DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mevsiminde beslen yüksek vitaminle iştahını kontrol et!

    Mevsiminde beslen yüksek vitaminle iştahını kontrol et!
    07.01.2019
    A+
    A-

    Kış aylarında iştah artması, hareketsizlik, mevsim meyve-sebzelerini tüketmeme gibi sebeplerle oluşan fazla kilolara önlem FitChef’ten geliyor. Kış soğuklarında sık hastalanan, yeme isteği artan, gün içinde hareketli olmayan ya da sağlıklı beslenmeye vakit bulamayan herkes için “Zayıflama ve Dengeli Beslenme” menüsü FitChef’te.

     

    Kış aylarında artan iştah, yavaşlayan metabolizma ve vücut direncinin düşmesi sonucu yavaşlayan hareketlerimiz kilo alımını tetikliyor. Vitamin alımını dengeleyememe durumunda iştah da dengelenmiyor. Bu iştah artışının bilimsel bir açıklaması mevcut. Massachusetts Üniversitesi Tıp Okulu’ndan kardiyolog Ira Ockene, atalarımızdan gelen ilkel dürtüler ile vücudun soğuk havalarda kendini stok yapmaya ittiğini belirtiyor. Vücut, kışın soğuklara karşı kendini korumak ve ısınmak amacı ile yemek yemeye ihtiyacı artırıyor. Bunun sonucunda hareketsizlik ve enerji düşüklüğünün de etkisi ile kilo alımı başlıyor.

     

    Ispanak’ta 3 kat vitamin

    Kilo artışının bir diğer önemli sebebi ise meyve-sebzeleri mevsiminde yeteri miktarda ve dengeli tüketmemek. Mevsiminde sebze ve meyvelerin metabolizma ve bağışıklık sistemine yararının daha fazla olduğu ve besin değerlerinin daha fazla olduğu biliniyor. Bir araştırmaya göre kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır. Ayrıca mevsiminde yetişen meyve-sebzeler, doğal yolla geliştiği ve dışarıdan müdahale görmediği için zararlı tarım ürünlerini de daha az barındırıyor. Diyetisyen Sian Porter, kış mutfağında baklagillerin, kuruyemişlerin ve kuru meyvelerin vazgeçilmezler arasında olmasını öneriyor. Öte yandan vitamin ve mineral açısından yüksek Ispanak, pırasa, karnabahar kış sebzelerinin de düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Vücut yeterli vitamini almadığında ise iştah artışı tetiklenmiş oluyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.