DOLAR 32,444
EURO 34,7326
ALTIN 2440,295
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Goodyear’dan cebinizi düşünen tasarruf önerileri

    Goodyear’dan cebinizi düşünen tasarruf önerileri
    14.04.2021
    A+
    A-

    Lastiklerinizi doğru şekilde kullanarak, ömrünü uzatabilir ve önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Goodyear’ın önerileriyle lastiklerinizi daha uzun süre kullanabilir, bir yandan bütçenizi korurken bir yandan da daha az doğal kaynak kullanıp daha az atık üreterek çevreye katkıda bulunabilirsiniz.  İşte size Goodyear’dan birkaç maddede bütçenizi korurken çevreye katkıda bulunmanızı sağlayacak öneriler.

    Lastik basıncını kontrol edin

    Yapabileceğiniz en kolay kontrollerden biri, lastik basıncını düzenli takip etmektir. Lastiklerin basıncı zaman içinde azalır ve doğru hava basıncına sahip olmayan lastikler kullanmak, lastik hasarına yol açabilir. Artık birçok araçta elektronik lastik izleme (TPMS) sistemleri olsa da lastik basıncı, bir basınç ölçer ile manuel olarak kontrol edilmelidir. Basınç değerleri genellikle araç kullanım kitapçığında bulunur. Lastik basınçları, ayda en az bir kez kontrol edilmelidir.  Tam yüklü olarak yapılacak yolculuklardan önce de kontrol ihmal edilmemelidir. Azami yük ve hız değerleri, lastiklerin yanak kısmında kabartmalı olarak yer alır.

     

    Lastik dişlerini kontrol edin

    Benzer bir zaman aralığında lastik dişlerini de görsel olarak kontrol edin. Gözle görülür aşınma belirtileri ve herhangi bir sıkışmış nesne olup olmadığını kontrol etmek için dişlerin arasında, lastiğin ortasında veya dış kenarlarında bulunan kanalları inceleyin.

     

    Lastik rotasyonu uygulayın

    Lastiklerinizi daha uzun süre kullanmanızı sağlayacak diğer bir önlem de lastiklerinizi rotasyona sokmaktır. Ön lastikler, genellikle arka lastiklerden farklı yıpranır, ancak bunları birbiriyle değiştirerek- ön lastikler arkaya, arka lastikler öne takılarak- lastik ömrü uzatılabilir. Rotasyon süreleri değişse de aracı sıklıkla yüksek hızda kullanıyorsanız veya uzun ya da tam yükte seyahat ediyorsanız, rotasyonların daha düzenli yapılması önerilir. Diş aşınmalarının eşit olmaması da rotasyon uygulanması gerektiğini gösterir.

     

    Rot balans ayarı yapın

    Lastiklerin dengeli aşınmaması, daha ciddi bir rot balans sorununun göstergesi olabilir. Doğru rot balans ayarı, lastikleri daha uzun süre kullanabilmenizi sağlar. Aracınız sağa veya sola çekiyorsa ya da aracınız düz ilerlerken direksiyonunuz ortalanmıyor veya titriyorsa, lastiklerinizi kontrol etmeniz gerekir. Lastiklerin dengeli aşınmaması sorunu düzeltilmezse, lastiklerin etkinliğini tehlikeye atar.

    Mevsime uygun lastik kullanın 

    Lastiklerinizin daha uzun süre iyi durumda kalmasını istiyorsanız, bulunduğunuz mevsime uygun lastik kullanın. 7°C’nin altı sıcaklıklarda kış lastiği kullanılması yararlı olacaktır. Kış lastikleri, kimyasal yapısı sayesinde düşük sıcaklıklarda daha iyi yol tutuş ve çekiş sağlayarak aracın güvenliğini artırır. Buna karşılık, kış lastikleri sıcak yüzeylerde kullanıldığında daha hızlı aşınacağından, sıcaklıklar yükseldiğinde yaz lastiklerine geçin.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.