DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul’da kiralık ev alarmı

    İstanbul’da kiralık ev alarmı
    23.06.2021
    A+
    A-

    Konut sektörü ciddi bir darboğaz içine girdi. Kiralık evin piyasada çok az olduğu bugünlerde, kiralık arayanlar emlak ofislerine isimlerini yazdırıp sıraya giriyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ya göre, kiralık ev çıkınca önce kim aranıyorsa ve evi önce kim görüyorsa o tutuyor. Tanıdık yoksa kiralama şansınız ise gittikçe azalıyor.

    Mal sahiplerinin artık çok seçici olduğunu ve kiraların, depozitoların bir sene öncesine göre daha da yükseldiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “2021 yılı Mayıs ayında 59 bin166 adet konutun satışı gerçekleşti. 2020 yılının Mayıs ayında gerçekleşen 50 bin 936 dolayındaki satış adedine kıyasla yaklaşık %16,2 oranında artış yaşandı. Konut sektörü ciddi bir darboğazda. Talep hızı düştü ama arz daha çok düştü ve arz talebi dengelemediğinden fiyatlar çok arttı. Konut kredi faizleri yüksek, konut sektöründe yeterli stok kalmadı, alım ve satım çok yavaşladı. Özellikle yatırım için konut alımı neredeyse durdu. Kiralık ev yok denecek kadar azaldı. Kiralama ofisleri müşterilerini sıraya alıyor, kiralık ev neredeyse yok, hızlı ve ciddi desteğe ihtiyaç var” dedi.

    Özellikle kentsel dönüşümdeki evleri kullananlara evlerini yenilemek için uygun oranlı kredi verilebileceğini ve bu durumun sektörü bir miktar canlandırabileceğini belirten Yazıcı, “2021-2023 döneminde kentsel dönüşüm yaparak sektörü canlandırmaya adamalıyız. Barınma çok zor bir konu; tüm taraflarla incelenmeli ve zaman uygun akılcı ve sürdürülebilir çözümler geliştirilmeli. Konut sorununun ve kiralık sorununu çözmek için sektör temsilcileri bir ortak akıl arayışında bulunmalı. İlk etapta yatırım için konut alanlar ve kiraya verenlere vergi ve kredi avantajları sağlanabilir. Kısa zamanda konut üretimi yapılmazsa barınma artık daha da lüks hale gelecek, hatta bir süre sonra imkansızlaşacak. Ciddi bir darboğaza doğru gidiyoruz. Bu tür sıkıntılar insanları geçmişte gecekondulaşmaya götürdü aynı tehlike ile karşılaşabiliriz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.