DOLAR 32,5496
EURO 34,8612
ALTIN 2428,045
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kombiniz kışa hazır mı?

    Kombiniz kışa hazır mı?

    Türkiye’de, 5 yıl garantili LOGIC kombilerin satışını yapan ve servis desteği sunan Termo Teknik’in Servis Yöneticisi Ali Bayramoğlu , yaklaşan kış öncesi kombi bakımlarının yaptırılmasının önemine dikkat çekti.

     

    Kombiler Isıtma tesisatının  en önemli öğesidir, hem mekanik hem de elektrik/elektronik parçalara sahiptirler. Kombide kış aylarında meydana gelebilecek arızalar bir yandan yaşam kalitesini düşürürken, öte yandan  sistemdeki başka parçaların da çalışmasını etkileyerek zaman içerisinde telafisi daha maliyetli ve zor sonuçlara neden olabilir. Kombi arızaları, bakımın zamanında yaptırılmaması, dış faktörler veya yoğun kullanıma bağlı olarak parça aşınmaları gibi nedenlerle olabileceği gibi, kurulum ve kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilir.

     

    İngiliz iş dünyasının prestijli “Kraliçe Ödülü-The Queen’s Award” sahibi olan ve İngiltere’de IDEAL Boilers üretim tesislerinde 6 Sigma kalitesiyle üretilen, 5 yıl garantili LOGIC Yoğuşmalı Premix Kombi’yi  Türkiye’ye sunan Termo Teknik’in  Servis Yöneticisi Ali Bayramoğlu, kombi bakımının önemine dikkat çekerek, kombilerde görülebilen  sorunların nedenlerini   anlattı:

     

    Kurulum Hataları

    Kurulum hataları, tesisatınızın bir parçası olarak çalışan kombileri doğrudan etkiler. Bu tür hatalar genellikle tesisat kaçakları, yanlış plastik boru kaynağı, hatalı uygulama  neticesinde  boru çapının daralması, kaliteli radyatör vanalarının kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ancak sıva altı tesisatlarda eksikliklerinin tespiti güçtür. Bu nedenle kurulum hatalarından ortaya çıkan sirkülasyon ve dolayısıyla ısınma sorunun kaynağı genellikle kombiye mal edilir.

     

    Tesisat Su Basıncı

    Teknik olarak, kombiye tesisatınızdan gelen suyun basıncı ortalama 1,5 bar olmalıdır. Bir su bardağı suyun bile tesisatınızdan dışarıya sızması, kombinizin yetersiz su basıncı arızası vermesine neden olabilir. Bu açıdan sistem su basıncı, kombinizin tesisat kaynaklı en önemli arıza nedenlerindendir.

     

    Tesisatınıza suyun ilk verildiği haftalarda, sistemde kalan hava sirkülasyon esnasında kombiniz üzerinden otomatik olarak tahliye edileceğinden, ilk kullanımlarda sistem basıncının bir veya birkaç kez düşmesi normaldir. Ancak ortaya çıkan basınç kaybını engellemek için tesisatınıza sık olarak su verilmesi radyatörlerinizde korozyona da neden olabilir. Bu nedenle tesisata su ilavesinin mümkün olduğunca az ve kontrollü yapılması gerekir. Aksi halde genellikle radyatör ve kombi bağlantı noktalarında veya takip edilemeyen sıva altı noktalarda, malzeme kalitesinin de düşüklüğü nedeniyle meydana gelecek korozyon kombinizin de ömrünü kısaltacaktır.

