DOLAR 32,5314
EURO 34,9182
ALTIN 2438,987
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Yabancı yatırımcıyla oluşan yatırım iklimi, sene sonuna kadar sürecek

    İhsan Çulhalık: Yabancı yatırımcıyla oluşan yatırım iklimi, sene sonuna kadar sürecek
    16.11.2020
    A+
    A-

    TÜİK Ekim 2020 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve %18,6 ile en yüksek paya sahip oldu.

    Türkiye genelinde 2020 Ekim ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu.
    Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 280 bin 852 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 artış gösterdi.

    Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020’de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı.

    İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık verileri değerlendirdi:

    “TÜİK rakamlarına göre yerli yatırımcı artışa geçen faiz oranlarından etkilendi. Pandeminin en kritik seviyesinde uygulamaya getirilen destek paketi sayesinde yerli yatırımcı bekleme pozisyonundan sıyrılmış, hızla alıma geçmişti. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi yerli yatırımcıyı yeniden hızla harekete geçirecektir. Satışlarda yabancı yatırımcı hareketliliği oldukça memnuniyet verici bir şekilde ilerliyor. Ekimde satışlar, yüzde 23.1 ile artış yönlü ilerliyor. Mevcut tablo, yılın kalan dönemi için de umut veriyor. Türkiye gerek pandemide sergilediği üstün mücadelesi, gerek başarılı sağlık sistemi gerekse de yatırımcıyı koruyan yaklaşımıyla farklı kesimlerden yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor. Dünya, pandeminin yarattığı etkilerle önemli bir dönüşüm süreci yaşıyor. Türkiye’de ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler, Cumhurbaşkanımızın güven veren açıklamalarıyla dünyadaki dönüşüm sürecinde dikkatleri üzerine çekiyor. Mevcut durumu, yabancı yatırımcı kazanç faktörü olarak algılıyor. Ekonomimizde başlayan yeni dönem, yabancı yatırımcılar açısından çok sayıda fırsatı beraberinde getiriyor. Sektörümüzde yabancı yatırımcı oranındaki artışla birlikte yabancı yatırımcı profili de çoksesli bir yapı kazandı. Dünyanın farklı ülkelerinden alımlar yapılıyor. Türkiye’den konut almakla yetinmiyor, ülkemizde farklı yatırımlar gerçekleştirerek yaşamlarını burada sürdürmeyi planlıyorlar. Türkiye’nin dünyadaki konumu yükseldikçe, ülkemize duyulan güven de artıyor. Ülkemize yapılan her yeni yatırım, farklı yatırımcılar için bir çekiç gücü oluşturuyor. Sektörümüz bu yatırımlarda başı çekiyor diyebiliriz. Özellikle yabancı yatırımcı açısından bir yatırım iklimi oluştu. Bu iklimin sene sonuna kadar süreceğine inanıyoruz. 2021 yılı da bu iklimden fazlasıyla nasibini alacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.