DOLAR 32,4772
EURO 34,9459
ALTIN 2435,429
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul’da dereler hayat buluyor

    İstanbul’da dereler hayat buluyor

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dere ıslahı ve yeşil alan düzenleme projelerine bir yenisini daha ekliyor. Başkan Kadir Topbaş, ıslahı büyük ölçüde tamamlanan Ayamama Deresi’nin yemyeşil bir yaşam merkezine dönüşeceğini ve deniz motorlarının Marmara Denizi’nden dere içine doğru taksi hizmeti vereceğini açıkladı.

    Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçeleri içerisinde bulunan Ayamama Deresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)tarafından hayata geçirilen rekreasyon projesi ile önemli bir yaşam merkezi haline gelecek. Osmanlı döneminde, çevresindeki bostanlar, bahçeler ve çiftlikler için önemli bir su kaynağı olan Ayamama Deresi, hayata geçirilen proje ile hak ettiği değerine yeniden kavuşmuş olacak.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Bakırköy İlçe Teşkilatı’nın Bakırköy Spor Kulübü Vakfı Tesisleri’nde organize ettiği toplantıda Bakırköylü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlarla buluştu.

    Toplantıda konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un, bir ötekinin farkında olan barış, huzur ve müjdelenmiş bir şehir olduğunu belirterek, nüfus olarak dünyanın 124 ülkesinden, ekonomik olarak 117 ülkesinden büyük İstanbul’a en yeni teknolojileri kazandırmak ve en modern yatırımları yapmak için çalıştıklarını söyledi.

    İBB olarak 2004’ten bu yana İstanbul’a 98 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu yıl da 16,5 milyar lira yatırım yapacaklarını ifade eden Kadir Topbaş, Bakırköy’e de bugüne kadar 1 milyar 700 milyon yatırım yaptıklarını dile getirdi. İBB olarak devlete ve finans kuruluşlarına günü gelmiş bir lira borcu olmamasının, bütçe ve finansı çok doğru işlettiklerinin ispatı olduğunu ifade etti.

    Ulaşım, çevre ve altyapıya kadar her alanda ciddi yatırımlar yaparak İstanbul’u yaşayanların mutluğu olduğu, dünyanın da gıpta ettiği bir şehir haline getirmek istediklerini aktaran Başkan Topbaş, birçok alanda da dünyanın önde gelen belediyelerinden daha iyi olduklarını kaydetti.

    AYAMAMA YAŞAM VE ULAŞIM MERKEZİ OLUYOR

    Başkan Kadir Topbaş, geçmiş yıllarda hep tartışılan, evsel ve sanayi atıklarıyla kirletilen Ayamama Deresi’ni uygulayacakları projeyle basit bir kanal olmaktan çıkararak bu bölgenin önemli bir ulaşım aksı ve buluşma noktası haline getireceklerini açıkladı.

    Ayamama’nın evsel ve sanayi atıklarıyla kirletilen ve taşkınlarla sıkıntı yaşanan bir yer olarak bilindiğini hatırlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Burayı dünyanın en güzel yerlerinden bir yer haline gelecek. 2018 yılı sonu gibi bitirmeyi hedefliyoruz. Cendere’nin dışında Çırpıcı Deresi’nde ve Ayamama Deresi’nde uygulayacağımız projelerle bir kanalet olmaktan çıkacak. Kurbağalıdere de bu yaz sonu denize girilebilir hale gelecek. Seul’de üstü kapatılmış, trafiğe açılmış bir dereyi dönemin belediye başkanı dereyi ortaya çıkartarak dünya çevre ödülü aldı. Ben ekiplerimi oraya göndererek incelettim. Onu yapan mimarı İstanbul’a getirdik. Bu mimarın çizdiği projeyle Cendere için müthiş bir proje hazırlandık. Birkaç ay içinde ihaleye çıkıyor. Bir kanalet olmaktan çıksın. Gerçek anlamda bir dere yatağı olsun. Bir hayat olsun balık kuşlarıyla dereler güzellik olarak ortaya çıksın. Taşkınlıklar olmayacak şekilde ortaya çıksın dedik. Bakırköy için çok önemli bir çalışma ve destinasyon alanı olacak. Teknelerle Bakırköy İDO İskelesinden ulaşabilme imkanı var ve mükemmel bir proje alanı ortaya çıkıyor.”

    BAKIRKÖY METROLARLA BULUŞUYOR

    Göreve geldiklerinde 45 kilometre raylı sistemleri ‘Her Yerde Metro Her Yere Metro’ diyerek 150 kilometreye çıkarttıklarını anlatan Başkan Topbaş, “Bakırköy’de İDO’dan Bağcılar istikametine giden bir metro, Ataköy’den İkitelli’ye giden bir metro var. İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme Hattı da projelendiriliyor. Banliyö Hattı 2018 yılında tamamlanacak” diye konuştu.

