DOLAR 32,4935
EURO 34,8827
ALTIN 2432,836
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Karoistanbul çinilerine Ortadoğu pazarında büyük ilgi

    Karoistanbul çinilerine Ortadoğu pazarında büyük ilgi
    25.07.2018
    A+
    A-

    Desenli karo çini (karosiman/karomozaik) sanatını baştan yaratan Karoistanbul, özellikle oryantal formlara sahip modelleriyle Ortadoğu pazarında büyük ilgi görüyor. Dubai başta olmak üzere Ortadoğu‘da otel ve butik mağazalar tarafından tercih edilen Karoistanbul, bölgeye 200.000 dolar ihracat gerçekleştirdi.

    1960-70’lerde üretimi sona eren desenli karo çinilerin (karosiman/karomozaik) günümüzde yeniden üretilmesini sağlayarak Türkiye ve dünyada yeniden gündeme getiren Karoistanbul, özellikle oryantal formlara sahip ürünleriyle Dubai ve Ortadoğu pazarında beğeni kazanıyor. Körfez ülkelerinden yoğun talep alan Karoistanbul, bölgeye 200.000 dolara ulaşan ihracat gerçekleştirmiş bulunuyor.

    Oryantal formlar beğeniliyor

    Ortadoğu pazarında ağırlıklı olarak oryantal ve organik formların öne çıktığını ve doğal renklerin tercih edildiğini kaydeden Karoistanbul Kurucusu Zekai Bostancı, bu tarz çini modellerinin bölge ülkelerinin mimari dokusu ve dekorasyon anlayışı ile ideal uyum sağladığını belirtti. Dubai‘de özellikle otel ve butik mağazalardan yoğun sipariş aldıklarını ifade eden Bostancı, önümüzdeki dönemde bu pazarda yüksek bir büyüme oranı yakalamayı hedeflediklerini söyledi.

    Farklı kültürlerin sanatsal yorumu

    Karoistanbul‘un desenli karo çini sanatında el yapımı ürünleriyle dekorasyonda fark yarattığını belirten Bostancı, yurtiçi ve yurtdışında tarihi binaların restorasyon projelerinde de Karoistanbul‘un tercih edildiğini ifade etti. Ticari bir kuruluştan ziyade bir enstitü gibi çalıştıklarını söyleyen Bostancı, şu bilgileri verdi: “Farklı kültürlere ait el işçiliğiyle üretilmiş zemin ve duvar kaplamalarını evrensel sanat değerleriyle yeniden yorumluyoruz. Önceliğimiz tasarım. Ancak tasarımı zenginleştirirken bir yandan da ürünü geliştiriyoruz. Koleksiyonumuz desen konusunda giderek zenginleşirken, karoların formunu farklılaştırıp, boyutlarını değiştirip yüzeyde yeni dokular sağlayan çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede kültürel açıdan farklı beğenilere seslenmeyi başararak Ortadoğu ve dünya pazarlarında hızlı bir büyüme gerçekleştiriyoruz.“

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.