DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat malzemesi sanayi üretimi nisan ayında yüzde 9,2 azaldı

    İnşaat malzemesi sanayi üretimi nisan ayında yüzde 9,2 azaldı
    06.07.2023
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Haziran 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,2 azaldı. Üretim nisan ayında alt sektörlerin 5’inde yükselirken, 17’sinde ise geriledi. Nisan ayındaki çalışma gün sayısı, üretimin azalmasında asıl etkeni oluşturdu. Yılın ilk 4 ayında toplam inşaat malzemesi sanayi üretimi, geçen yılın ilk 4 aylık üretiminin yüzde 1,3 altında gerçekleşti.     

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Haziran 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre 2023 Nisan ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 azaldı. Raporda, nisan ayındaki çalışma gün sayısının azalması ve ihracattaki gerilemenin sanayi üretimindeki düşüşte belirleyici rol üstlendiğine dikkat çekildi. Yurt içinde deprem bölgesinin yeniden inşası sebebiyle görülmeye başlanan hareketlilik ile inşaatlarda toparlanma yaşandığı belirtilen raporda, depremden etkilenen üretim kapasitelerinin de kademeli olarak üretime döndüğüne ve dış pazarlardaki talebin Nisan 2023’te azaldığına vurgu yapıldı.

    İnşaat malzemesi üretimi 22 alt sektörün 17’sinde geriledi

    Türkiye İMSAD raporuna göre, 2023 Nisan ayındaki düşüş ile birlikte yılın ilk 4 ayındaki toplam üretimin geçen yılın ilk 4 ayına oranla yüzde 1,3 gerilediğine vurgu yapıldı. 2023 Nisan ayında 22 alt sektörün 5’inde üretim geçen yılın aynı ayına göre artarken, 17 alt sektörde ise geriledi. 2023 yılının ilk dört aylık döneminde en yüksek üretim artışı yüzde 38,7 ile metalden kapı ve pencerelerde gerçekleşti. Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 36,2 artarken, ahşap inşaat malzemeleri üretimi yüzde 27, plastik inşaat malzemeleri üretimi ise yüzde 15,6 yükseliş gösterdi. Yılın ilk 4 ayında en yüksek gerileme yaşanan alt sektör yüzde 21,2 ile demir çelikten inşaat ürünleri olurken, onu yüzde 17,2 ile inşaat camları, yüzde 11,5 ile de seramik kaplama malzemeleri izledi.

    Ekonomide rasyonel zemine dönüş sektörü etkileyecek

    Türkiye’nin çok kritik bir seçimi geride bıraktığına vurgu yapılan raporda, yeni kabine ile birlikte ekonomide rasyonel zemine dönüşün tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat malzemesi sanayisi üzerinde de etkili olacağı belirtildi. T.C. Merkez Bankası’nın uygulamaya başladığı faiz artışlarının yıl sonuna kadar sınırlı oranda gerçekleştirileceği beklenirken, bunun inşaat ve malzeme sektörü üzerinde sınırlı bir etki yaratacağı öngörüldü. Rapordaki beklenti ve değerlendirmelere göre; ticari kredi faiz oranlarını T.C. Merkez Bankası referans faizi ile sınırlayan düzenleme değişmeyecek. Ancak T.C. Merkez bankası referans faiz oranı arttığı için TL ticari kredi faiz oranları da artacak. Bununla birlikte, raporda piyasa faizleri üzerinde değiştirme etkisinin sınırlı olması beklendiği vurgulandı.

    Finansmana erişim koşullarında değişiklik olmayacak

    Enflasyon, faiz oranları ve döviz kurlarındaki artışların maliyetleri yeniden artıracağına dikkat çekilen rapora göre; Türk lirasının değer kaybının ihracatta zayıflayan rekabet gücünü destekleyeceği belirtildi. Söz konusu durumun ithalat tercihi için caydırıcı bir unsur olacağının altı çizildi. Ancak Türk lirasındaki değer kaybı için seviye belirsizliği ve öngörü yetersizliğinin sürdüğü vurgulandı. Raporda; mevcut uygulama koşulları ve artan faizler çerçevesinde kredi hacminde sınırlı büyümelerin devam edeceği, ancak inşaat sektörü için finansmana erişim koşullarında değişiklik olmayacağı öngörüsünde bulunuldu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.