    Bakırköy’de birçok yeni projeyi daha hayata geçireceklerini aktaran Topbaş, Kültür Üniversitesi’nin arkasında Dünya Gençlik Meclisi Merkezi kurmak için inşaata başlandığını ve buranın gençlere yönelik dünyadaki en önemli tesislerden biri olacağını söyledi.

    Atatürk Havalimanı’nın büyük bölümünün bölge parkı yapılması için çalışmaları başlattıklarını dile getiren Topbaş, “İstanbul’da trafik yetkisini İBB olarak bize versinler, bu şehrin trafik sorununu çözeriz. Trafik kontrol merkezimiz dünyanın en iyisi. Cep Trafik sistemini belediye olarak dünyada ilk defa biz yaptık. Şimdi navigasyon yapıyoruz. Yakında hizmetinize sunacağız. Bakırköy’de sahil düzenlemelerini yapıyoruz. Çok kısa sürede havuzlu kavşak yapıldı ve sıkıntılar çözüldü. İstanbul’da duvarlarda çiçek açtıran bir belediye olarak çiçek açan ağaçlar dikiyoruz. 10-15 yaş grubu arasında çiçek açan ağaçlar dikiyoruz. Bakırköy Sahili boyunca Japon kiraz ağacı denilen Sakura getirdik, onları dikiyoruz. Böylece mevsimsel olarak her ay bir ağacın çiçek verdiği bir İstanbul’da sadece çiçeklerin değil ağaç çiçeklerini de kazandırmayı düşünüyoruz. İstanbul’un bir kokusu bir tadı olsun diye bolca ıhlamur diktiriyoruz. Yine aynı şekilde bolca akasya diktiriyoruz, mevsiminde koksun diye. İstanbul’un kendi çiçeği olan Erguvanlar ile ilgili Mayıs ayında Erguvan Festivali yapacağız. Gemilerle İstanbul Boğazı’nda erguvan ağaçlarını izlemek ve boğaz keyfi yaşamaya davet edeceğiz. Her yıl bunu yapacağız” şeklinde konuştu.

    AYAMAMA SELLERLE DEĞİL KUŞ YOLU İLE ANILACAK

    Islah çalışması büyük ölçüde tamamlanan Ayamama Deresi’nde su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla 5 bin 650 metre dere ıslahı tamamlandı. 2 bin 650 metrelik ıslah çalışması devam ediyor. Ayamama Deresi Düzenleme Projesi kapsamında, atıksuların ileri teknolojik arıtma sistemlerinde arıtılarak dereye verilmesiyle derenin temizlenmesi sağlanacak. Böylece dere ve çevresindeki canlı çeşitliliği arttırılmış olacak. Projeyle Ayamama Deresi ve çevresi geçmişte olduğu gibi yeniden ‘kuş yolu’ olma özelliğine kavuşacak. Böylelikle hem ‘yaşamın canlanması’ ve bölge kuşlarının ülkemizde kalması sağlanacak. Hem de derede su canlılarının yaşayabileceği sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkarılacak.

    ‘Leylek Boynu’ Çelik yaya köprüsü büyük ilgi görecek

    Su taşkınlarının önüne geçecek dere ıslahıyla, ikiye bölünmüş olan Bakırköy ilçesi yaya köprüleriyle ve dere çevresindeki geçişlerle birleştirilmiş olacak. Küçükçekmece ilçe sınırından başlayarak Marmara Denizine kadar ulaşan proje alanı, dere boyunca 3 farklı kotta engelli erişimine de izin veren yürüme yolları yapılacak. Böylece yayalar proje başlangıcından sonuna kadar kesintisiz ulaşıma sahip olacak. Proje kapsamında taşıt ve demiryolu köprüsünün yanı sıra, peyzaj ana temasını temsil eden leylek boynu çelik yaya köprüsü yapılacak. Bölge, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak.

    MARMARA’DAN MOTORLARLA DTM VE FUAR MERKEZİ’NE ULAŞILACAK

    Proje kapsamında planlanan düzenlemelerden biri de Ayamama Deresi’ne deniz yolu ile ulaşım mümkün olacak. Projeyle, Marmara Denizi’nden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezine, deniz taksi ve tekne gibi deniz araçlarıyla yeni bir ulaşım yolunun oluşturulması amaçlanıyor. Proje tamamlandığında Ayamama Deresi, içinden temiz suların geçtiği, çevresi çeşit çeşit bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüşecek. Vatandaşlar sazlıklara gelen kuşları, kelebekleri ve suda yüzen balıkları seyredecek. İnsanların süs şelalelerine bakarak suyun dinlendirici özelliğinden istifade ettiği, gölgeli ağaçların altında gezindiği, çocukların suyla kaynaşarak balıklarla oynadığı, küçük gölet alanları ve spor tesislerinin yer aldığı keyifli sosyal bir çevre ortaya çıkmış olacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.