DOLAR 32,3208
EURO 35,1251
ALTIN 2298,64
BIST 9041,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Muhteşem Cuma ne zaman 2020?

    Muhteşem Cuma ne zaman 2020?
    30.10.2020
    A+
    A-

    Tüketici çekme amaçlı büyük indirimlerin yapıldığı bir indirim günü olan Black Friday (Kara Cuma); ülkemizde bilinen ismiyle Kara Cuma veya Muhteşem Cuma veya Efsane Cuma için geri sayım başladı. Kara Cuma nedir, neden Kara Cuma denir, Kara Cumada alışveriş yapmak mantıklı mı, Kara Cuma indirimleri neler, Türkiye’den Kara Cumaya katılan firmalar hangiler gibi birçok soru soruluyor. Bununla ilgili bir haber derledik…

    BU SENE BLACK FRIDAY NE ZAMAN?
    2020 yılında Black Friday (Kara Cuma) 27 Kasım 2020 günü…

    —————

    BLACK FRIDAY NE ZAMAN?
    Aslında Black Friday tüketici çekme amaçlı büyük indirimlerin yapıldığı bir indirim günü. Bu gün mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. 1932’den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilir. Black Friday Şükran Günü’nden (Thanksgiving Day) sonra gelen ilk cuma günüdür. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar. Bugün beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Black Friday resmi bir tatil sayılmaz. Kanada ve İngiltere’de de Black Friday günü vardır, ve Amazon gibi internet üzerinden iş yapan çeşitli şirketler de indirimli satış yaparlar. Son yedi yıl içinde, bu günde indirim yapan şirketlerin kârları sürekli artmıştır. Geçen sene Kara Cuma 29 Kasım 2019 tarihinde başlamıştı…

    NEDEN BLACK FRIDAY DENİLMİŞTİR?
    Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O günde, Philadelphia’da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır.

    ÜNLÜ MARKALAR KATILIYOR
    Walmart gibi ünlü mağazalar her yıl kapılarını müşterilerine daha erken açıyor. Black Friday gününde 2000’li yıllara kadar sabah 06:00’da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı. 2018’de Türkiye’de Black Friday indirimleri bu sene 23 Kasım’da oldu ve saat 00:00 itibari ile indirimler başladı.

    DİYANET: ÇİRKİN İFADE
    Diyanet 2017 yılında bir hutbe yayınladı ve Black Friday, yani Kara Cuma ifadesiyle ilgili açıklama yaptı. ‘Güneşin Doğduğu En Hayırlı Gün: Cuma’ konulu cuma hutbesinde bu ifadenin müminleri rahatsız ettiğine vurgu yapıldı. Hutbede, “Bir inancın sembolünü hedef alan ve mensuplarını yok sayan böylesi saygısız ifade ve yaklaşımların geleneğimizde yerinin olmadığı, bir dinin kutsalının çılgınca ve sınırsızca bir tüketim anlayışına alet edilmesinin asla kabul edilemez bir durum olduğu” denildi. İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi Kara Cuma olan Black Friday ibaresinin kabul edilemeyecek derecede çirkin olduğu ifadelerine yer verilen hutbede, şu ifadelere yer verildi: “Zira bizim inancımızda bütün günler Allah’ındır. Her günün sabahı, aydınlık bir geleceğe uyanıştır. Bir inancın sembolünü hedef alan ve mensuplarını yok sayan böylesi saygısız ifade ve yaklaşımların bizim geleneğimizde yeri yoktur. Bir dinin kutsalının çılgınca ve sınırsızca bir tüketim anlayışına alet edilmesi asla kabul edilemez bir durumdur. Zihinlerde olumsuz bir algı oluşmasına sebep olacak bu tür gayretler karşısında müminler olarak bizlere düşen, dinimize ve değerlerimize sımsıkı sarılmaktır. Bugün insanlığa karşı en önemli görevimiz, yüce dinimiz İslam’ı, hidayet rehberimiz Kur’an’ı, alemlere rahmet Peygamberimizi en iyi şekilde temsil etmektir, doğru tanıtmaktır. Unutmayalım ki biz bu uğurda gayret ettiğimiz müddetçe Allah’ın yardımı da bizimle beraber olacaktır.”

    TÜRKİYE’DE MUHTEŞEM CUMA DENİLİYOR

    Diyanetin bu açıklamasının ardından Black Friday için ülkemizde alışverişe tüketiciler teşvik edilmek için Muhteşem Cuma ifadesi kullanılmaya başlandı.

    OYUNA GELMEYİN
    Kara Cuma’ya Türkiye’de birçok firma katılıyor. Ancak bu tarihten önce fiyatları artıran bazı firmalar o güne özelmiş gibi fiyatlarını indirerek tüketicileri kandırıyor. Bu sebeple almayı planladığınız ürünün fiyatını daha önceden öğrenin ve o gün gerçekten indirim olup olmadığını öğrenirsiniz.

    TÜRK FİRMALAR
    Kara Cuma alışveriş çılgınlığına Türkiye’den Hepsiburada. com, Morhipo. com, Gittigidiyor. com, N11. com gibi birçok site katılıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.