DOLAR 32,2244
EURO 35,133
ALTIN 2477,225
BIST 10158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mart’ta kiralar en fazla %25,98 zam yapılabilecek

    Mart’ta kiralar en fazla %25,98 zam yapılabilecek
    04.03.2022
    A+
    A-

    Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Mart ayı kira artış oranı belli oldu. TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı yüzde 25,98 olarak açıklandı.

    Mart ayı kira artış oranları hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Mart’ta yüzde 25,98 oldu” dedi.

    ‘TÜFE’nin üstüne olamaz’

    TÜFE’nin üzerinde zam yapılamayacağına dikkat çeken Altınay, “Örneğin kiranız 2 bin TL ise yeni zamla birlikte bu 2 bin 519 TL olacak. 3 bin TL’lik bir konut için ise 3 bin 779 olacak. Bunun üstünde zam yapılamaz” diye konuştu. TÜFE’nin üzerinde kira talep eden ev sahipleri hakkında Altınay, “Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor. Ev sahibinin ayrı zam yapması için en başta bunu sözleşmede belirtmesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

    ‘Israrcıysa dava açmalı’

    Ev sahipleriyle sorun yaşayan kiracılara önerilerde bulunan Altınay, şunları söyledi: “Taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler, ancak üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmiş ise o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durumda mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez. Eğer ev sahibi bu talebinde ısrarcıysa kira tespit davası açmalı.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.