DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mart ayı konut satışları sektör temsilcilerini sevindirdi

    Mart ayı konut satışları sektör temsilcilerini sevindirdi
    24.04.2017
    A+
    A-

    TÜİK, Mart ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre; “Türkiye’de 2017 Mart ayında 128.923 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 10 artarak 128.923 oldu.”

     

    Sektör temsilcilerinden Doğan Dağ, İbrahim Babacan, Haydar Yamaç, Mahmut Başyazıcıoğlu ve Özhan Atalay’ın konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu…

    İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

    Beklediğimizden daha iyi sonuçlar geldi

    TÜİK’in açıklamış olduğu 2017 yılı mart ayı satış rakamlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artış gösterdiğini görüyoruz. GYODER ve Emlak Konut GYO tarafından başlatılan ve bankalarla yapılan özel anlaşmalar çerçevesinde faiz oranlarında ciddi sübvansiyon yapıldı. Gerçekten Türkiye tarihinde daha önce hiç uygulanmamış bir faiz oranıyla konut satışı gerçekleştirildi. Tüketiciye çok olumlu yansıyan bu durumda gayrimenkul geliştirici firmalar kendi karlarından fedakarlık yaptı. Bankaların faiz oranlarının bir kısmını biz karşıladık. Bu da tüketiciye fırsat olarak yansıdı. Tapu harçları ve damga vergisindeki indirimlerle birlikte alım için tüketici harekete geçme fırsatı buldu. Hiç olmayan 240 ay vade imkanı da sunuldu. 20 yıl vade ile hiç ev sahibi olamayacağını düşünen kitle de bu dönemi değerlendirdi. Faiz oranlarının avantajı ve ertelenmiş alıcının satın almaya geçmesiyle konut satışlarının arttığını düşünüyorum.

    Doğan Dağ / Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
    Yüzde 10 artış sevindirici
    Türk tüketicisinin konut iştahı ve konutun hala en çok tercih edilen yatırım araçlarının başında geliyor olması konuta olan talebi sürekli artırıyor. 2017 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 10 oranında artarak 128 bin 923 olması sevindirici. Sektörümüz, ekonominin temel taşlarından biri olma özelliğini bir kez daha gösterdi. Yatırımcı inşaat sektörünü en güvenilir liman olarak görmeye devam ediyor, bu uzunca bir süre daha böyle devam edecek. Ekonomi iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edecek ve hedef rakamlara ulaşılacaktır diye düşünüyorum.

    Mahmut Başyazıcıoğlu / Başyazıcı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
    Gayrimenkule güvenin göstergesi
    Türkiye’de konutun 2017 Mart ayında bir önceki yıla göre % 10 artış göstermesi çok sevindirici. Bu sonuç doğrultusunda gayrimenkul yatırımına olan güvenin ne kadar kuvvetli olduğunu görüyoruz. Bu oranlar Türkiye ekonomisinin daha da büyümeye gittiğini gösteriyor. Güven vererek yapılan ve emin adımlarla ilerlenen her projenin yatırımcıya da ülke ekonomisine de değer katmaya devam edeceğinin inancındayız.

    Haydar Yamaç / Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
    Bankalar işin içine girdi
    Rakamlar bize teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor, özellikle İpotekli satışlardaki yüzde 30’luk artış, kredili satışların arttığı anlamına geliyor. Bu rakamlar bize bankaların işin içine girdiğini gösteriyor. Burada bankaların etkin olduğunu söyleyebiliriz. Konut satış rakamları çok sevindirici, yatırımların, üretimin ve istihdamın artacağına inancımız tam, hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.