DOLAR 32,3911
EURO 35,034
ALTIN 2326,433
BIST 9128,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Konut satışlarını arttıracak formül, kredi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi

    İhsan Çulhalık: Konut satışlarını arttıracak formül, kredi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi
    27.10.2022
    A+
    A-

    Konut edindirme hedefiyle uygulamaya alınan ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ kampanyasının uzun vadede olumlu etkilerinin görüleceğini söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, o zamana kadar sektörü hareketlendirecek formülün konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına çekilmesi olduğunu söyledi.

     

    Konut satışlarının son aylarda düşüş trendine girmesine dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Ocak-Mayıs 2022 döneminde tarihi satış rakamlarına ulaşıldığını ancak son aylarda konut piyasasında yavaşlama sürecinin başladığını belirtti. Özellikle iç piyasada talebe rağmen istenilen satış rakamlardan uzak olunduğunu hatırlatan Çulhalık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hayata geçirdiği kampanyaların olumlu etkisinin ise ancak uzun vadede görülebileceğini kaydetti.

     

    Sektörde rüzgarın tersine döndüğüne dikkat çeken Çulhalık, yılın ilk yarısında sektörün satış rekorlarına şahit olduğunu hatırlattı. Çulhalık “Sektörde satışlar artış trendindeydi ancak temmuz ayından bu yana rüzgar ters esiyor. Satın alma talebi aynen devam ederken satışlardaki bu düşüşün nedeni satın alma gücü ve konut kredi faizlerinin yüksekliği. Bugüne kadar hep kredi faizleri yüzde 1’in altına indiği dönemlerde konut satışlarının yukarıya doğru ivmelendiğini gördük. Konut sahibi olmayı isteyen kesim kredi faizlerinin bu psikolojik sınırın altına düşmesini bekliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kampanyasının sektöre uzun vadede fayda sağlayacağı aşikar ancak o zamana kadar sektörün canlılığının korunması gerekiyor. Bunun yolu da konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor. Öte yandan ülkemizde yıllık yaklaşık 900 bin konuta ihtiyaç bulunuyor. Dolayısıyla inşaat üretimde artış sağlanmasına yönelik tedbirler alınması ihtiyacı da hala mevcut” diye konuştu.

     

    En büyük sorun maliyetlerdeki artış

    Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattığı talep ve istihdam gücüyle öne çıkan inşaat sektörünün en büyük sorunlarının başında maliyetlerdeki artış olduğunu dile

     

    getiren İhsan Çulhalık, inşaat maliyetinin önemli bir kısmının dövize endeksli olduğunu hatırlattı. Çulhalık “Sektörde girdi maliyetlerindeki yüksek artış devam ediyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar, konut fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Bu baskıyla başa çıkan güçlü firmalar olduğu gibi çıkamayanlar müteahhit şirketler borçlanma yoluna gidiyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.