DOLAR 32,5157
EURO 34,729
ALTIN 2488,789
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnternet üzerinden yanıltıcı ilanlara son

    İnternet üzerinden yanıltıcı ilanlara son
    21.10.2020
    A+
    A-

    Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanıyor. Taşınmaz ticareti ile yetki belgesi olmayanlar artık emlakçılık yapamayacakken, alım satıma aracılık hizmetine ilişkin hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4’ünden, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak.

     

    Yönetmeliğe göre taşınmaz ticareti sadece yetki belgesine sahip işletme ve sözleşmeli işletmeler tarafından yapılacak. İşletmelerin yetki belgesi alabilmesi için; meslek odasına kayıtlı olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması, sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması gibi kurallar getiriliyor.

     

    Bu yönetmelik ile sektör şeffaflaşacak

    Yeni yönetmelikle getirilen değişiklikleri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yeni yönetmeliğin gayrimenkul sektörüne önemli düzenlemeler getirdiğini belirterek, “Sektör açısından çok olumlu bulduğumuz bu yönetmelik ile sektörün daha şeffaf olacağını ve hizmet kalitesinin artacağını düşünüyoruz. Endeksa olarak binlerce emlak danışmanına hizmet veriyoruz ve gayrimenkul sektörünün teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yeni düzenleme ile Endeksa’nın hizmet verdiği emlak danışmanlarına daha fazla değer katacağına inanıyoruz. Bu olumlu gelişmenin sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

    İnternet üzerinden yanıltıcı ilanlara son

    Yeni yönetmelik ile internet üzerinden verilen ilanlara da düzenleme getirildiğinin ve artık tüketiciyi yanıltıcı ilanların son bulacağının da altını çizen Öğüt,  “Bu yönetmelik, tüketiciyi yanıltıcı ilanlara son verme amacıyla sadece yetki belgesi olan işletmelerin ilan vermesine olanak tanınıyor. Ayrıca, aynı taşınmaza yönelik birden fazla işletme veya sözleşmeli işletme tarafından ilan verilmesi durumunda, o taşınmaza ilişkin yetkilendirme sözleşmesine taraf olan işletme veya sözleşmeli işletmenin talebi halinde yetkisiz verilen ilanların yayımdan derhal kaldırılması koşulu getiriliyor.“ dedi ve ekledi:


    İşletmelerin iş yapış şekilleri ve sorumlulukları değişiyor

     

    “Bu değişiklik ile emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanıyor. Yeni yönetmelik ile taşınmaz ticari yapacak işletmelerin sorumlulukları ve iş yapış çerçeveleri de belirleniyor. Getirilen önemli bir koşul, yetki belgesine sahip işletmelerin başka bir ticari faaliyette bulunamayacağı. Yetki belgesine sahip işletmeler sözleşmeye konu taşınmazla ilgili mülkiyeti devir borcu doğuran işlemler ile ayni veya şahsi hak tesis eden işlemlere aracılık etmek, inceleme, araştırma ve raporlama yapmak, rayiç satış veya kira bedeli ile vergi değeri araştırması yaparak iş sahibine bu hususlarda bilgi vermek, yetkilendirme sözleşmesinde açıkça belirtilmesi koşuluyla; tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, yetkili idareler ve diğer kurumlardaki işlemlere aracılık etmek ve bu kurumlardan bilgi ve belge temin etmek, kira bedeli ödemeleri ile abonelik işlemlerini takip etmek, tamir, bakım ve onarım gibi hizmetlerin verilmesini sağlamak ve bu hususlarla ilgili süreçler hakkında iş sahibini bilgilendirmek, danışmanlık ve yönetim hizmeti vermek, devre mülk ve devre tatil satış ve pazarlamasına aracılık etmek hizmetlerini verebilecek.”

    Aracılık hizmetlerinin bedellerine de yeni düzenleme geldi

    Öte yandan yeni yönetmelik ile taşınmaz ticaretine yönelik hizmetler, iş sahibi ile işletme veya sözleşmeli işletme arasında yazılı şekilde yapılan yetkilendirme sözleşmesine dayanılarak verilecek ve hizmet bedel oranı alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamayacak. Kiralamaya aracılık hizmetine ilişkin hizmet bedeli ise kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.