DOLAR 32,3374
EURO 35,1959
ALTIN 2247,312
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İzmirli fırsatçı ev sahipleri İzmirli depremzedelere acımadı

    İzmirli fırsatçı ev sahipleri İzmirli depremzedelere acımadı
    27.11.2020
    A+
    A-

    İzmir’de yaşanan deprem gösterdi ki tüm büyük felaketlerde kandan beslenen kişiler, her fırsatta kendisini gösteriyor. Ev sahiplerine kiralara zam yapmayın uyarısına rağmen, İzmirli depremzedeler kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

    Fırsatçılar göz yaşına aldırmıyor

    İzmir’in birçok noktasında depremzedelerin kiralık ev bulması giderek zorlaşıyor. Sebebi ise, yüksek kira fiyatları. Depremin hemen ardından vicdan yoksunu bazı ev sahipleri kiralık ev fiyatlarında astronomik fiyatlar talep ediyor.

    İzmirli Depremzede İzmirliye Acımıyor

    Deprem yönetmeliğine uygun olan binalara yönelen depremzedeler, bu kez depremden daha tehlikeli olan fırsatçılık depremine yakalandılar. Turyap gibi büyük kuruluşların tüm uyarılarına rağmen fırsatçılığın önüne geçilemiyor. Konuyla ilgili Turk Emlak Haber Ajansına konuşan Turyap Bornova Temsilcisi Hüseyin Atıcışunları söyledi;

    “Her ne kadar depremzedelere yardımcı olmaya çalışsak da kira fırsatçılarının önüne geçilemiyor. Bölgede tahminlerimize göre 10.000’den fazla kişiye ev bulunması gerekiyor. Şu an kiralık ev bulmakta zorlanıyoruz. Vatandaşlar yaşlı binalarda oturmak istemiyorlar. Bu da depreme dayanıklı, yönetmeliğe uygun yapılmış konutların fiyatlarını 2-3 katına çıkardı.

    Örnek vermek gerekirse, önceden Bayraklı’da 1.300 TL kirası olan bir ev şu an 2.500 ‘ye kadar çıkmış durumda. Bornova’da 1.200 TL’ye kiralanan ev şu an 3.000 TL İzmir’in birçok bölgesinde fiyatlarda ciddi artış söz konusu.

    Bu tamamen fırsatçılar tarafından artırılmış fiyatlar. İnternet üzerinden ev sahipleri ile vatandaşların kendi aralarında yaptıkları kiralamalar. Biz depremzede vatandaşlarımıza elimizden geldiğince destek vererek hizmet bedeli almıyoruz. Mağdurlarımıza bulabildiğimiz en sağlam ve uygun fiyatlı daireleri bulmaya çalışıyoruz. Turyap temsilciliği olarak markamızın bu konudaki sosyal sorumluluğu bellidir. Vicdan yoksunu bazı ev sahipleri kişiler depremzede ailelerin mağduriyetini kendilerince fırsata çeviriyorlar. “diyerek tepkisini gösterdi.

    Bakanlık konut çalışmalarına hız verdi

    Turk Emlak Haber Ajansı’nın paylaştığı bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda yaşayan mahalle sakinleri için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. EHA’ya konuşan Bakan Kurum şunları söyledi;

    “İzmir tarihinin en büyük deprem dönüşümü seferberliğini başlattık “

    “İlk etapta yapacağımız 5 bin konut için projelerimiz hazır. 1 milyon 380 bin m²’lik rezerv alanda inşa edeceğimiz yeni konutları 1 yıl içerisinde tamamlayacağız” diyerek depremzede vatandaşların yüreklerini su serpti.

    Konuşmasına İstanbul için ayrı bir paragraf açan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu açıklamalarda bulundu;

    “İstanbul’da depreme hazırlık çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz”

    İl genelinde son 8 ayda 10 bin konutun temellerini attık. 370 bin bağımsız birimi riskli yapı statüsünde yeniliyoruz. Kentsel dönüşüm ile güvenli şehirler 2012’den bu yana Türkiye’nin dört bir yanında yürüttüğümüz dönüşüm çalışmaları ile vatandaşlarımızı güvenli, sağlıklı konutlara kavuşturuyoruz.” sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.