DOLAR 32,379
EURO 35,0358
ALTIN 2326,799
BIST 9142,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konutta faiz indirimleri, birinci elden çok ikinci ele yarıyor

    Konutta faiz indirimleri, birinci elden çok ikinci ele yarıyor
    20.01.2021
    A+
    A-

    Endeksa Dijital Sohbetler’in bu haftaki konuğu Keller Williams Türkiye ve KKTC Ülke Direktörü Emre Erol oldu. Erol’un 2021 yılı öngörüleri, gayrimenkul sektöründe ikinci el piyasasının hareketli olacağı ve Türkiye’de ikinci elde 850-900 bin bandında bir satış gerçekleşeceği yönünde.

    Endeksa. com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt’ün sorularını yanıtlayan Keller Williams Türkiye ve KKTC Ülke Direktörü Emre Erol, “Gayrimenkul sektörüne baktığımızda, 2005 yılından 2013 yılına kadar ekonomik büyümenin etkisi ile talebin çok yüksek olduğu bir dönem yaşadık. Talep artınca fiyat ve stok da arttı. Bu dönemde farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok firma da inşaat sektörüne girdi. 2013 yılına geldiğimizde fiyatlar dolar bazında yükselmiş, arz artmıştı fakat talep o arzı karşılayamıyordu ve fiyatlar düşmeye başladı. 2020’ye gelene kadar durağan olan sektör 2020 yılı başında hafif hafif hareketlenmeye başladı. Pandemi olmasaydı 2020 başından itibaren fiyatların önümüzdeki 5-6 yıllık sürede enflasyon oranında, TL bazında yıllık %10-15 bandında artmasını bekliyorduk. Pandemi ve yapılan kampanyalar dengeleri biraz değiştirdi.

    Arz talebine de baktığımızda, 2020 yılında alınan yeni inşaat ruhsatı 2019 yılının biraz üzerindeydi. 2019 yılında 319 bin ruhsat başvurusu yapılmışken 2020’de 340 bin adet yapıldı. Bu sayı, 2017 yılında 1 milyon 400 bindi. 2021 yılında da birince elde yine yüksek bir arz beklemiyoruz. İkinci el hareketli olacak. İkinci elde tahmini 850-900 bin adet, birinci elde ise 400-450 bin adetlik satış gerçekleşir. “dedi.

    Dijital dönüşümün önemine de değinilen sohbette Erol şunları belirtti: “Dijital dönüşüm tüm dünyayı ve tüm sektörleri etkilerken, bizim sektörümüzü de etkiledi. Artık danışmanlar detaylı operasyon işlerini teknolojiye devrederek insan ilişkilerine daha fazla vakit ayırmalı. Pandemi gerçeği de bize gösterdi ki gayrimenkul danışmanlığı çok lokal bir iş. Global normlardan alınanlar bilgiler gerçek fakat uygulamalar lokal. Tüm gayrimenkul danışmanları kendi bölgelerini değerlendirip, kendi bölgelerinin ekonomisti olmalı ve verilerine çok hakim olmalı. Talep ve arz dengesini çok iyi değerlendirmeli.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.