DOLAR 32,2144
EURO 35,0577
ALTIN 2526,621
BIST 10756,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründen nisan ayında 585 milyon dolarlık ihracat

    Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründen nisan ayında 585 milyon dolarlık ihracat
    09.05.2024
    A+
    A-

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Geçtiğimiz ay 678 milyon dolar ihracat yapan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü nisan ayında 585 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılının ilk dört ayında en çok ihracat 350 milyon dolar ile Irak’a yapıldı.

    Türkiye’nin 2024 Nisan ayına dair ihracat verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşıldı. Türkiye’nin nisan ayı ihracatı yüzde 0,1 artarak 19 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ocak-nisan döneminde de yüzde 2,7 artışla 82 milyar 873 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 2023 yılı nisan ayında 626 milyon dolar olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı, bu yılın aynı ayında 585 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör yılın ilk dört ayında 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı 350 milyon dolar ile Irak aldı.

    Birleşik Devletlere ihracat hızla artıyor

    Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün 2024 yılı ilk çeyreğinde en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada 350 milyon dolar ile Irak bulunurken ikinci sırada 124 milyon dolar ile Birleşik Krallık yer aldı. Üçüncü sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracat 120 milyon dolar olurken listenin devamında Almanya, İran, Fas, Fransa, Libya ve Gürcistan gibi ülkeler yer aldı. İhracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 36,49 ile Amerika Birleşik Devletleri oldu.

    İhracatçı zorlu şartlara rağmen çalışmayı sürdürüyor

    Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü hedeflediği 8 milyar dolarlık ihracat barajını aşmak için zorlu şartlara rağmen çalışmaya devam ediyor. Sektörün nisan ayı ihracatına dair değerlendirmede bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü olarak yılın ilk üç ayında istikrarlı bir artış yakaladık. Nisan ayında gerek bayram gerekse resmi tatillerden kaynaklı bir kaybımız var. Yıl içerisinde özellikle tatillere denk gelen dönemlerde bunu doğal olarak yaşıyoruz. İhracatçılarımızın çalışmalarından gayet memnunuz. Global ticarette yaşanan zorluklara rağmen hem üretiyor hem de pazarlıyoruz. Sektörümüzün pes etmemesi, zorluklara direnmesi bizim için ümit verici. Öncelikli amacımız mevcut pazarlarımızda payımızı artırarak, yılın geri kalan aylarında yoğun çalışıp 8 milyar dolar barajını aşmak” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.