DOLAR 32,3315
EURO 35,1042
ALTIN 2308,444
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Koronavirüs, medyayı yeniden dizayn etti

    Koronavirüs, medyayı yeniden dizayn etti
    27.08.2020
    A+
    A-

    Koronavirüs, her sektörde olduğu gibi medyayı da etkiledi. Gazeteciler, PR şirketleri ve firmalar pandeminin ilk döneminde bocalama yaşarken bu sürece uyum sağlamaları kısa sürdü. İletişim uzmanı, eğitim ajansı yazarı Arzu Kalaylı, “Koronavirüs, medyayı yeniden dizayn etti. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

    Medya tarihinde ilk

    Gazetecilerin en kötü zamanlarda dahi görevlerini sürdürdüğünü belirten Kalaylı, “Depremler, seller, darbeler, savaşlar… En kötü olaylarda bile gazeteciler görevlerine devam ederlerdi. Ancak koronavirüs belki de gazetecilik tarihinde ilk defa gazetecileri de evlere kapattı. Gazeteciler, görevlerini evlerde yapmak zorunda kaldılar. Bu süreçte haber merkezlerinin çoğunda gazetecilerin üçte ikisi evden çalıştı. Hatta bazı kurumlarda tüm gazeteciler, evden çalışma düzenine geçti. Şüphesiz bazı haber merkezleri, koronavirüs bitse de evden çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

    Sağlık haberciliğinin önemi arttı

    Arzu Kalaylı bir değişimin ise gazetelerin sağlık servisleri ile sağlık dergilerinde yaşandığını belirtiyor. Kalaylı, “Koronavirüs öncesinde çoğu gazetenin sağlık servisleri kapatılmış, uzman sağlık muhabirleri farklı haberlere yönlendirilmişti. Koronavirüsün başlamasıyla sağlık muhabirlerinin, sağlık dergilerinin önemi daha da net anlaşıldı. Okurlar uzman muhabirlerin elinden çıkmış haberler okumak istedi” dedi.

    Online toplantılarla tanıştık

    Pandeminin ilk dönemlerinde medya sektöründe birçok sorun yaşandığını belirten Kalaylı, “Koronavirüsün ilk dönemleri PR sektöründe de bir bocalama yaşandı. İlk dönemde markalar, medya yatırımlarını kesmeye başladı. Fakat bunun yanlış bir hamle olduğunu kısa süre içerinde anladılar ve bu sürece ayak uydurmaya başladılar” diye konuştu. Koronavirüs öncesinde basın toplantılarının çok nadir bir şekilde online yapıldığını belirten Kalaylı “Toplantılarımızı online yapmaya başladık. İlk etapta verim konusunda şüpheler bulunuyordu. Fakat hem gazeteciler hem de firmalar çok memnun kaldı. Çünkü zamandan büyük bir tasarruf sağlarken, daha çok insana ulaşma ve masraftan kurtulma imkânı da sağlıyor” ifadelerini kullandı.

    Dijitale yatırım yapan kazandı

    Medyada dijitalleşmenin son yıllarda hızlandığını koronavirüsle de bunun zirve yaptığına dikkat çeken Arzu Kalaylı, “Gazetelerin son yıllarda internet üzerinden takibi artmıştı. Birçok medya kuruluşu dijitale yatırım yapıyordu. Koronavirüsle beraber özellikle gazete tirajları düşmüş, okurlar dijitale yönelmişti. Bu süreçte dijitali güçlü olan gazeteler kazandı. Aynı şekilde markalar da dijital yayın organlarıyla müşterilerine direkt ulaşma imkânı yakaladı” dedi.

    Güvenilir kaynak arandı

    Kalaylı’ya göre pandemi güvenilir haber kaynaklarının da önemi artırdı. Kalaylı, “Salgın döneminde sosyal medyada dolaşan asılsız haberler, WhatsApp’taki ses kayıtları derken büyük bir bilgi kirliliği vardı. Bu noktada okurlar, doğru habere ulaşmanın önemini daha net fark etti. Bu nedenle gazeteler, TV’ler ve gazetecilerin takip edilme oranı arttı” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.