DOLAR 32,327
EURO 35,0808
ALTIN 2299,974
BIST 8987,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: “Yabancıya satıştaki artış hızının düşme nedeni ekspertiz sorunu”

    İhsan Çulhalık: “Yabancıya satıştaki artış hızının düşme nedeni ekspertiz sorunu”
    15.11.2021
    A+
    A-

    Genele baktığımızda son iki aydır açıklanan rakamları, sektör açısından umut verici şeklinde nitelendirebiliriz. Bir süredir düşüş trendinde giden konut satış rakamları yükselme trendine girmiş görünüyor. Veriler ekim ayı satışlarında, ipotekli satışlarda ve yabancıya satışta yükselme şeklinde geldi. Türkiye genelinde konut satışlarının eylül ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış olarak açıklanmıştı. Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 artarak 137 bin 401 oldu. Bu rakamların sürdürülebilir hale gelmesi lazım.
    Öte yandan; iç talebin neredeyse durduğu bir dönemde yabancıya yapılan satış çok önemli ancak yabancıya satış rakamlarına baktığımız da artış oranında bir düşüş söz konusu. Bunun nedenini de otomatik ekspertiz düzenlemesi olarak görüyoruz. Bu soruna bir an evvel çözüm getirilmeli. Sektör temsilcileri bu sorunu ilgili makamlara iletti, bir çözüm bulunacağına inanıyoruz. Ayrıca yabancı yatırımcıya kredi kullanma oranları da çok düşük. Banka ve kredi kuruluşları, yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa bu, satışlara ciddi şekilde yansıyacak ve bizlere can suyu olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.