DOLAR 32,3432
EURO 35,1016
ALTIN 2240,859
BIST 8891,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kira Artış Oranı Esnafı Zorluyor

    Kira Artış Oranı Esnafı Zorluyor
    05.12.2022
    A+
    A-

    Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle işyeri kiralarında yaşanan yüksek artışlar, gerek esnaf gerekse de tacir işletmeler için son dönemde işletmelerin sürdürülebilirliklerini oldukça zorlamaya başladı” dedi.

    Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım 2022 verileri açıklandı. Buna göre işyeri kiralarındaki artış oranı üst sınırı olarak kabul edilen, on iki aylık ortalama TÜFE yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İTO Meclis üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle işyeri kiralarında yaşanan yüksek artışlar, gerek esnaf gerekse de tacir işletmeler için son dönemde işletmelerin sürdürülebilirliklerini oldukça zorlamaya başladı. İlk defa artış oranı yüzde 70 seviyesini aştı. Konutlarda ise 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamına kadar yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış oranı ise sabit uygulanıyor. İşyeri için de sabit bir oran belirlenmeli” dedi.

    Kira Artışları Maliyetleri Etkiliyor

    Özelmacıklı, “2022 Yılı Ocak – Ekim döneminde TOBB gerçek kişi kapanan ticari işyeri istatistiklerine baktığımızda bina inşaatı, mağaza ve internet üzerinden perakende ticareti, lokantalar, kara ve yolcu taşımacılığı gibi faaliyet konuları ön plana çıkıyor. Kapanan limited şirket istatistiklerinde de benzer şekilde bina inşaatı, lokantalar, toptan ve perakende faaliyet konuları öne çıkıyor” diye konuştu.

    Home Ofislerde Kullanım Türü Önemli

    Home ofis olarak sektörde tanımlanan kavramın hem ev hem işyeri olarak kullanılan gayrimenkuller olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Bu tür taşınmazlar eğer konut olarak kullanılıyor ise konut artışı uygulanıyor. Eğer işyeri olarak kullanılıyor ise artış işyeri olarak uygulanıyor. Arsa ve arazilerde ise kontrattaki artış oranı geçerli” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.