     

    Kullanıcı Hataları

    Kullanıcı hataları genellikle kombi kullanım kılavuzunun eksik okunduğu durumlarda gerçekleşmekte ve çoğu zaman kombinizi bir defa resetleme ile düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda kalıcı arızalara da neden olabilir. Kullanıcı hatalarını şöyle sıralayabiliriz:

    Gaz Vanasının Kapalı iken Kombinin Çalıştırılması

    En sık karşılaşılan kullanıcı hatalarından birisi gaz vanasının kapatılmasıdır. Bu durumunda kombiniz gerekli düzeltme yapılmadan tekrar devreye girmeyecektir. Bu tip durumlarda kullanma kılavuzlarından gerekli açıklamaları inceleyerek veya yetkili servis çağrı merkezlerinden bilgi alarak hareket etmeniz daha doğrudur. Uzun süreli ayrılmalarda gaz vanasının kapatılması durumunda ise gaz vanasını mutlaka kombinizi çalıştırmadan önce açmanız gerekir. Aksi halde kombiniz büyük olasılıkla arıza moduna geçecektir.

     

    Kombinin Yaz/Kış Modunun Doğru Kullanılmıyor Olması

    Tüketiciler tarafından çok sık yapılan bir kullanım hatasıdır. Kombi yaz modunda iken tesisatınızı ısıtmayacaktır.

     

    Çevresel Etmenlerden Kaynaklı Arızalar

     

    Elektrik Kesintileri ve Voltaj Dalgalanmaları

    Elektrik kesintilerinde kombinin aç/kapa düğmesinin açık durumda kalması da, elektrik tekrar devreye verildiğinde oluşabilecek voltaj dalgalanması nedeniyle kombinizin arıza vermesine neden olabilir. Bunun için elektrik kesilmesi durumunda kombinizin yakınında iseniz aç/kapa düğmesini “kapalı” konuma getirmeniz ve elektriğiniz verildikten bir süre sonra tekrar açmanız iyi bir önlemdir.

     

    Voltaj dalgalanmaları cihaz üzerindeki elektrikli ve elektronik parçalara zarar vererek maliyeti yüksek sorunlara neden olabilir. Bu tür voltaj dalgalanmalarının sık yaşandığı veya şüphe duyulan bölgelerde tüm elektrikli aletlerin korunması amacıyla voltaj düzenleyici regülatörlerin kullanılması gerekir. Her voltaj regülatörü sağlıklı koruma sağlamaz. Düşük voltajlarda da koruma sağlayacak regülatörler tercih edilmelidir.

     

    Donma

    Kış aylarında en önemli sorunlardan bir tanesi don korumasının aktif kalmasının sağlanabilmesidir. Açık ortamlara (balkon v.b.) monte edilen kombilerin iç ortamda montajı yapılan cihazlara göre donma riski çok yüksektir. Sistem don korumasının aktif olabilmesi için elektrik sigortasının ve gaz vanasının açık olması gerekir. Sistem, don korumasına ihtiyaç duyduğunda cihaz sistem sıcaklığını minimum dereceye getirene kadar yanma meydana getirecektir. Yeterli gaz veya elektrik olmaması durumunda yanma oluşmayacak ve cihaz donma riski taşıyacaktır.

     

    Yoğuşmalı cihazlarda kombinin donma riskine ilave olarak yoğuşma giderinin ve gider ağzının donmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Yoğuşma gideri uygun çapta olmalı ve izolasyonu yapılmış olmalıdır. Yoğuşma suyunun önünde herhangi bir engel bulunması halinde yoğuşma suyu cihaz içerisinde birikecek ve yanmayı engellediğinde sistem don koruması gerçekleşmeyecektir. Hem kurulum hem de kullanım sırasında don meydana gelecek sıcaklıklarda bu durumun gözlenmesi önemlidir.

     

    Tesisat Suyunun Kirlenmesi

    Tesisat içerisinde dolaşan suyun kirlenmesine bağlı olarak kombi dönüş filtrelerinde daralma ve bu daralmaya bağlı sirkülasyon zayıflaması sonucunda son radyatörlerde ısınma sorunu oluşabilir. Eğer kombinize uzak olan radyatörlerin tamamında veya bir kısmında ısınmama sorunu görüyor iseniz, bu durum sirkülasyonun zayıflığına işaret eder. Tesisatın dönüş hattı üzerinde kombiye yakın bir noktada filtre kullanılması kombinizin korunması için önemlidir. Bakım sırasında bu fitreler yetkili servisler tarafından kontrol edilerek temizlenir.

