DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Piyasadaki canlanma hareketi, 2020 hedeflerini yükseltti

    İhsan Çulhalık: Piyasadaki canlanma hareketi, 2020 hedeflerini yükseltti
    15.01.2020
    A+
    A-

    TÜİK 2019 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 1,9 azalarak 1 348 729 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 332 508 ipotekli, 1 016 221 diğer satış türünde gerçekleşti. 2019 yılında ipotekli satışların payı % 24,7 oldu. Türkiye’de 2019 yılında ilk el konut satışı 511 682, ikinci el konut satışı ise 837 047 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı % 37,9, ikinci el konut satış oranı % 62,1 oldu. Türkiye genelinde 2019 Aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %603,4 oranında artış göstererek 50 bin 278 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %24,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 10 bin 137 konut satışı ve % 20,2 pay ile ilk sırayı aldı. Yabancılara yapılan konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre % 14,7 oranında arttı. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık konuyla ilgili şöyle konuştu:

    Gayrimenkul ve inşaat sektöründe 2019 yılında ekonomi tarihimize geçen gelişmeler yaşandı. Sektörümüzü 2020 yılına hazırlayan bu süreçte, iç piyasada yılın ilk 7 ayında bir daralma yaşansa da bu dönemde yükselişe geçen yabancı yatırımcı oranı ile tarihimizde benzeri görülmemiş satışları gördük. Yılın ortalamasına baktığımızda, yabancı yatırımcı oranındaki artış yüzde 14.7’ye ulaştı. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesiyle, ağustos satışlarıyla birlikte iç piyasada yeniden canlanma dönemi başladı. Faiz oranlarında yapılan indirim ve uzayan vadeler sektöre ciddi bir dinamizm kazandırdı. Kredili satışlar yüzde 700’ü aştı. Faizler düşmeden önce sektöre yatırım yapmaktan uzaklaşan yerli yatırımcılar, faiz indirimiyle birlikte özellikle yapımı tamamlanan projelere yöneldi. Dolayısıyla satışlardan en büyük payı tamamlanan ve tapusu teslim aşamasında verilen konutlar aldı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre; aralık ayını yüzde 47.7’likartış, 2020 için çok olumlu sinyal veriyor.

    Piyasadaki canlanma hareketi, 2020 beklentilerini ve hedeflerini yükseltti.Yıla yeni bir faiz indirimiyle başladık. 0.79’luk faiz oranının etkilerini önümüzdeki ay göreceğiz. Satışlarda hız kazanan tablo, konut stoklarını azalttı. Dolayısıyla 2020 yılı için yeni konut ihtiyacı da doğdu. Arz- talep dengesinin orantılı olarak korunduğu projelerle sektörümüzün gelişimi için yeni lokasyonlar, yeni nitelikli projeler, yeni gelişim alanlarının keşfedildiği bir yılı hep birlikte yaşayacağız. Yatırımcılara güven sunan, kendi öz sermayesi ve müşteri potansiyeli ile ayakta duran, tecrübeli şirketlerin öne çıkacağı yeni bir dönem bizi bekliyor. Bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak kendi öz sermayesi ile ayakta duramayan, proje inşaatları durma noktasına gelen ve dolayısıyla yeni proje üretemeyen şirketlerin sektörümüzden çekilme süreci de 2020 yılında hız kazanacak.”

    İnsay Yapı olarak kamu bankalarının başlattığı faiz indirimine ilk dâhil olan şirketlerden biri olarak satışlarımıza hız kazandırdık. Zaten satın almaya hazır bir yatırımcı potansiyelimiz vardı. Bu potansiyeli gün yüzüne çıkardık. Talep artışı giderek yükselen bir tablo sundu ve yılı yükselen bir satış hacmi ile kapattık. Sektörde tecrübe ve güvenin temsilcisi bir şirket olarak bu dönemde Pendik’te 9 bin metrekarelik alan üzerinde hayata geçirdiğimiz 252 konut ve 15 ticari birimden oluşan ‘Ondörtüç Pendik’ projemizin satış ve pazarlama faaliyetlerini sürdürdük. Projemizdeki daireleri, 0.79 faiz oranı ve 180 ay vade avantajıyla yatırımcılarımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Yatırımcı ile temas kurmak, onların bütçelerine uygun ödeme seçenekleri sunmak gibi satış ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerin önemine inanıyoruz. 2020 yılında bu yönde farklı kampanyalara imza atacağız.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.