DOLAR 32,5873
EURO 34,7907
ALTIN 2509,091
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Hazırlıklı olan Düzce, depremi küçük hasarlarla atlattı

    Hazırlıklı olan Düzce, depremi küçük hasarlarla atlattı
    05.12.2022
    A+
    A-

    Ülkemizin en köklü derneklerinden birisi olan Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, geçtiğimiz günlerde yaşanan Sarıdere Gölyaka Düzce Depremi’ne ilişkin tespitlerini kamuoyuyla paylaştı. Kapsamlı bir açıklama yapan TÜSED Genel Sekreteri Cem Balkan, 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremi hatırlatarak, Düzce bölgesinin, 1999 yılında yaşanan depremin etkisiyle olası depremlere daha hazırlıklı bir yapı ortaya koyduğuna dikkat çekti.

    Depremin yapısı ve etkilediği bölgeler

    23 Kasım 2012 tarihinde Sarıdere-Gölyaka-Düzce’de, koordinatları 40.8175 K 30.9868 D merkez üssünde, büyüklüğü Ml=6.0 olarak meydana gelen şiddetli depremin odak derinliği 10.6 km (KOERI – Kandilli Rasathanesi) civarında olup sığ odaklıdır.

    Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın Karadere segmentinin Kuzeydoğu ucunda gerçekleşmiş ve 8 km uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır.  Düzce ili ve ilçeleri başta olmak üzere Marmara, Batı Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki yerleşim yerlerinde aşağıdaki ölçülerde hissedilmiştir:

    ŞiddetYerleşim
    VIIICumayeri
    VIIGölyaka
    VIIGümüşova
    VIIÇilimli
    VIIDüzce
    VIKonuralp
    VAdapazarı
    IVEskişehir
    IVİstanbul
    IIIAnkara
    IIIBursa

    Hazırlıklı olan Düzce, depremi küçük hasarlarla atlattı

    AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından işletilen Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi İstasyonlarında Düzce Havzasındaki 5 ivme ölçerden Düzce merkezdeki istasyonda Doğu-Batı bileşeninde 407.76 gal ivme değeri ölçülmüştür. Bu ivme değeri 1’inci derece deprem bölgesinde yer alan ve geniş ölçekte alüvyon denilen zayıf zeminin, hareketi birkaç kat büyüttüğüne işaret etmektedir. Bu büyütmeye karşın, 1999 Düzce Depremi sonrası Düzce kentinin kuzeye kayalık zemine taşınması ile yeni inşa edilen betonarme yapı stokunun en fazla 4 katlı ve genellikle ayrık nizamda olması; deprem merkezinde, geleneksel ve mühendislik hizmeti görmeden inşa edilmiş olan bir ve 2 katlı yığma yapıların da mimari planlarının kare veya dikdörtgen formunda, depreme dayanıklı yapı tasarım ilkelerine uygun olarak inşa edilmiş olması, orta ve ağır hasar frekansının düşük olmasını sağlamıştır.

    30 Ekim 2020’de İzmir Seferihisar’da meydana gelen ve yine şiddeti VIII olarak hissedilen depremde 5 Bin civarında binanın hasar gördüğü ve 117 kişinin hayatını kaybettiği göz önüne alındığında Düzce ilinin depreme diğer illerimize göre daha hazırlıklı olduğu anlaşılmaktadır.

    Hasar tazminatı ödemeleri başladı

    Depremin meydana gelmesine müteakip Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından görevlendirilen iki meslektaşımız aynı gün depremin merkez üssü olan Sarıdere, Gölyaka’ya ulaşarak Düzce Merkez ve ilçeleri ile civar illerdeki saha gözlemlerine başlamıştır.

    Zorunlu deprem sigortası teminatı kapsamında oluşan maddi zararın hızlı tespiti ve raporlanması için ülkemizin çeşitli illerinden 53 meslektaşımız sahada görev almıştır. Depremden bir gün sonra sahada zarar tespit çalışmalarına başladıktan sonra raporlarımızın kuruma iletilmesini müteakip 25.11.2022 tarihinde hasar tazminatları Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sigortalılara ödenmeye başlamıştır.

    Tamamı mesken olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş olan binaların dışında ticari ve sinai işletmelerin zarar tespitleri için de meslektaşlarımız depremin gerçekleştiği gün itibari ile sahaya ulaşarak çalışmalarına başlamıştır.

    Kamuoyunun bilgilerine sunulur.

    Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Genel Sekreteri Cem Balkan

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.