     

    Seneler içerisinde bakımsız zorlu şartlarda ve yoğun olarak kullanılan cihazların parçalarının arıza yapması doğaldır. Parça ömürlerini uzatmak için şartların uygunluğu ve temizliği yetkili servisler tarafından yıllık olarak kontrol edilmelidir. Yetkili olmayan servisler tarafından yapılan müdahaleler ve uygun olmayan değerlere sahip parçaların kullanılması cihazınızın sağlıklı, verimli çalışmasını engellemekte ve en önemlisi kullanıcı hayatını tehlikeye atabilmektedir. Kombinizin bakımının ve arıza hallerinde gerekli tüm müdahalelerin cihazlar hakkında yeterli eğitimini almış yetkili servislere yaptırılması gerekir.

     

    Termo Teknik Logic Yoğuşmalı Kombi Hakkında

    İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde çok tutulan, Türkiye’de ise 2011 yılında piyasaya sunulan ve kısa zamanda son kullanıcının beğenisini kazanan LOGIC Yoğuşmalı Kombi,  mutfakta, iki ayrı banyoda ve ısıtmada aynı anda yeterli sıcak su sağlayabilen, yüksek performanslı, tasarruflu, az yer kaplayan yapısı ile dikkat çekiyor.

     

    Satış ve servis desteği Termo Teknik tarafından sağlanan Türkiye’nin IDEAL kombisi LOGIC’in c26/35 ve c31/35 modelleri bulunuyor.  c26/35,26 kW ısıtma, 35 kW sıcak su kapasitesi; c31/35 ise 31 kW ısıtma, 35 Kombiler, sınıfının en yüksek enerji verimliliğine ve en küçük boyutlarına sahip kombileri olarak biliniyor.

    LOGIC Kombiler, 6 sigma ile sağlanan “hatasız üretim” özellikleri ile uzun yıllar arıza yapmadan verimli çalışıyor.

     

    Logic’in Eşsiz Özellikleri

    • LOGIC serisi Yoğuşmalı Kombiler A sınıfı enerji verimliliğine sahip. Aynı zamanda en düşük atık gaz seviyesi olan NOx 6 Class ile çevreci bir kombi.
    • LOGIC Kombiler modülasyonlu oda termostatı ve dış hava sensörü ile kullanıldıklarında istenilen oda sıcaklığının (önerilen 20-22°C) üzerinde ihtiyaç dışı sıcaklıklara çıkmasını önlüyor.
    • Modülasyonlu oda termostatı ve dış hava sensörü kullanıldığında enerji verimliliği A+ olmaktadır.
    • LOGIC, eşsiz tasarımı ile tüketiciye en az sarfiyat ile evinin tüm noktalarına ulaşan ısınma konforu ve yüksek sıcak su kapasitesi sunuyor.
    • Sadece 39,5 cm genişliği sağdan ve soldan 2,5 mm montaj mesafesi ile mutfak gibi dar alanlarda bile kolay kurulum sağlanıyor.

    ErP Standardında

    Termo Teknik tarafından Türkiye’ye sunulan   LOGIC Yoğuşmalı Premix Kombi ErP (Energy Related Products- Enerji İlişkili Ürünler) yönetmeliğine uygun standartlara sahip bulunuyor. İngiltere’de bir milyon adetten fazla kullanıma sahip olan LOGIC Yoğuşmalı Kombi 2015 yılından beri ErP’ye uygun olarak üretiliyor.

     

    Geniş Servis Ağı

    Termo teknik, Türkiye’nin tamamında, 200’ün üzerinde bayi, 500’ün üzerinde satış noktası ve 180 yetkili servis ile tüketiciye ulaşıyor.

     

     

     

     

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.