DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İSKİD klima ile ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı

    İSKİD klima ile ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı

    Günümüzde yaygın olarak kullanılan klimalar, mekanların iç hava kalitesini artırarak bizlere daha konforlu bir yaşam imkanı sunuyor. Doğru klima kullanımı, sağlıklı yaşam açısından da büyük önem taşıyor.  Son yıllarda kullanıcılar, klima cihazı satın almadan önce marka, fiyat gibi konuların yanı sıra enerji tüketimi, hızlı montaj, ekonomik yedek parça gibi konularda önemli hassasiyetler gösteriyor. İSKİD (İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği), klima ile ilgili doğru bilinen yanlışları tüketiciler için sıraladı.

    Klima bakımında yetkili servisler tercih edilmeli

    Klima bakımında yalnızca yetkilendirilmiş servislerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Mekanların iç hava kalitesini dolayısı ile yaşam kalitesini artırmak için klimaların bakım ve onarımının düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor. Klima alırken iklimlendirme hizmeti veren yetkili klima satış noktalarının tercih edilmesi ve alınacak klimalarda üretim ve kalite belgelerinin olmasına dikkat edilmesi bu noktada öne çıkıyor. Mekanik bir ürün olan klimanın içinde hareket eden ekipmanlar ile soğutucu gazlar bulunuyor. Bu aksamların yetkili servislerce doğru şekilde bakım ve onarımının yapılması ve sertifikalı parçalarla değiştirilmesi gerekiyor. Yine yetkili servisler, odanın hacmi, cephesi, kaçıncı katta olduğu ve izolasyonu gibi kriterler sayesinde tüketiciye klima tavsiyesinde bulunabiliyor. Bu öneriler ışığında alınan klimalar; odanın soğutma ihtiyacına uygun alınacağından, yüksek enerji tasarrufu da sağlıyor. Tüketiciler T.C. Ticaret Bakanlığı’nın “Servis Bilgi Sistemi Projesi (SERBİS)” kapsamında hazırladığı www.servis.gov.tr adresinden, servisler hakkında sorgulama yaparak, servislerin yetkili servis olup olmadığını öğrenebiliyor.

    Pandemi sürecinde evlere servis çağrılabilir

    Pandemi sürecinde bakım ve diğer teknik konular için eve servis çağrılabiliyor. Bu kapsamda evlerine servis çağırmak isteyenlerin doğru servisi yani hizmet almak istediği markanın yetkili servisini çağırdığına emin olması büyük önem taşıyor. Korsan servis olarak kabul edilen, marka ile doğrudan bir bağı olmayan, ürünle ilgili eğitimlerini almamış, yedek parça envanterine sahip olmayan servislerin kesinlikle evlere çağrılmaması gerekiyor. Pandemi sürecinde birçok markanın yetkili servisi, evlere girmek için ciddi hijyen tedbirleri alarak, toplum sağlığını korumaya önem veriyor.

    Ev tipi klimaların virüsün yayılımına etkisi bulunmuyor

    Evlerde kullanılan ev tipi klimaların evin kişisel kullanım alanı olmasından dolayı virüsün yayılımına etkisi bulunmuyor. Ancak kamusal alanlarda kullanılan klima cihazlarının mümkünse %100 taze hava ile çalıştırılması, mümkün olmayan durumlarda virüsü yakalayarak havadaki konsantrasyonunu seyreltecek filtreleme sistemleri ile donatılarak kullanılması tavsiye ediliyor. Eğer bu tedbirleri almak mümkün değilse pandemi döneminde kapalı tutulması gerekiyor. En son Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) virüsün hava yoluyla bulaş riskini artırdığı açıklaması, bu konuda T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilk günden bu yana konu ile ilgili almış olduğu tedbirlerin doğruluğunu teyit ediyor.

    Klimalar sağlık açısından da fayda sağlıyor

    Klimaların sağlık açısından büyük faydaları olduğu bilimsel otoriteler tarafından da açıklanıyor. Özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara yeterli konforu sunduğu için klima kullanılması tavsiye ediliyor. Yaz dönemini evinde geçirmek durumunda kalanlar için yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle iklimlendirilmiş bir ortamda bulunmak, vücut sağlıkları için daha iyi oluyor ve bu da bağışıklık sistemlerini kuvvetlendiriyor. Ev tipi klima kullanılan mahallerde pencerelerin her saat başı açılarak en az 5-10 dakika olmak üzere havalandırma yapılması da son derece önem taşıyor. Havalandırma, daha iyi iç hava kalitesi, daha iyi nefes alma, daha az alerjen ve daha iyi bir uyku gibi avantajlar sağlıyor.

    Klima kullanımı nedeniyle soğuk algınlığına yakalanır mıyım?

    Soğuk algınlığına, yalnızca soğuk algınlığına neden olan virüslere temas etmek sebep oluyor. Ancak uygun şekilde kullanılmayan ve uygun olmayan şekilde bakım yapılan klimalar, soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olabiliyor. Standart klimalar yalnızca iç ortamdaki havayı iç ünitede bulunan filtreler ve ısı değiştiriciler üzerinden geçirerek iç ortama üflüyor. İç ortam havası içerisinde bulunan kirleticiler ve tozlar, zamanla iç ünitedeki filtreleri tıkamaya başlıyor. Bu da üflenen havanın kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Bu yüzden filtrelerin periyodik olarak kullanıcılar tarafından, ısı değiştiricilerinin ise periyodik olarak konusunda uzman yetkili servisler tarafından temizlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde kirli hava filtrelerinden ve kirli ısı değiştiricileri üzerinden üflenen hava insan sağlığını tehdit edebiliyor.

    Sadece filtrelerin ve ısı değiştiricilerin temiz olması, klimanın iyi kullanıldığı anlamına gelmiyor. Konfor sıcaklıkları yazın 23-26 derece arasında, kışın ise 19-22 derece arasındadır. Yazın çok daha düşük sıcaklıklarda klima kullanılırsa, ortam sıcaklığının çok düşük olmasından kaynaklı nem miktarı düşeceğinden soğuk algınlığı hissiyatı yaşanabiliyor. Aynı zamanda çok düşük sıcaklıklarda kullanmak klimanın elektrik sarfiyatını da artırıyor.

    Akıllı sensör uygulamaları avantaj sağlıyor

    Split klimaların montajı, yetkili servis personelleri tarafından koşullandırılan havanın ortama en iyi yayılacağı yer olarak seçiliyor. Bu noktada, klimanın üflediği havanın direkt insan üzerine vurmaması gerekliliği ön plana çıkıyor. Bunun için de klima uzaktan kumandaları üzerinde, aşağı-yukarı ve sağ-sol üfleme düğmeleri bulunuyor. Kullanıcılar havanın kendilerine gelmeyeceği şekilde bu yönlendirme kanatçıklarını kullanabiliyor.  Akıllı sensör uygulamaları ile kullanıcının rahatsız olmayacağı hava akımı ve daha doğru sıcaklık ayarı temin edilebiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.