DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kemal Yamankaradeniz: Ar-Ge ve inovasyon dalgalanan dövizden etkilenmeyecek

    Kemal Yamankaradeniz: Ar-Ge ve inovasyon dalgalanan dövizden etkilenmeyecek
    19.08.2018
    A+
    A-

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı 16 maddelik destek ve önlem paketinin KOBİ ve girişimcilere, döviz piyasalarındaki dalgalanmalara karşı soluk aldırdığına dikkati çeken Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Bu destekler ile girişimci ve KOBİ’lere dövizdeki artışın vereceği zararın önüne geçilebilecek. Bu önlem ve destek paketinde bulunan, yurt içi ve yurtdışı teşvikler sayesinde katma değeri yüksek ürünlerin üretimi olumlu yönde bir ivme kazanacak.” dedi.

    Açıklanan son destek ve önlem paketi ileülkemizdeki Ar-Ge faaliyetleri, ürün ve patent geliştirme, marka yatırımları ve girişimcilerin ihracat teşebbüsleri üzerindeki parite tesirini azaltacağına değinen Yamankaradeniz, “Tekno girişimcilere desteğin üst sınırının 200 bin TL’ye yükseltilmesi ve teknoloji geliştirme bölgelerine 100 milyon TL’lik desteğin sağlanacak olması,özellikle teknoparkların kuluçka merkezleri ile KOBİ’lere büyük fayda sağlayacak. Bu bölgelerdeki yatırımlar artacak ve bu da doğrudan patent ve tasarım rakamlarına yani yerli katma değer üretimine artış olarak yansıyacak” diye konuştu.

    “Inovasyona teşvik ediyor”

    Yamankaradeniz, “Teknoloji merkezlerine yapılan ekonomik destekler dışında, patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretlerinde yapılan yüzde 25 indirim, girişimcilerimizi tamamen Ar-Ge ve inovasyona teşvik ediyor. Yerli ve milli teknolojiyi geliştirmeye yönelik bu çabalar,2023 vizyonu çerçevesinde hedeflediğimiz daha fazla katma değerli ürün ihracatı hedefine bir adım daha yaklaşmamızı sağlayacak” dedi.

    “Dövizdeki artış yerli üretime teşvik edecek”

    Başta imalat sektörleri olmak üzere ülkemizdeki tüm kuruluşların artan döviz kurları sebebiyle yerli tedarikçiye daha çok yöneleceğine dikkat çeken Yamankaradeniz, “Dövizin yükselmesi sanayimizi doğrudan kendi üretimi ara mala ve tedarik ürününe yani ithal mal kullanmamaya yöneltecek. Böylece cari açığın önlenmesinde en önemli gelişme yaşanacak. Yerli üretimde önceki yıllara oranla artış söz konusu olacağını umut ediyorum. Ayrıca yurt dışı ihracata yönelik girişimcilere sağlanacak 300 bin liralık desteğin uluslararası markalaşmayı da kapsayacağı için dünya pazarlarında daha fazla Türk markasının rekabete girmesinin de yolu açılacaktır diye düşünüyorum. Döviz sebebiyle yaşanan bu süreci fırsata çevirmemiz ve devletin sağladığı destekleri en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.