DOLAR 32,4025
EURO 34,5271
ALTIN 2381,675
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Göbeklitepe tasarımcılara esin kaynağı oldu

    Göbeklitepe tasarımcılara esin kaynağı oldu
    19.02.2020
    A+
    A-

    Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından İstanbul Maden İhracatçıları Birliği işbirliğinde, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Halfeti Belediyesi destekleriyle ‘Göbeklitepe Doğal Taş Ürünler Tasarımı Atölyesi’ düzenlendi.  Dört gün boyunca tasarımcılar, Göbeklitepe’nin anıtsal yapılarından, figürlerinden, coğrafyasından, doğasından ilham alarak doğal taşlardan üretilecek tasarımlar geliştirdi.

    Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) işbirliğinde düzenlenen ‘Göbeklitepe Doğal Taş Ürünler Tasarımı Atölyesi’, Şanlıurfa’da gerçekleştirildi. Arkeoloji alanında dünyada bilinen tezleri altüst eden Göbeklitepe’nin tasarım aracılığıyla Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmasının, Göbeklitepe için bir koleksiyon değeri yaratılmasının hedeflendiği atölye çalışmasında aynı zamanda bu eşsiz kültürel mirastan esinlenilerek özgün tasarımların geliştirilmesi amaçlanıyor.

    Tasarımcılar dört gün boyunca Nurcihan Beyazıt’ın küratörlüğünde bir araya gelip, Göbeklitepe’den ilham alarak ürün tasarımları geliştirdi. Bu tasarımlar, Türkiye’nin doğal taşlarıyla üretilerek ‘Göbeklitepe Tasarım Koleksiyonu’ oluşturulacak. Koleksiyon aynı zamanda, Türkiye’nin doğal taşlarının tasarım aracılığıyla tanıtımını da sağlayacak.

    Önce Göbeklitepe’yi incelediler sonra formları tasarımlarına taşıdılar

    İlk gün Göbeklitepe ile ilgili detaylı bilgiler edinen, yöreyi ve buluntuları inceleyen tasarımcılar, atölyenin ikinci gününde ise Türkiye’nin doğal taşlarının tanıtımı, doğal taşların üretim yöntemleriyle ilgili sunuma katıldı. Ardından, Göbeklitepe’deki “T” sütunlarının da yapıldığı bir tür kireç taşı olan Urfa’nın geleneksel nahit taşı üretim sahasında, Halfeti Halk Eğitim Merkezi mozaik üretim atölyelerinde incelemelerde bulunuldu. Atölyenin üçüncü gününde de Şanlıurfa’da yer alan Haleplibahçe Mozaik Müzesi ziyaret edildikten sonra,  iki gün süren tasarım çalışmalarına başlandı.

    Yoğun yaratım sürecinde, Göbeklitepe’nin tarihinden, coğrafyasından, doğasından, mimarisinden ve anıtsal yapılarından ilhamla tasarım fikirleri üretildi ve eskiz çalışmaları yapıldı. Urfa nahit taşı, Urfa ve çevresinde çıkan volkanik kayaç türlerinden Karacadağ’ın kurşuni bazalt taşı ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çıkarılan doğal taşlardan üretilecek günlük aksesuarlar, masaüstü aksesuarları, araç gereçler ve farklı alanlarda kullanılacak objelerin tasarımları geliştirildi.

    Tasarımcıların Göbeklitepe’deki sütunlardan, duvarlardaki figürlerden, doğa insan ilişkisinden, binlerce yıl önce yaşayanların ritüellerinden ilham alarak yarattıkları objelerin formları Mezopotamya’nın büyülü atmosferini yansıtıyor. Buket Hoşcan Bazman, Ceren Gürkan, Eli Bensusan, Emre Yunus Uzun, Hazal Balasar, Mustafa Timur ve Şule Koç’tan oluşan tasarım ekibinin özgün tasarımları, Türkiye’nin doğal taşlarından üretilecek.

     

    Türkiye’nin zengin doğal taş kaynakları

    Hayata geçirdikleri çalışmayı ‘heyecan verici’ olarak tanımlayan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Göbeklitepe bu toprakların sahip olduğu kültürel çeşitliliğin ve zenginliğin en son ve ufuk açıcı noktasını oluşturuyor. Bu zenginliğin yine bu toprakların doğal taşlarıyla hayatımızda objeler, aksesuarlar olarak daha fazla yer almasını istiyoruz. Göbeklitepe’nin ruhunu, kültürünü, hayata bakışını günümüz dünyasının içine daha fazla katmak, bunu yaparken de yine kendi doğal taşlarımızı kullanmak son derece heyecan verici. Doğal taş zengini olan Türkiye’de 650’nin üzerinde renk ve desende mermer bulunuyor. Ayrıca ülkemiz traverten, kireçtaşı ve granitte de 150’ye yakın doğal taş çeşidine sahip. Birlik olarak sahip olduğumuz bu zenginliği anlatmak, göstermek için anlatma biçimlerini çeşitlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

    Özgün ve ihracat potansiyeli yüksek ürün tasarımlarının geliştirilmesini hedefleyen Göbeklitepe Tasarım Atölyeleri, ‘Göbeklitepe Tasarım Koleksiyonu’ kapsamında Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının katılımıyla farklı alanlarda gerçekleştirilmeye devam edecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.