DOLAR 32,3715
EURO 34,7876
ALTIN 2440,302
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İZODER: “Yangın yalıtımı hayati önem taşıyor”

    İZODER: “Yangın yalıtımı hayati önem taşıyor”
    05.04.2024
    A+
    A-

    İstanbul Gayrettepe’deki bir gece kulübünde meydana gelen ve 29 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan yangın faciasının yankıları sürüyor. Yangının sebepleri uzmanlarca araştırılırken bu gibi faciaların yaşanmaması için alınabilecek önlemler ve yangın yalıtımının önemi de bir kez daha ortaya çıkıyor. Ülkemizde her yıl çok sayıda yangın meydana geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca yayımlanan son 10 yıllık veriler, sadece İstanbul’da yılda ortalama 5 bin 345 bina yangınının meydana geldiğini ortaya koyuyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Yangınlara karşı, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe uygun yangın güvenliğine yönelik aktif ve pasif önlemlerinin alınması, doğru malzeme kullanımı ve yangın yalıtımı yapılması hayati önem taşıyor.” diye konuştu.

    Ciddi can ve mal kayıplarına neden olan yangınların önlenmesinde yangın yalıtımının her geçen gün daha fazla önem kazandığını söyleyen İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “İstanbul Gayrettepe’de yaşanan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor ve yaralılara geçmiş olsun diyoruz. Benzerini bir daha yaşamamayı dilediğimiz yangın faciası bu konuda yapılabilecekler noktasında düşünmeyi gerektiriyor. Yangın yalıtımı, yangının yayılmasını belirli sürelerde engelleyerek bina içerisindeki insanların güvenli şekilde tahliyesi için çok kritik bir uygulama… Özellikle kamuya açık toplanma amaçlı binalarda yangın yayılım hızını asgariye indirerek binanın tahliyesi noktasında önemli bir rol oynuyor. Özetle doğru bir yangın yalıtımı, yangının daha kolay kontrol altına alınmasını ve insanların güvenli bir şekilde binadan tahliye edilmesini sağlıyor. Böylece can ve mal kayıpları önemli ölçüde azalıyor. Can güvenliği açısından bu kadar önemli bir noktada olan yangın yalıtımı maalesef ülkemizde yeterince yaygın değil. AVM gibi toplanma amaçlı binalardan eğlence yerlerine, eğitim binalarından sanayi tesislerine tüm binaların güvenliği için yangın yalıtımının yapılması gerekiyor” dedi.

    Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in eksiksiz şekilde uygulanması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğine vurgu yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “İlgili yönetmelik her türlü yapıda yangınların en aza indirilmesi ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemiş durumda. Yönetmelik, hangi binada hangi malzemelerin kullanılması ve uygulamaların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri de içeriyor. Yönetmelikte Binalarda Kullanılacak Yapı Malzemelerinin tanımlandığı 29. maddenin 3. fıkrasında belirtildiği üzere ısı ve ses yalıtım malzemelerinin mutlaka zor alevlenici özellikte olması gerekiyor. İlgili Madde: ‘Duvarlarda iç kaplamalar ile ısı ve ses yalıtımları; en az normal alevlenici, yüksek binalarda ve kapasitesi 100 kişiden fazla olan sinema, tiyatro, konferans ve düğün salonu gibi yerlerde ise en az zor alevlenici malzemeden yapılır. Dış kaplamalar, 2 kata kadar olan binalarda en az normal alevlenici, yüksek bina sınıfına girmeyen binalarda zor alevlenici ve yüksek binalarda ise zor yanıcı malzemeden yapılır.’ demektedir. Bu noktada doğru malzeme seçimi yangın güvenli yapı tasarımında önemli unsurlardan biri.”

    Doğru ve kuralına uygun yapılacak yangın yalıtımının tüm binalarda yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Eruslu, “Yapılarımızı yangına karşı güvenli tasarlamak için yapısal olarak alınması gereken yangın yalıtım önlemleri ile birlikte söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemlerle bütüncül olacak şekilde planlamalıyız. Gerekli önlemlerin ve tedbirlerin eksiksiz şekilde alınması ve uygulanması sayesinde üzücü olayların yaşanmasının önüne geçebiliriz” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.