DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    GF Hakan Plastik: Akıllı yapılara, akıllı çözümler

    GF Hakan Plastik: Akıllı yapılara, akıllı çözümler
    22.02.2021
    A+
    A-

    Günümüzde enerji maliyetlerinin düşürülmesinde alternatif kaynakların kullanımı, A veya A+ elektrikli ürünlerinlerin tercih edilmesi gibi seçenekler üzerinde durulurken; binalarda ısı kayıplarının en aza indirilmesi için çatıdan, cepheye, pencereden zemine kadar yalıtımın önemine dikkat çekiliyor. Akıllı Binalar da enerji verimliliği sistemleri ile giderek önem kazanıyor. 

     

    Maksimum yarar, işlev ve tasarruf yapılması amaçlanan Akıllı Binalar malzeme seçimi ve depreme karşı direnç gibi özelliklerinin yanı sıra iletişim, güvenlik ve enerji verimliliği sağlayan otomasyon sistemleri ile donatılıyor. Teknolojinin getirdiği kolaylıklar donatıların kişisel tercihlere göre kullanımına izin veriyor.

     

    Yaşam konforunu artıran sistemler

     

    GF Hakan Plastik yetkilileri bu nedenle Akıllı Binalar için yerden ısıtma sistemleri kullanımının enerji tasarrufu açısından daha avantajlı sistemler olduğunu vurguluyorlar. Isı pompası ve güneş enerjisi gibi alternatif ısıtma sistemleri ile uyumlu olan GF Yerden Isıtma Sistemi ile farklı ekipmana ihtiyaç duyulmaksızın ısınmanın sağlanabildiğini belirtiyorlar. Radyatörlü sistemlerin 70-80 ºC sıcak su ile çalışmasına karşın yerden ısıtma sistemlerinin 40-50 ºC  sıcaklığa ihtiyaç duymasının daha az enerji kullanımı sağladığını; ayrıca boruların yere sabitlenmesinin ve ısı izolasyonu için  zemine serilen panellerin de enerjinin verimli kullanılmasına katkı sağladığını ifade ediyorlar.

     

    Yerden ısıtma sistemlerinde projelendirmenin çok önemli olduğunu belirten yetkililer, proje aşamasında istenen özelliklerin doğru şekilde aktarılmasının, ısı kayıplarına göre her mahalin boru modülasyonlarının doğru hesaplanması ve otomasyona uyumlu ekipmanlar kullanılması için gerekli olduğunu vurguluyorlar.

     

    Kullanıcı konforunu artıran bir özellik olan otomasyonla kullanıcının ihtiyacına göre sistem, cep telefonları ve tabletler ile uzaktan kumanda edilerek programlanabiliyor. Bu, kollektöre ve yaşam alanına takılan parçalarla sağlanıyor. Kollektöre takılan debimetrelerle her mahalin sıcaklık kontrolü yapılabiliyor; yine kollektör üzerindeki mini vanalar ile ısıtılmak istenmeyen alanlar kapatılabiliyor.

     

    Isı iletkenliği daha az olan parke ve ahşap kaplamaların yanı sıra fayans, seramik, mermer gibi malzemelerle de kullanılabilen sistemler, döşeme sıcaklığı maksimum 26-27 C olacak şekilde konfor alanı oluşturuyor. Daha düşük sıcaklıkta çalışan, klasik radyotörlere göre %15’e yakın tasarruf sağlayan sistem, çevresel etkiler açısından da tercih nedeni oluyor.

    Sadece konutlar için değil, işyeri, okul, hastane, vb. alanlar için de tercih edilen yerden ısıtma sistemleri, ilk yatırım maliyetini kısa zamanda amorti edebilecek, geri dönüşü yüksek bir yatırım olarak değerlendiriliyor. Düşük ısıtma suyu sıcaklığı (50 °C’nin altı) enerjiden tasarruf edilerek ısınma maliyetlerinin azalmasına katkı sağlıyor. Standartlara uygun şekilde üretilip, uygun şartlarda ek parça bulundurmadan döşenmesi durumunda bina ömrü ile eşdeğer kullanım ömrü sunuyor. Bu da bakım maliyetleri açısından kolaylık getiriyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.