DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kira kontratı yaparken mağdur olmayın

    Kira kontratı yaparken mağdur olmayın
    14.07.2021
    A+
    A-

    Son dönemde kiralık ev bulmanın zorlaşması ve kiraların artması nedeniyle eski kiracılarını çıkarıp yerine aynı evi iki katı fiyatına kiralamaya başlayanların sayısı arttı. Öte yandan kiracılardan kaynaklı da ev sahipleri birçok sorun yaşayabiliyor.  Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların ilerleyen zamanlarda sorun yaşamaması için kira kontratını çok dikkatli yapmak gerekiyor.

    Tüm bilgileri yazın

    Kontratta tüm bilgilerin açıkça yazılması gerektiğini belirten Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak, “Ödeme zamanı ve kira bedeli tam olarak kararlaştırılmalı, hesap bilgileri kontratta yer almalı. Evin nasıl teslim edileceği mümkünse fotoğraflar ile sözleşmeye eklenmeli, demirbaşların tespiti yapılmalı ve fotoğraf ile tutanak altına alınmalı. Depozito karışıklığa mahal vermeyecek şekilde kararlaştırılmalı. Kiraya verilen şey üzerinde tadilat yapılacak ise açıkça anlaşılmalı. Tadilatın kapsamı belirtilmeli. Alt kiralama hakkında açıkça husus eklenmeli” dedi.

    Kiracının  erken fesih istemesi halinde ne kadar süre önce ve hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiğin de kararlaştırılması gerektiğini aktaran Orak, “Erken fesih halinde cezai şart eklenmeli” diye konuştu.

    Evden çıkarma hakkı var mı?

    Özellikle bazı ev sahiplerinin daha yüksek kira alma amacıyla eski kiracısını çıkarmak isteyebiliyor. Kontrat devam ettiği takdirde ev sahibin böyle hakkı bulunmasa da bazı durumlar için hakkı var. Orak konuyla ilgili şunları söyledi: “Ev sahibi kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile kontratı sonlandırabilir. Eğer yeni malik ise edinme tarihinden itibaren bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla 6 ay sonra açacağı dava ile kontratı sonlandırabilir.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.