DOLAR 32,3361
EURO 35,1607
ALTIN 2245,323
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul ‘da 15 ilçede mahalleler yeni yabancı ikametine kapatlıdı

    İstanbul ‘da 15 ilçede mahalleler yeni yabancı ikametine kapatlıdı
    06.07.2022
    A+
    A-

    Kiraların önlenemez yükselişi ve bazı mahallelerde yabancılara ait gettoların oluşması üzerine Göç İdaresi Başkanlığı 1169 mahalleyi yeni yabancı ikametine kapattı. İSTOÇ İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, yabancı göçünden en fazla etkilenen İstanbul’da 15 ilçe, Antalya’da 2 ilçede yeni yabancıların kiralama yapamayacağını belirterek, bu durumun kira fiyatlarını dengeleyeceğini söyledi. Şenay Araç Demir, hem ev sahipleri hem de yabancılara yönelik uyarılarda bulundu.

    Kiraların önlenemez yükselişi ve bazı mahallelerde yabancılara ait gettoların oluşması üzerine Göç İdaresi Başkanlığı 1 Temmuz 2022 itibariyle Türkiye’de 1169 mahalleyi yeni yabancı ikametine kapattı. Kararı değerlendiren İSTOÇ İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, yabancı göçünden en fazla etkilenen İstanbul’da 15 ilçe, Antalya’da 2 ilçede yeni yabancıların kiralama yapamayacağını belirterek, bu durumun kira fiyatlarını dengeleyeceğini söyledi.
    Şenay Araç Demir, “Bazı ilçelerde toplam nüfusun yüzde 25’ini yabancıların oluşturması üzerine kanun maddesine dayanarak böyle bir karar alındı. İstanbul’da Fatih’te 13, Beyoğlu’nda 10, Esenyurt’ta 8 mahalle bu karardan etkilenecek. Yabancılar mülk satın alsa bile bu ilçelerde oturma izni alamayacak. Artık ev sahipleri nasılsa yabancılara istediğim fiyata kiralarım veya satarım diyerek fiyatları daha fazla yükseltemeyecek. Belki yabancı uyruklu kişiler başka ilçelere yönelebilir ama o ilçelerin de yabancı nüfusu yüzde 20 ile sınırlandırılacağı için, yeni kapatma kararı alınabilir. Mülk sahipleri artık elini başına koyup bu konuyu biraz daha düşünmeli” diye konuştu.

    İSTOÇ İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, ayrıca fırsatçı bir anlayışla çok yüksek bedellerden kiralama yapan ev sahiplerinin bugünlerde pişmanlık yaşadığını da söyledi. Şenay Araç Demir “Hemen ev bulma telaşı ile yabancı uyruklular fiyatına bakmaksızın evleri tuttular ama şimdi özellikle Antalya, Alanya’dan gelen haberler kiraların ödenemediği yönünde. Hatta yabancılara yönelik sosyal medya platformları takip edilirse görülecek ki onlar kiraladıkları daireleri kendileri başkalarına kiraya vermeye başladılar” dedi.

    Gayrimenkul yatırımı yapacak yabancıların kapalı olan mahallelerle ilgili doğru bilgilendirilmesi gerektiğini de hatırlatan Şenay Araç Demir, bu mahallelerde artık ikamet için uygunluk belgesi verilmeyeceğini söyledi. Demir “Ancak daha önce tapusunu almış yabancılar endişe etmemeli, çünkü onlar oturma izni yenilemelerini almaya devam edebilecek” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.