DOLAR 32,5979
EURO 34,8122
ALTIN 2496,956
BIST 9472,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Rekor kıran satışlar, önümüzdeki aylarda da yükselişini sürdürecek

    İhsan Çulhalık: Rekor kıran satışlar, önümüzdeki aylarda da yükselişini sürdürecek
    14.07.2020
    A+
    A-

    Açıklanan TÜİK Haziran 2020 satış istatistiklerine göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %209,7 artarak 190 bin 12 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 28 bin 799 konut satışı ve %15,2 ile en yüksek paya sahip oldu.

    Türkiye genelinde 2020 Haziran ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %1286,9 artış göstererek 101 bin 504 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %53,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 14 bin 767 konut satışı ve %14,5 pay ile ilk sırayı aldı.

    İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı şu açıklamayı yaptı:

    “Nisan ve mayıs aylarında pandemi nedeniyle eksiye düşen satışlar, normalleşme ile birlikte beklentimizi aşan rekor bir yükselişe geçti. Hükümetimiz tarafından başlatılan normalleşme süreciyle birlikte sektörümüze kazandırılan destek paketinin meyvelerini almaya başladık. 2 ayda hız kaybeden satışlar, TÜİK’in açıkladığı haziran rakamlarına göre yüzde 209.7 oranında rekor bir artışla sektörde çok hızlı bir toparlanma ve canlanma etkisi yarattı. Açıklanan rakamlara göre kredili satışlardaki yüzde 1286.9’lik rekor artışını da, sunulan 1 yıl geri ödemesiz, düşük faiz, uzun vade seçeneğinin bir kazanımı olarak değerlendiriyoruz. 1 aylık süreçte 2019’un tamamından da fazla kredi kullanımı gerçekleşti. Türkiye’de başlayan ekonomik ve sosyal ölçekte normalleşme eğilimi, yabancı yatırımcıyı da harekete geçişti. Destek paketiyle birlikte sektörümüzde oluşan yatırım iklimi, tüm taraflar açısından ciddi kazanımlar barındırıyor. Gerileyen satışların yeniden ivme kazanması mevcut projelerin satışlarının tamamlanmasına ve buna bağlı olarak yeni projelerin geliştirilmesine vesile olacak. Sektörümüzde bir domino etkisi yaratarak şantiyelerde hareketlilik getirecek. Yatırımcı açısından bakıldığında ise pandemi nedeniyle ötelenen yatırımlar daha da katma değerli bir yatırım olarak geri dönüyor. Orta gelir düzeyini hedef alan paket, sunduğu tarihi fırsatla tüm kesimleri harekete geçirdi. Haziranda yükselişe geçen satışların önümüzdeki aylarda rekor satışları beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Satış ofislerimizde koronavirüs öncesindeki hareketliliğin çok üzerinde bir trafik yaşanıyor. Sektörümüzde oluşan bu yeni yatırım iklimi, yılın 2’nci yarısını kapsayacak yeni bir açılım dönemi başlattı. Mevcut projelerin satışının hızla tamamlanacağını, yaz aylarının ardından da güz döneminde yeni projelerin konuşulacağı bir dönemi hep birlikte yaşayacağız.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.