DOLAR 32,3448
EURO 35,1385
ALTIN 2301,298
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul sektöründeki şirketler geleceğini uyum programlarıyla daha ileriye taşıyabilir

    Gayrimenkul sektöründeki şirketler geleceğini uyum programlarıyla daha ileriye taşıyabilir
    11.08.2022
    A+
    A-

    Uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaştığı sektörlerden biri de gayrimenkul oldu. Türkiye veya yurtdışındaki birçok şantiyede çalışmalar devam etse de bazı kritik departmanların uzaktan çalışma modeli karmaşık sorunları da beraberinde getirdi. Çetinkaya Avukatlık Bürosu Hukuk ve Uyum Profesyoneli Avukat Altuğ Özgün, bu endişelerin giderilmesi için şirket içindeki uyum programının etkili ve sürdürülebilir bir şekilde uygulanıyor olmasının hayati önem taşıdığını açıkladı.

    Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan ve giderek gelişen gayrimenkul sektöründe uyum süreçleri, butik inşaat şirketlerinden Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarına kadar bu sektörde yer alan herkes için büyük önem arz ediyor.

    Uyum Programı Rekabetçi Avantaj Oluşturur

    Global ekonomide global etik ve uyum düzenlemelerine uygun davranmanın ve proaktif risk yönetiminin şirketler için rekabetçi avantaj olduğunu vurgulamaktadır. Uyum Programının sadece kanunlara uymaktan ibaret olmadığını ayrıca şirketin kendi kendisini sürekli değerlendirdiği işi daha iyi yapma kültürünün kuruma yayılması anlamına geldiğini ifade eden Çetinkaya Avukatlık Bürosu Hukuk ve Uyum Profesyoneli Avukat Altuğ Özgün, uyum programının avantajlarını şöyle belirtti:

    • Şirket finansal değerinin artması ve itibarın bir şirket değeri olarak değerlendirilmesi
    • Başta müşteriler olmak üzere paydaşların güveninin artması
    • Birleşme, Devralma, ortak girişim ve benzer işbirliklerinin kurulması ve devam etmesi için gerekli uluslararası standartları sağlama
    • Değişen küresel risklere karşı şirketin bağışıklık sistemini güçlendirme
    • Yeni yetenek alımının kolaylaştırılması
    • Şirket içinde çalışan bağlılığını arttırması

    Şirket içi endişeler uyum programıyla çözülebilir

    Gayrimenkul şirketlerinin yaşadığı zorluklara da değinen Özgün, “Yükleniciler malzeme ve iş gücü sıkıntısı, artan maliyetler ve proje teslim zorluklarıyla karşı karşıya kalırken; bu zorluklar gayrimenkul şirketlerine proje tesliminde gecikmeler ve/veya müşteri taleplerinde karşılanması güç değişimler olarak yansıyor. Sektör dinamikleri dikkate alındığında, çalışanları işe almanın zorlukları, sözleşme koşullarının değişmesi, lojistik ve tedarik zincirindeki aksamalar, tedarik tarafında hızla artan maliyetler, kur riski vb. dahil olmak üzere birçok endişe hala devam ediyor. Bu endişelerin giderilmesi için şirket içindeki uyum programının etkili ve sürdürülebilir bir şekilde uygulanıyor olması önemli.

    Gayrimenkul sektöründeki uyum düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmak şirketi ileri taşır

    Özellikle hem Türkiye hem de farklı coğrafyalarda iş yapan başta inşaat şirketleri için, hukuka aykırı işlemlerin ve yolsuzlukların önüne geçilmesi, çalışanlara güvenli bir iş ortamı sağlanması, hızla gelişen ve değişen sektör dinamikleri karşısında işletmenin korunması için gayrimenkul sektöründeki uyum düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmak şirketi daha da ileriye taşıyacak önemli adımlardandır. Aksi takdirde, uyum sürecinin doğru yönetilememesi veya eksik noktalar içermesi şirketler aleyhine ciddi mali, hukuki ve itibar kaybına varan sonuçlar doğurabilir.

    Uyum Programına Sahip Olan Şirketler Daha Fazla Yatırım Alabilir ve Yatırım Yapacak Finansmana Sahip Olabilir

    Şirket içinde bir uyum programı tasarlanırken gayrimenkul şirketlerinin taraf olduğu önemli sözleşmeler de dikkate alınarak “Sözleşme Uyum İncelemeleri” yapılmalı ve sektörün değişen koşullarına göre periyodik olarak sektör risk ve analizleri güncellenmelidir. Karşılaşılabilecek bu uyum risklerine ve sorunlarına yönelik politika ve prosedürler oluşturulmalı, bunların şirket içinde doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığının takibi yapılmalıdır. Oluşturulan uyum programının ardından çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi için eğitim verilmesi ise sağlıklı bir uyum sürecinin ayrılmaz bir bileşenidir.

    Gayrimenkul düzenlemeye en çok tabi sektörlerden biridir ve gerekli standartlara uyulmaması veya standartların karşılanamaması durumunda, düzenlemelerin yanı sıra cezalar ve yasal işlemler de beraberinde gelir. Ödenebilecek yüksek meblağlı idari para cezaları, muhtemel müşteri kayıpları ve yaşanabilecek dava temsil masraflarının şirketlere getireceği mali yüklerin yanında şirket itibarının da ciddi oranda zedelenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

    Çetinkaya Avukatlık Bürosu Hakkında: Çetinkaya Avukatlık Bürosu, şirketler, uyuşmazlık çözümleri, etik ve uyum ile iş hukuku başta olmak üzere danışmanlık sağlayan, ulusal ve uluslararası platformlarda yer alan bir kurumdur. Çetinkaya Hukuk Bürosu, şirketler, uyuşmazlık çözümleri, etik ve uyum ile iş hukuku başta olmak üzere tüm alanlarda danışmanlık sağlayan, ulusal ve uluslararası platformlarda yer alan bir hukuk bürosudur. Müvekkilleri için yenilikçi ve sektör odaklı hukuki çözümler sunar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.