DOLAR 32,5961
EURO 34,7313
ALTIN 2498,462
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İMİB euro ile TL’yi eşitledi

    İMİB euro ile TL’yi eşitledi
    08.05.2017
    A+
    A-

    İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), doğal taş ihracatının artması için tasarımdan yurt dışı depo kiralamaya, ihale takibinden mermer desenli giysiye kadar alternatifi fırsata dönüştürmeye çalışıyor. Fuar da sektörün olmazsa olmazlarından biridir. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Fuarcılıkta para kazanma yerine sektöre hizmeti öne çıkardıklarını” bildirdi ve Euro’yu TL’ye eşitlediklerini ifade ederek; “Emsal fuar alanları için 125 Euro/m2 kira bedeli alınırken biz bu rakamı 125 TL’ye indirdik” dedi
    İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu’nun iş anlayışında “düşük maliyet”, “yüksek katma değer” ve “sürdürülebilir büyüme” kavramları var. Bütün strateji ve planlarını bu üç önemli ayak üzerine oturtma gayreti içinde olmaktadır. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin ilk kez düzenleyeceği “Project Marble Eurasia – Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı”nda aynı mantık hâkim olmuştur. Fuara katılan firmalar yer kirasını Türk lirası olarak ödeyecekler. Ki, “olmaz”ın “olur” halidir bu.
    Sektörün parasını sektöre harcadıklarını kaydeden Ali Kahyaoğlu, 40’dan fazla farklı ülkeden gelecek olan 400 kişilik yabancı alım heyetinin otel ve uçak masraflarının yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı, yüzde 25’ini ise İMİB’in karşılayacağını söyledi.
    İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)’in Yenibosna – Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlediği toplantıda konuşan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Birlik üyelerinin daha fazla ihracat yapabilmesi için her türlü kolaylığı sağladıklarını belirtti ve 23-26 Ağustos 2017 tarihinde ilk kez düzenleyecekleri ‘Project Marble Eurasia – Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı’nda 1 Euro’nun 1 TL olarak işlem göreceği müjdesini verdi.
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ticari işlemleri TL ile yapın” sözlerini dikkate aldıklarını söyleyen Kahyaoğlu, “Sektör fuarlarında katılımcı firmalara yer kiralaması hep döviz üzerinden yapılıyor. İMİB’in ilk kez düzenleyeceği bu fuarda Türk lirası üzerinden kiralama yapacağız ve ayrıca emsal fuarda 125 Euro olan iç mekân metrekare fiyatı bizim fuarımızda 125 TL olacaktır. Dış mekânlarda ise 75 Euro değil 75 TL’ye kiralama yapılacaktır. Bunu yapıyoruz, çünkü üyelerimizin iş bağlantıları kurmaları için fuarlar çok önemli platformlardır. İMİB olarak fuara çok farklı ülkeden toplam 400 kişilik alım heyeti, mimarlar ve gayrimenkul sektörü temsilcilerini getireceğiz. Böylece üyelerimiz daha az maliyetle ihracat yapabilme olanağına kavuşacaklar.
    İhracat hedefimizi tutturacağız
    Ali Kahyaoğlu, 2017 ilk çeyrek rakamının yıl sonu hedefini yakalamada çok umut verici olduğunu belirterek; şu ifadeyi kullandı: “Yıla başlarken ihracat öngörümüzü 5 milyar dolar olarak belirlemiştik. Tüm planlarımızı da bu hedef doğrultusunda yapmıştık. Şu ana kadar gerçekleşen 1,02 milyar dolarlık ihracat sektörümüzün 2014 yılından bu yana elde ettiği en iyi ilk 3 aylık performans oldu.”
    İhracatta URGE’lerin desteği yadsınamaz
    Konuşmasında ihracatçının önündeki 2 ana soruna dikkat çeken Ali Kahyaoğlu, bunların (URGE)’de fuar desteğinin kaldırılması ve yabancı konteyner şirketlerinin tutumu olduğunu söyledi. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE)’de fuar desteğinin kaldırılmasına en fazla tepki gösteren birlik olduklarını vurgulayan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu “3 ay önce Ekonomi Bakanlığı URGE’de değişiklik yaparak fuar desteğini kaldırdı. Bunun olmaması için çok uğraştım, uğraşıyorum. Devletin bizim yanımızda olması lazım. URGE bitmedi ama fuarları bitirdiler. İnsanları fuara götüremiyorum, yapılan fuarı gezdirmeye de götüremiyorum. Sanki cüzzamlı gibi olduk. Bu tercih doğru bir tercih değil. İnşallah yanlıştan dönülür” ifadelerini kullandı.
    Rekabet etmemizi engelliyorlar
    Ali Kahyaoğlu, “Yurtdışına ürün göndermek için konteyner bulunamıyor. En büyük sıkıntı ise maden ve mermer ihracatında yaşanıyor. Dünyada konteyner taşımalığını elinde bulunduran 5-6 şirket var. Bu şirketler Türkiye’ye mal getirip boşalttıktan sonra Türk mallarını almadan boş dönüyor” dedi. Konteyner fiyatları 3’e katlandı diyen Kahyaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Bu şirketlere muhtemelen baskı yapılıyor. Şu an konteyner sıkıntısı inanılmaz düzeyde. Çin, Hindistan ve Dubai’ye yükleme yapamıyoruz. Önceden 400 dolara konteyner yolluyorduk. Fiyatlar da katlandı. Konteyner fiyatları 1.200 dolara çıktı. Türkiye’ye mal getiren gemilerin boş konteynerle geri dönmemesi için mutlaka devlet tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. İhracatımız artıyor ama daha fazla da artabilir. Benim maden ocaklarımda malım bekliyor. Şimdi dökme gemi bulma peşindeyiz. Bir tane bulduk. Ama biz sadece Çin’e yılda 4 milyon ton mal yüklüyoruz. 4 milyon ton için dünya kadar gemi lazım. 1-2 aydır bekleyen mallar var. Sıkıntı büyük. Yükleme yapamıyoruz.”
    Bir yandan ihracatçıyı desteklerken bir yandan da bu tür olumsuzluklarla mücadele ettiklerini belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, hiçbir zorluğun kendilerini yıldıramayacağını ve hedeflerine ulaşacaklarını kaydetti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.