İnşaat düşük performans gösteriyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2025 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine kısmen olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.
Hazır Beton Endeksi 2025 Nisan Ayı Raporu’na göre, mart ayında faaliyet eşik değerin hemen üzerine çıktıktan sonra nisan ayında yeniden eşik değerin altına gerilemiştir. Beklenti Endeksi nisanda sınırlı yükseliş göstermesine rağmen hâlen negatif tarafta görünmektedir. Güven Endeksi nisan ayında marta paralel bir hareket ile yatay seyretmiş, bu şekilde en düşük endeks olarak negatif bölgede kalmıştır. Tüm endeksler nisan ayında eşik değerin altında konumlanmış görünmektedir. Faaliyet Endeksi nisan ayında yükselmiş olmasına rağmen, hazır beton endeksine kısmen olumlu etki yaptığı ve inşaat sektöründe düşük performansın gerçekleştiği anlaşılmaktadır.
Geride bıraktığımız nisan ayında Güven Endeksi dışındaki endeksler geçen yılın aynı ayına göre artmış durumdadır. En fazla yükseliş Beklenti Endeksi’nde görünmektedir. Faaliyetteki yükseliş, endeksin değerinin eşik değerin altında olduğu bilgisi ile birlikte okunmalıdır. Bu durumda faaliyetteki yükseliş anlamlı olmakla birlikte yeterli değildir. Güven Endeksi’ndeki daralma dikkat çekicidir. Tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin geçen yıla kıyasla gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Nisan ayında tüm endeksler eşik değerin altında konumlanmış görünmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre tüm endeksler negatifte iken sektöre olan güvenin gerilemesi, önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün yine düşük performans ile hareket edeceğine işaret etmektedir.” dedi.
Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası’nın nisan ayında politika faizini %46’ya çekmesi ve efektif fonlama maliyetinin %48,8 ile %49 olan üst banda dayanması yaşanan parasal sıkışmanın hâlen devam ettiğini göstermektedir. Hazine’nin düzenlediği 10 yıllık borçlanma ihalesinde faiz oranı %35’in üzerine çıkarak rekor kırmıştır. 5 yıllık CDS 330 baz puan civarında seyretmektedir. Bu seviye, Türkiye’nin hâlâ yüksek risk grubunda değerlendirildiğini ve uluslararası yatırımcı nezdinde temkinli duruşun sürdüğünü ortaya koymaktadır. S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesinde görünümü ‘durağan’da bırakması ve not artışı için özellikle ‘TL’ye güvenin yeniden inşası’ndan bahsetmesi dikkat çekicidir.
Sonuç olarak, Türkiye ekonomisinin dinamiklerinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için para politikasında öngörülebilirlik ve Türk lirasına güvenin tesis edilmesi birincil öncelik olarak görünmektedir. Bu adımlardan sonra yeniden faiz indirimine geçilmesi durumunda inşaat sektörü hareketlenecektir. Aksi hâlde inşaat sektörü kendinden beklenen performansı sergilemekten uzak kalacaktır.” dedi.