DOLAR 32,3707
EURO 35,0492
ALTIN 2325,66
BIST 9097,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İş güvenliği ve uzun ekipman ömrü için doğru Torc seçimi şart

    İş güvenliği ve uzun ekipman ömrü için doğru Torc seçimi şart
    11.07.2018
    A+
    A-

    Kaynak sektörünün lider kuruluşu Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, doğru torc seçiminin başarılı gazaltı kaynağı (MIG/MAG) için önemini vurgulayarak, ihtiyaca uygun bir torc seçmenin ipuçlarını paylaştı. Doğru seçimin ağırlıklı olarak yapılan kaynak yöntemine, miktarına ve malzemeye bağlı olarak değişeceğini vurgulayan Askaynak, yanlış seçimin; operatör ergonomisi ve güvenliği, ekipman ömrü, kaynak kalitesi ve üretkenlik üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini aktardı.

    Kaynak torcu seçiminin; başlangıç maliyetleri, operasyon maliyetleri, bakım gereksinimleri, operatör tercihleri ve uygulama gereksinimlerinin dikkatli bir şekilde dengelenmesini gerektirdiğini aktaran Askaynak yetkilileri, doğru kaynak torcu seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

    Soğutma sistemi: Torcun kendisinin aşırı ısınmasını önlemek için kaynak torclarının bir soğutma sistemine sahip olması gerekir. Aksi takdirde, aşırı ısı torcun kullanılamayacak kadar sıcak olmasına veya meme, nozul gibi sarf malzemelerinin kısa zamanda hasar görmesine neden olabilir. Daha düşük maliyet, portatif oluşları ve düşük bakım gereksinimleriyle öne çıkan hava soğutmalı (Gaz doğutmalı da denir) torclar, daha çok düşük amperli uygulamalar ve daha kısa çalışma çevrimleri için tercih edilmelidir. Daha iyi soğutma verimliliği, aynı amper için hafiflik, daha yüksek manevra kabiliyeti, operatör ergonomisi gibi avantajlarıyla dikkat çeken su soğutmalı uygulamalar ise yüksek amperli uygulamalar ve daha uzun çalışma çevrimleri için idealdir.

    Amperaj: Daha kalın malzemeler daha ince malzemelere göre daha fazla amper gerektirir ve farklı metaller farklı amper tavsiyelerine sahiptirler. Amper yükseldikçe, torcun sürekli kullanım süresi daha uzun olmalıdır. Bu tip uygulamalarda su-soğutmalı tipler daha uygun bir seçimdir.

    Uygulama: Torcun tasarımına ek olarak, operatörlerin de spiral ve meme gibi değiştirilebilir/yenilenebilir sarf malzemeleri için doğru seçimler yapmaları önemlidir. Bu seçimler kaynak yaptığınız malzemeye, kullandığınız telin tipine ve çapına göre belirlenecektir. Örneğin, normal bir çeliğe uygulanacak kaynak işlemi tipi ve doğru akım değerinin seçimi sonrasında, kaliteli bir kaynak işlemi için kaynak torcunun seçimi bir numaralı husus olmalıdır. Bu seçim özellikle yoğun kullanımlar için oldukça önemlidir. Bu sayede daha uzun ömür ve daha az tamir bakım masrafı ile yüksek kaliteli bir ürün zaman içerisinde para tasarrufu sağlayacaktır .

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.