DOLAR 32,3235
EURO 35,1285
ALTIN 2303,397
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat sektörü için yol haritasının çıkarılması gerekiyor

    İnşaat sektörü için yol haritasının çıkarılması gerekiyor
    15.12.2018
    A+
    A-

    Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi eylül ayında yılın en kötü değerini aldıktan sonra ekim ayındaki toparlanmasına kasım ayında devam edemedi. Kasım ayında inşaat faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Bütün endeksler halen eşik değerin altında olması da inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine işaret etti. Rapor, inşaat sektörüne güvenin oldukça düşük olduğunu ortaya koyarken son 2 aydır Güven Endeksi’ndeki yükselme dikkat çekti.

    Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre 4 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2 azalması, geride bıraktığımız kasım ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Hem Güven hem de Beklenti Endeksi’ndeki azalma, ekonomideki makro değişkenlerde görülen kısmi iyileşmenin inşaat sektörüne yansımadığını net bir şekilde ortaya koydu.

    İnşaat sektörü için yol haritasının çıkarılması gerekiyor

    Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, eylül ayında yılın en kötü değerini alan Faaliyet Endeksinin ekim ayında toparlanmasına kasım ayında devam edemediğini ve bütün endekslerin halen eşik değerin altında olmasının ise inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini söyledi.

    Son açıklanan ekonomi verilerini değerlendiren Yavuz Işık, “Bu hafta açıklanan üçüncü çeyrek verisinde Türkiye ekonomisi %1,6 büyürken inşaat sektörü -%5,3’lük daralma göstermiştir. Son çeyrekte inşaat sektöründe beklenen daralma, geride bıraktığımız üçüncü çeyrekten daha fazla olacaktır. İnşaat sektörünün, yeni dönemin koşullarına adapte olabilmesine yönelik olarak yol haritasının çıkarılması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründeki daralmanın istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin de rakamsal olarak ortaya çıkması ile beraber inşaat sektöründeki gelişmelerin çok daha dikkatli takip edilmesinin gerekliliği anlaşılacaktır.” dedi.

    Hazır Beton Endeksi hakkında

    Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

    Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.