DOLAR 32,3827
EURO 34,6103
ALTIN 2392,014
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kırgizistan Türkiye’nin PPP tecrübesinin peşinde

    Kırgizistan Türkiye’nin PPP tecrübesinin peşinde
    31.01.2019
    A+
    A-

    Resmi ziyareti kapsamında TMB tarafından düzenlenen çalışma yemeğine katılan Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg PANKRATOV, Türkiye’nin Kamu – Özel İşbirliği Modeli ve serbest ekonomik bölgeler alanındaki deneyiminden yararlanmak istediklerini, yatırımlarda finansman desteği için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile de görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

     

    Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg PANKRATOV, Türkiye ziyareti kapsamında beraberindeki heyetle 30 Ocak 2019 tarihinde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)’ni ziyaret etti. Bakan PANKRATOV, TMB Genel Merkez Binası’nda Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Kartal USLUEL’in ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

    Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdikleri temasların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere şimdiden ivme kazandırdığına işaret eden PANKRATOV, bu çerçevede ortaya konan hedefin ortak ticaret hacmini 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak ve karşılıklı yatırımları artırmak olarak belirlendiğini söyledi.

    Kırgız Bakan, ülkesinde başta havalimanından demiryolu ve karayolu projelerine, stadyumdan enerji nakil hatları, küçük hidroelektrik santralleri, su ve katı atık projelerine kadar çok çeşitli yatırımların önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesinin planlandığı bilgisini verdi.

    Oleg PANKRATOV, Türkiye ile “Kamu – Özel İşbirliği Modeli (PPP)” çerçevesinde özellikle altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve serbest ekonomik bölgelerin kurularak işletilmesi konularında çalışmak istediklerini vurguladı.

    PPP projeleri fonu kurdular

    Doğrudan yatırımı cezbedecek adımlar kapsamında “Kamu – Özel İşbirliği Modeli”ne ilişkin yeni bir kanun çalışması içinde olduklarına işaret eden PANKRATOV, PPP projelerinin süresini 3-30 yıl aralığına indirerek prosedürleri kolaylaştıracak bu çalışmanın yakın zamanda Parlamento’dan geçerek yasalaşmasını beklediklerini kaydetti. Ayrıca, bu kapsamdaki projelerin fizibilite çalışmalarını üstlenecek bir fon oluşturduklarına işaret eden PANKRATOV, finansman desteği için ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirtti.

    PANKRATOV, ülkesindeki eğitimli genç nüfusun, ucuz işgücünün, vize kolaylığı ile olumlu seyreden makro ekonomik göstergelerin yabancı yatırım çekme konusunda avantaj olduğunu, uluslararası tahkim imkânı başta olmak üzere bu yatırımları güvence altına alan yasal altyapının ve uygulamaların da oluşturulduğunu ifade etti. Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üyeliğinin yatırımcılara sunduğu imkânlar hakkında da bilgi veren Konuk Bakan, serbest ekonomik bölgelerin burada faaliyet gösterecek firmalara uygun fiyatlar çerçevesinde ayrıcalık oluşturacağını kaydetti.

    TMB Yönetim Kurulu Üyesi Kartal USLUEL de, Türk müteahhitlik firmaları tarafından Kırgızistan’da bugüne kadar 744 milyon dolar tutarında 71 proje üstlenildiğini; bu çerçevede Bişkek ve Oş havalimanlarının modernizasyonu, karayolu rehabilitasyonu, baraj inşası, kentsel yolların yapılanması ve rehabilitasyonu gibi projelerin öne çıktığını aktardı. USLUEL, Avrasya bölgesinde genel olarak son derece aktif olan Türk firmalarının Kırgızistan’da daha çok iş üstlenmeye hazır olduklarını da vurguladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.