DOLAR 32,3122
EURO 35,1427
ALTIN 2294,85
BIST 9068,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut almanın 5 püf noktası

    Konut almanın 5 püf noktası
    21.03.2017
    A+
    A-

     

    Genç nüfusa sahip ve yapı stoğunun yüzde 60’ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşan Türkiye’de, gayrimenkul hem önemli bir ihtiyaç hem de kârlı bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Ancak bu ihtiyaçlara cevap verecek doğru konutları bulabilmek için değerlendirilmesi gereken pek çok kriter bulunuyor. Konut almanın ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, oturum ya da yatırım amaçlı konut seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

    Yüzölçümünün yüzde 92’si deprem kuşağında bulunan ve nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye’de 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşuyor. Ayrıca konutların yüzde 40’ı oturulamaz durumda ve depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyor. Türk insanının yeni konutlara ihtiyacını ortaya koyan bu tabloya ek olarak, artan genç nüfus ve gayrimenkulün en kârlı yatırım araçlarından biri olması sonucu her gün çok sayıda tüketici doğru konutu bulabilmek için araştırma yapıyor. Konut seçmenin ciddi bir iş olduğunu ve tüketicilerin dikkatli davranmaları gerektiğini ifade eden Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, konut almanın 5 temel püf noktasını açıkladı.

    1- Prim potansiyeli yüksek merkezi lokasyon bulunmalı
    Konut almayı planlayan tüketicilerin bölgenin getirdiği ve getireceği fırsatları iyi analiz etmeleri gerektiğini belirten Tamer Son, “Yatırım yapılması planlanan konutun bulunduğu bölgenin prim potansiyelinin iyi hesaplanması gerekiyor. Konutun fiyatının ve kira bedelinin sağlıklı bir şekilde araştırılarak yüksek kazanç sağlayacak doğru projenin seçilmesi hassas bir konu. Metroya, havaalanına, deniz ulaşımına yakın, merkezi bölgelerdeki konutlar hem yatırım hem de yaşam için her zaman avantajlı oluyor” dedi. Bu noktada İstanbul’un hızla değer kazanan ilçesi Kartal’a dikkat çeken Son, “Uzmanlar, son dönemde konut fiyatlarının artış trendinde olduğu Kartal’ın gelecek 10 yıl içinde çok daha hızlı bir ivmeyle gelişme kat edeceğini ve değerleneceğini belirtiyor” şeklinde konuştu.

    2- İnşaat teknolojisi sorgulanmalı
    Deprem ülkesi Türkiye’de insanların ancak dayanıklı, uzun ömürlü, nitelikli projelerde huzur içinde yaşayabileceklerini hatırlatan Son, “Tüketicilerin konut seçerken hem statik hem de estetik değerleri birlikte sorgulamaları gerekiyor. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı. En son Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak, yüksek dayanımlı zemin üzerine güçlü radye temel, kalın ve uzun perde kolonlar, Türkiye Hazır Beton Birliği onaylı hazır beton ve konvansiyonel sistemle inşa edilen projeler bina dayanımı açısından avantaj sağlar. Bununla birlikte binayı dış etkenlere karşı koruyan, enerji tasarrufu, konfor ve güvenlik sağlayan ısı, su, ses ve yangın yalıtımı gibi uygulamaların da soruşturulmasında fayda var. Elbette binanın dışı kadar içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve yaşarken mutlu hissettirecek estetik unsurlar da çok önemli” dedi.

    3- Sosyal donatılı markalı projeler seçilmeli
    Kişilerin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına uygun olmayan konutların hayal kırıklığına neden olabileceğini söyleyen Son, “Yaşanılan bölgede güven ve huzur içinde kaliteli zaman geçirilebilecek sosyal donatıların olması özellikle büyük şehirlerde motivasyon açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca çocuklu ailelerin oturacakları konutu seçerken aktif ve güvenilir sosyal ortamlara sahip projeleri tercih etmeleri, çocukların özgüvenli bireyler olarak yetişmesi açısından da oldukça önemli. Bu noktada en sağlıklı yol, detaylı bir araştırma ile lokasyonu belirledikten sonra güvenli liman olan markalı konut projeleri arasından tercih yapmak” diye konuştu.

    4- Örnek daireler incelenmeli
    Örnek dairelerin projenin bitmiş hali hakkında fikir vermesi nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Son, “Müşteri açısından bir teknik şartname özelliği taşıyan örnek daire, projenin kalitesini ve vaat ettiği yaşam standardını görsellerden çok daha iyi yansıtıyor. Projede sunulanların uygulanabilirliği çok daha net görülebiliyor. Görsellerle anlatılamayacak ya da gözden kaçabilecek bazı detaylar da konut satın alacaklar tarafından daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilebiliyor” dedi.

    5- Köklü ve güvenilir inşaat firmaları tercih edilmeli
    Konut alırken huzurlu olabilmenin en kesin yolunun köklü ve güvenilir firmaları tercih etmekten geçtiğine dikkat çeken Tamer Son, “Tüketicilerin konut almayı düşündükleri firmanın referanslarını araştırması ve mümkünse eski projelerini yerinde görmesi çok faydalı olur. Mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren, projelerini zamanında teslim eden, taahhüt ettiği tüm özellikleri eksiksiz bir şekilde hayata geçiren, projeleri prim yapan köklü inşaat firmalarını tercih etmek büyük avantaj sağlar” diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.