “Müteahhit yatırımcıdır. Gayrimenkul projesine yatırım yapar. Mühendislik ve malzeme kontrol edebileceği bir alan değildir. Bunun kontrolünü Yerel yönetimler, Yapı Denetim, Bakanlık yapar. Denetimi yapılan bir projede hiçbir müteahhitin herhangi bir şekilde eksik malzeme kullanması veya hata yapması mümkün değildir. Yönetmeliklere uygun yapılan tüm yapılar şu anda güvenli yapılardır. Burada bizlerin beklentisi, yönetmeliklerin dışında denetiminde daha güçlü hale getirilmesi” şeklinde konuştu.

    1995 yılından beri inşaat sektörünün kalitesinin arttırılması, dünyanın gelişmiş ülkelerinde ki güvenli yapı standartlarının ülkemizde uygulanması konusunda önderlik ettiklerini anlatan Adem Kılıç; “Kılıç İnşaat olarak 28 yılda 42 projeyi ve 15 binin üzerinde konutu hayata geçirdik. Çeyrek asırlık tecrübemiz ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yarın, 34 ülkeden heyetlerin, ziyaretçilerin, acentelerin geleceği ve Türk Gayrimenkul firmalarıyla B2B görüşmelerin yapılacağı 15’inci Gayrimenkul Fuarı ve Zirvesini de Kılıç İnşaat olarak destekliyoruz. Türkiye’de inşaat sektörünün dünyaya açılmasında önemli rol oynayan bu fuar, özellikle Türk inşaat firmalarının Libya, Irak, Suriye, Ukrayna gibi savaş yorgunu ülkelerde başlayan yeni yapılanma sürecinde yer alması için önemli bağlantılar kurmasını sağlayacak.   Bu ülkelerin konutlarını, inşaat projelerini hayata geçirmesi hem ülkemize kazandırılacak döviz açısından hem de sektörün büyümesi açısından çok önemli. Sadece Suriye’de 400 milyar dolarlık bir inşaat potansiyelinden söz ediliyor. Ukrayna keza, 100 milyar doların üzerinde bir yeniden yapılanma bekleniyor. Hali hazırda, Türk inşaat sektörü olarak bu ülkelerle görüşmelere başladık ve Rusya, Avrupa ülkeleri ile rekabet halindeyiz” dedi.

    TÜRKİYE’DE KONUT VE KİRALARDA Kİ ARTIŞIN SEBEBİ YABANCILARA KONUT SATIŞI DEĞİL

    Toplantıda Yabancılara Konut Satışı pazarı hakkında bili veren Altın Türk Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı ve Arap Türk İş Adamları Derneği Başkanı İsmail Altın, Türkiye’de toplam yabacıların aldığı konut miktarının %4,5 civarında olduğunu açıkladı. İsmail Altın konuyla ilgili şu bilgileri verdi : “Türker’deki konut fiyat artışının sebebi yabancılar değildir. Türkiye’de toplam yabacıların aldığı konut miktarı %4,5 civarında. Konut fiyatlarının artış sebebi  öncelikle Arz eksikliği, Enflasyon ve döviz kurundaki artışa bağlı emtia ve girdi maliyetlerinin artışı, dar ve orta gelirliler için açıklanan teşviklerde fırsatçılıklar. Türkiye’de fiyat artışları yabancıya yapılan satışlardan kaynaklı olmadığının kanıtı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi’dir (KFE). Nitekim son KFE’ye göre hiç yabancıya konut satışı olmayan Kırklareli 1940, Denizli 2050, Burdur 2370, Isparta 2370, Adana 2050 gibi şehirlerde bu sene ilk 10 ayda konut fiyat endeksi Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti”.

    Yabancılara konut satışında dünyadaki rakamları paylaşan İsmail Altın; “ Yabancılara konut satışında dünyada rakamlar şöyle; ABD de 2021 de 54 milyar dolarlık satış yapıldı

    İspanya’da bu oran yaklaşık 75 milyar dolar, Portekiz, %11’lik bir pay almış, Kanada %10, İtalya %10 ve Türkiye de bu rakam %4,5 payla yaklaşık 6 milyar dolar Denizaşırı yatırımcılar için en büyük avantajlardan biri, diğer büyük kozmopolit merkezlerle karşılaştırıldığında Dubai’deki mülklerin rekabetçi fiyatlarıdır. Knight Frank’ın 2019 Servet Raporuna göre, metrekare başına ortalama fiyat Şangay’da 1.629 Dolar, Paris’te 2.020 Dolar ve Londra’da 2.994 Dolar iken Dubai’de çok daha uygun fiyatlı 650 Dolar. Türkiye’de en çok  Ortadoğu ülkeleri gayrimenkul alıyormuş gibi biliniyor ama aslında en çok Rusya ve Iran alıyor” şeklinde konuştu.

    KIRKLARELİ, DENİZLİ, BURDUR, İSPARTA, ADANA, BATMAN, HAKKARİ’DE YABANCI SATIŞI HİÇ YOK, KONUT FİYATLARI, FİYAT ENDEKSİNE GÖRE İSTANBUL’DAN DAHA FAZLA ARTMIŞ.

    Bizim yabancı yatırımcı sorunumuz yok, Göçmen sorunumuz var.

    Altın Türk Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Altın, Türkiye’nin bir çok şehrinde yabancıya hiç konut satışı yapılmadığını veya çok az yapıldığını ama buna rağmen konut ve kira artışlarının yüksek seyrettiğini söyledi. Altın konuyla ilgili şu bilgileri verdi; Kırklareli, Denizli, Burdur, İsparta, Adana, Batman ve Hakkari’de yabancı satışı yok ancak, konut fiyatları normal konut fiyat endeksine göre hepsinden daha fazla artmış. Emtia fiyatları, kira fiyatları artmış. Türkiye’de yabancıya konut satışında ki bu ön yargıları yıkmamız gerekiyor. Bu, peynir ekmek gibi konut satalım anlamına gelmiyor. Elbette, denetimli, kontrollü şekilde Avrupa, Amerika, Dubai gibi yapmamız gerekiyor. Ülkeleri çeşitlendirerek global dünyaya ayak uydurmamız lazım. Hata yapan yabancıları sınır dışı edelim, kanunları keskinleştirelim. Bu 450 Milyar dolarlık pazardan pay almamız gerekiyor. Bizim yabancı yatırımcı sorunumuz yok, bizim göçmen sorunumuz var. Yabancı yatırımcı ile göçmen sorununu ayırmamız gerekiyor”.

    Türkiye’de deprem sonrası yabancı yatırımcıların Bodrum, Ege bölgesine yöneldiğini söyleyen JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı “Fuar kadar Cuma günü düzenleyeceğimiz Gayrimenkul Emlak Zirvemiz de çok önemli. Sektörün tüm sorunlarını, beklentilerini, ihtiyaçların, global dünya ile kıyaslandığında geliştirilmesi gereken konuları açık yüreklilikle masaya yatıracağız” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.