DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mehmet Sami Kılıç: İnşaatçılar ters rüzgarlarla boğuşuyor

    Mehmet Sami Kılıç: İnşaatçılar ters rüzgarlarla boğuşuyor
    21.07.2022
    A+
    A-

    İnşaat sektörü dünyada zor bir süreçten geçiyor. 42 ülkeyi içeren uluslararası inşaat pazarı anketine göre, yüksek enflasyon ve tedarik zincirinden muzdarip olan sektörün yüzde 62’si önümüzdeki yıl tedarik zincirinde bir iyileşme beklemiyor. Çalışmayı değerlendiren ABD merkezli en büyük inşaat firması Turner’ın Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, inşaatçıların birçok cephede ters rüzgarlarla boğuştuğunu belirtirken, ABD gibi ülkelerde inşaat maliyetlerinin 50 yılın zirvesine çıktığını açıkladı. Mehmet Sami Kılıç, “Türkiye’de de artış oranı 2’ye katlanan inşaat maliyetleri projeleri ve inşaat planlamalarını etkiliyor” yorumunu yaptı.

    İnşaat sektörü dünyada zorlu bir süreçten geçiyor.  Pandemi, Çin’de kilitlenme ve Ukrayna savaşına bağlı olarak küresel tedarik zincirindeki aksama, küresel inşaat piyasalarında artan maliyetler, buna karşın hızlı büyüme gösteren talep karşısında sektör çeşitli sıkıntılar yaşıyor.

    İnşaatçılar gelecek yıl için iyimser değil

    Bağımsız bir emlak ve araştırma kuruluşunun 88 küresel pazarı içeren Uluslararası İnşaat Pazarı 2022 Araştırması, sektörün gelecek 12 ay için sorunların çözümü konusunda çok iyimser olmadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, 88 pazarın yüzde 90’dan fazlası tedarik zinciri kesintilerinin yerel inşaat pazarları üzerinde yüksek etki yarattığını kabul ederken, yüzde 38,6’sı önümüzdeki 12 ay içinde tedarik zincirinin aynı kalacağını ve yüzde 23,9’u da daha zayıflayacağını öngördü. Ayrıca artan inşaat maliyetlerinde de gevşeme beklenmiyor. Ankete göre, şehir pazarlarının yüzde 30,7’si, 2022 için inşaat sektöründe yüzde 10 veya daha fazla enflasyon bekliyor ve maliyetlerde herhangi bir düşüş beklenmediğini dile getiriyor.

    ABD’de maliyetler 50 yılın zirvesinde

    Çalışmayı değerlendiren Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç, inşaatçıların birçok cephede ters rüzgarlarla boğuştuğunu belirtirken, ABD gibi ülkelerde inşaat maliyetlerinin 50 yılın zirvesine çıktığını açıkladı. Mehmet Sami Kılıç, “ABD İstatistik Bürosu’nun verileri, inşaat maliyetlerinin 2021 yılında yüzde 17,5 arttığını gösteriyor. Bu; 1970’ten bu yana yıllık olarak yaşanan en büyük artış olarak gösteriliyor.

    Örneğin MEP ekipman üreticileri fiyat artışlarını yayınladı. Son açıklamalara göre dolar bazında artış +%10 ila +%25 aralığındaydı. 2022 yılı başında bazı hammadde fiyatlarında düşüş olmasına rağmen artan talep, kısıtlı fabrika kapasiteleri, artan yurtiçi ve küresel maliyet, ulaşım gibi maliyetler bu artışa neden oldu. Fabrika kapasitelerinin bu yıl azalması beklenmiyor ve hatta 2023’ün ilk çeyreğine kadar uzanması bekleniyor.

    Elektrik ve mekanik ekipman için teslim süreleri çoğu ürün hattında artmaya devam ediyor. Elektrik ekipman üreticilerinin eşi benzeri görülmemiş bir imalat süresi sorunu önümüzde mevcut. Bunun nedeni sadece parça kıtlığı değil, aynı zamanda pazar talebinin fazlalığı.  Nitekim Uluslararası İnşaat Pazarı Araştırması 2022 sonuçları da dünyada inşaat yapılacak en pahalı şehirlerin ABD’de olduğunu gösteriyor.” dedi.

    New York, Boston ve San Francisco gibi şehirlerin listenin ilk 3 sırasında olduğunu anlatan Mehmet Sami Kılıç, “Örneğin New York’ta metrekare başına maliyet $9,136 olarak hesaplanmış ancak rakamlar sadece ABD’de yüksek değil. Örnek vermek gerekirse Avrupa şehirlerinden Münih ilk 10’da yer almıyor ama maliyet $4,760, Frankfurt’ta maliyet $4,282, Amsterdam’da ise $4,549 seviyesinde bulunuyor.” dedi.

    Türkiye’de de maliyetler bir yılda ikiye katlandı

    Araştırmaya Türkiye pazarının dahil edilmediğini belirten Mehmet Sami Kılıç, TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de de inşaat maliyetlerinin bir yılda (Nisan itibariyle) yüzde 106,60 artış gösterdiğini belirtti. Turner Türkiye Direktörü Kılıç, bir yılda ikiye katlanan inşaat maliyetlerinin tüm projeleri ve inşaat planlamalarını etkilediğini söyledi.

    COVID-19’un ilk etkisinden kurtulan inşaat pazarının şimdi de Ukrayna Savaşı ve Çin’deki kilitlenmelerden dolayı belirsizlik yaşadığını anlatan Turner Türkiye Direktörü Mehmet Sami Kılıç inşaat maliyetleri ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

    “İnşaat maliyetleri çimento, kereste, boya, elektrikli ekipman ve plastik gibi malzeme kıtlığından etkileniyor, buna karşılık pek çok gelişmiş pazarda konut inşaatı ve yenileme talebi hızla artıyor. Çelik, bakır, nikel, ham petrol ve petrokimya üretiminin tümü 2021’de düşerken talep arttı ve bu da bazı fiyatları rekor seviyelere çıkardı. ABD çeliği fiyatı 2020’de yaklaşık $700/tondan 2021 sonunda $2,000/tona çıktı. Emtia fiyatları Mayıs 2022 itibariyle bir miktar gerilerken, uzun vadeli ortalamaların oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor.”

    İnşaat sektörünün önümüzdeki 12 ay için maliyetlerde bir gevşeme olmayacağı senaryoları üzerine planlarını yapması gerektiğini anlatan Mehmet Sami Kılıç, bu nedenle şantiyelerde malzeme yönetiminin doğru olması gerektiğini belirterek, israfı önleyen yalın inşaat teknikleri ve BIM benzeri araçların yaygınlaştırılmasını önerdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.