DOLAR 32,5374
EURO 34,8832
ALTIN 2486,593
BIST 9564,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Geleceğin sanayi tasarımı Eskişehir’den yükseliyor

    Geleceğin sanayi tasarımı Eskişehir’den yükseliyor
    01.10.2022
    A+
    A-

    Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Eskişehir OSB’de kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi   (ETİM) 3 Ekim 2022 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılacağı törenle açılacak.

    Eskişehir’de havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv, beyaz eşya gibi öncü sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin mühendislik, tasarım ve prototipleme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM) için çalışmalar tamamlandı.

    Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi – Organize Sanayi Bölgesi Yerleşkesi’nde bin 100 metrekare bir alana kurulan ETİM’in paydaşları arasında Eskişehir OSB Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası, Osmangazi Üniversitesi,  Anadolu Üniversitesi, Raylı Sistemler ile Eskişehir Havacılık kümelenmeleri bulunuyor.

     “Hayallerin tasarlandığı, inovasyonla gelişen bir merkez”

    ETİM ile havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.  KOBİ’lerin mühendislik kabiliyetlerinin geliştirilmesine direkt katkı sağlaması amaçlanan ETİM’de ülkemizin dış ticaret açığının azaltılması ve bölgenin rekabetçilik seviyesinin arttırılması için çalışmalar yürütülecek. Ülke sanayisine önemli katkılar sunacak olan ETİM’in “hayallerin tasarlandığı, inovasyonla gelişen bir merkez” olması amaçlanıyor.

    EDICtive Tasarım Yarışması

    Proje kapsamında ayrıca KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla eğitim programları ve çalıştaylar düzenlenirken, yurtdışındaki başarılı inovasyon merkezleri de incelendi. Ayrıca beş adet pilot proje kabul edilerek uygulama ve üretim süreçlerine geçildi. Proje kapsamında sanayi tesislerinde enerji tüketimini en aza indirecek yaratıcı çözümler arayan EDICtive Design Call isimli tasarım yarışması da başlatıldı.  17 Ekim 2022 tarihine kadar başvurulabilecek yarışma kapsamında; makine imalat, beyaz eşya, otomotiv, havacılık, raylı sistemler sektörleri ile uyumlu; ısıtma ve soğutma sistemlerinde tanımlanacak bir probleme bulunacak çözüm önerisinin ETİM’in altyapısı ile prototip üretimi de yapılacak.

    Açılışa Bakan Varank ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Landrut katılacak

    3 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç’ın katılımıyla gerçekleşecek. Konuşmaların ardından ETİM Makine Parkı ziyaret edilecek. Ziyaretin ardından kokteyl ve müzik dinletisi gerçekleşecek.

     

    KOBİ’lere güçlü destekler geliyor

    “Tasarım, prototipleme, proje yönetimi, tersine mühendislik, eğitimler ve yapısal analizler” alanlarında faaliyet gösterecek olan ETİM’in KOBİ’lere katkıları ise şöyle:

    •  KOBİ’lerin tasarım ve mühendislik sorunları çözülecek, bu alanlardaki kabiliyetleri geliştirilecektir.
    • KOBİ’lerin ürünlerini daha nitelikli hale getirmeleri sağlanacaktır.
    • KOBİ’lerin AR-GE, yeni ve özgün ürün geliştirme yetkinlikleri artacaktır.
    • KOBİ’lerin tasarım konusunda çalışan kurumlara ulaşma imkânı sağlanacaktır.
    • KOBİ’lere, üniversite kökenli girişimcilere ve teknopark girişimcilerine mühendislik, tasarım ve prototipleme konularında Ar-Ge merkezli eğitim imkânları da sunacaktır.
    • Sanayi, üniversite ve girişimcileri yeni işbirlikleri için bir araya getiren bir platform işlevi de görecektir.
    • Sahip olduğu uzman insan kaynağı ve teknik olanaklarıyla birlikte Eskişehir ve Türkiye için büyük önem taşıyan projelere destek verilecektir. “

     

     ______________________________________

    REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

    Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir mali destek programıdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.