DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Geberit Türkiye ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, “Mimarlık Ne İşe Yarar?” sorusunun cevabını aradı

    Geberit Türkiye ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, “Mimarlık Ne İşe Yarar?” sorusunun cevabını aradı
    27.02.2024
    A+
    A-

    İsviçreli sıhhi tesisat devi Geberit’in desteğiyle İstanbul Serbest Mimarlar Derneği – İstanbulSMD tarafından mimarlığın rolünü, potansiyelini ve güncel etki alanını tartışmaya açmak üzere hayata geçirilen “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansı, alanında uzman 15 konuşmacının katılımıyla altı oturumda gerçekleştirildi.

    Sıhhi tesisat ve vitrifiye sektörünün öncü şirketlerinden Geberit Türkiye’nin verdiği destekle düzenlenen “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansı, alanında uzman 15 konuşmacı ve sektör profesyonelinin katılımıyla Sofitel İstanbul Taksim’de gerçekleştirildi. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından “Biz neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkan ve depremlerden zarar gören mimarlık öğrencilerine yönelik “Staj Destek Programı”nı hayata geçiren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği – İstanbulSMD tarafından gerçekleştirilen konferansta “Binalardan Ne Bekleriz?”, “Hayatta Kalmak İçin Mimarlık”, “Umut İçin Mimarlık”, “Başka Nasıl Yapılır?”, “Tasarım Pahalı Bir Şey Midir?” ve “Mimarlık Ne İşe Yarar?” başlıklı oturumlar düzenlendi. Konferansın moderatörlüğünü yüksek mimar, öğretim görevlisi, editör ve danışman Banu Uçak üstlendi.

    Uzman konuklar mimarlığı çok boyutlu yönleriyle konuştu

    Konferansta gerçekleştirilen “Hayatta Kalmak İçin Mimarlık” oturumunda sahneyi sınırın iki yanından, ortak duyarlılıkları olan, ortak bir coğrafyayı, benzer yapı yapma kültürlerini paylaşan ve kendi toplumlarının esenliğine ilişkin kafa yoran iki kadın mimar paylaştı. Türkiye’ye ilk kez gelen, kitapları dünya çapında ses getiren, Suriyeli ödüllü mimar Dr. Marwa Al-Sabouni’ye, Kahramanmaraş depreminin ardından Hatay ve Antakya başta olmak üzere yeniden imar sürecinde kentsel belleğin korunması mimarlığın toplumun yaralarını sarabilmesi için çalışmalar yürüten Mimar, Koruma Uzmanı Aslı Özbay eşlik etti. Konuşmacılar, nedeni ister savaş ister deprem, isterse iklim felaketi olsun geniş ölçekli yeniden yapılanma süreçlerini ele alırken sadece nasıl yeniden inşa edilmesi gerektiğini değil, aynı zamanda nereden başlanıp “umut” için nasıl inşa edip aidiyetin nasıl sağlanacağına dair soruları tartıştı.

    Konferansın “Umut İçin Mimarlık” oturumunda ise World Architecture Festival -WAF (Dünya Mimarlık Festivali, 2023) “Sivil Toplum ve Topluluk” kategorisinde “Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi” ile birincilik ödülü alan Tayvanlı mimar Dr. Chen-Yu Chiu (Cho) katılımcılar ile görüşlerini paylaştı. Mimari tasarımını Dr. Chiu’nun gönüllü olarak yaptığı ve halen direktörlüğünü yürüttüğü sekiz yıl önce kurulan Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinden sonra sayısı binlere varan Hataylı’ya geçici barınma alanı olarak da hizmet vermesi konuşulurken umut için, barış için, toplumsal refah ve esenlik için mimarın ve mimarlığın üstlenebileceği rolün simgeleştiği çok önemli bir örnek olarak konferans kapsamında ele alındı. “Mimarlık Ne İşe Yarar?” oturumunda ise Türkiye’nin mimarlık alanında en üretken akademisyenlerinden, mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Uğur Tanyeli, FluTV Kurucusu İlker Canikligil’in sorularını yanıtladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.