DOLAR 32,5677
EURO 34,9381
ALTIN 2427,852
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Murtaza Karanfil: Dibeybe hükümetinin Türkiye’ye gelişi ümitleri yeşertiyor

    Murtaza Karanfil: Dibeybe hükümetinin Türkiye’ye gelişi ümitleri yeşertiyor
    15.04.2021
    A+
    A-

    Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Dibeybe hükümetinin 14 bakan ve 5 başbakan yardımcısıyla gerçekleştirdiği ziyaretin oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Bu ziyaretin, Libya’nın ekonomik kalkınmasında Türkiye’nin desteğini görmek istediklerinin açık kanıtı olduğunu dile getiren Karanfil, Türk iş insanları ile Libya arasında 10 yıldır devam eden alacak sorununun çözümü için önümüzdeki dönemde sürecin hızlanacağını dile getirdi.

    Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Dibeybe’ye üst düzey heyette 5 Başbakan Yardımcısı, 14 Bakan,  Genelkurmay Başkanı ve diğer hükümet yetkilileri eşlik etti. Toplantıda köklü bağlara sahip iki ülke ilişkileri tüm detaylarıyla değerlendirilerek iş birliklerinin geliştirilmesi açısından çeşitli adımlar atıldı. Ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

    Libya, Türkiye’nin desteğini görmek istiyor

    Dibeybe hükümetinin Türkiye ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunan DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya halkının Dibeybe hükümetinden ekonomik kalkınmaya öncülük etmesi konusunda beklentileri olduğunu söyledi. Karanfil, “Dibeybe hükümetinin 14 Bakan ve 5 Başbakan yardımcısıyla Türkiye’yi ziyaret etmesi oldukça anlamlıdır. Bu ziyaret, Libya’nın kalkınmasında Türkiye’nin desteğini görmek istediklerinin en açık kanıtıdır. 500 yıllık kadim dostluğumuz olan Libya’da doğu, batı ve güney arasında yapılan anlaşmalarla güvenli bir ortam oluştu. Dibeybe hükümetinin öncelikleri arasında Türk iş insanlarının geçmişte üstlendiği projelerden dolayı alacak sorunlarının çözüme kavuşturulması olmalıdır. Bu sorunların çözümü için önümüzdeki dönemde sürecin daha da hızlanacağına inanıyoruz.” dedi.

    “Kurun sabitlenmesi yatırımcıyı rahatlattı”

    Türkiye’nin 2020 yılında Libya’ya 1,6 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Murtaza Karanfil, 2011 yılı sonrasında ihracat rakamlarında yükseliş olduğunu aktardı. Karanfil, şöyle devam etti: “Libya, 2021 ile birlikte 4 farklı kurdan sabit kura geçince bunun olumlu etkilerini görmeye başladık. Kurun sabitlenmesi yatırımcıyı rahatlattı ve ilk 3 ayda yatırımlar hız kazanmaya başladı. Libya’da 10 yıllık sorunlardan ötürü doğan kamu ve özel sektörün olmazsa olmaz ihtiyaçları var. Libya’da özel sektörün hareketlenmesi demek, ülkeye olan ihracatımızın artması demektir. Bu kapsamda yılsonu hedefimiz 2,5 milyar doların üstünde ihracat rakamı yakalamaktır.”

    “Dibeybe hükümetinin petrol alanında da ciddi adımlar atmasını bekliyoruz”

    Libya’nın geçmişte 46 milyar varillik rezervle dünyanın ilk 10 tedarikçisi arasında yer aldığını kaydeden Karanfil, son 10 yılda yaşanan iç sorunlardan dolayı bu konumunu kaybettiğini söyledi. Dibeybe hükümetinin ekonomik kalkınmanın yanı sıra petrol alanında da ciddi adımlar atmasını beklediklerini aktaran Karanfil, “Libya’nın orta bölgesinde önemli petrol yatakları mevcut. Ülkenin kuzeyi turizme elverişli, güneyi ise maden yataklarıyla öne çıkıyor. Ayrıca jeopolitik konumu açısından ticarete elverişli olan Libya’da Türk iş insanlarımızın 48 yıldır müteahhitlik sektöründe gösterdiği başarıları petrokimya ve madencilikte de sürdürmesini temenni ediyoruz. Dibeybe hükümetinin Türkiye’ye gelişi de bu yola dair ümitleri yeşertiyor. Libya’nın ihtiyacı olan ekonomik kalkınma yolunda hamle adımlarının süratle atılacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.