DOLAR 32,3424
EURO 35,112
ALTIN 2310,212
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    NETAŞ – Türkiye’de 5G Teknolojisi Etkinliği

    NETAŞ – Türkiye’de 5G Teknolojisi Etkinliği
    03.03.2021
    A+
    A-

    Türkiye’nin öncü bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Netaş ve ana hissedarı ZTE’nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) ev sahipliğinde düzenlediği “Türkiye’de 5G Teknolojisi” etkinliğinde, 5G ile ilgili dünyadaki en yeni gelişmeler ve küresel çaptaki başarılı uygulamalar konuşuldu. 2 Mart tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen etkinlikte, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, ZTE Corporation Avrupa ve Amerika Bölgesi Başkanı aynı zamanda Netaş Yönetim Kurulu Başkanı Aiguang Peng, Netaş CEO’su Ali Emir Eren açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

    “İletişim teknolojilerinde yerlilik oranını yüzde 1’den yüzde 22’ye çıkardık”

    Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, iletişim teknolojilerinde yerlilik oranının artırılması için ciddi çaba sarf ettiklerini belirterek, “2016 yılında 4.5G’yi gerçekleştirdiğimizde yerlilik oranımız yüzde1’in altındaydı. Bugün yerlilik oranımızı yüzde 22’lere çıkardık. Ama bu yeterli değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlayan Milli Teknoloji Hamlesi ile ivme kazanan yerli ve milli üretim Netaş ve ZTE’nin de destekleriyle daha iyi noktalara varacak” şeklinde konuştu.

    Türkiye’nin sabit ve mobil altyapısının yanı sıra, uydu geliştirme sistemlerinde de önde gelen ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Sayan, şöyle devam etti:

    “Teknolojik altyapımızı daha da güçlendireceğiz ve siber vatanımızı kendi ürettiğimiz yazılımlarla korumaya devam edeceğiz. Bunu çok değerli paydaşlarımız ile yapıyoruz. 1967’den beri devam eden Netaş ile yolculuğumuza devam ediyoruz. Netaş’ın küresel bir aktör olan ZTE ile işbirliğinin daha da güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. ZTE’nin, global birikimleriyle Netaş ile birlikte ürünlerini yerlileştirme konusundaki çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Avrupa’da başarıyla gerçekleştirdiği 5G teknolojisi ile bankacılıkta kurduğu sistemi biliyoruz. Netaş ile ülkemizde benzer uygulamalar yapacağını ve yıllar boyunca elde ettiği tecrübeleri birlikte büyüteceğimize inanıyoruz.”

    “Uçtan Uca Yerli ve Milli Haberleşme Projesi’nin ilk fazı 31 Mart’ta tamamlanıyor”

    Dünyada Telekom pazarının 200 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise, “Hedefimiz ülke olarak bu pazardan en fazla payı almak. 5G’ye yerli ve milli imkanlarla en kısa sürede geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği milli teknoloji hamlesi vizyonu ile elektronik haberleşme alanında paydaşlarımızla gösterdiğimiz çabanın somut sonuçlarını da almaya başladık. Uçtan Uca Yerli ve Milli Haberleşme Projesi’nin ilk fazını 31 Mart’ta tamamlıyoruz”” dedi.

    Karagözoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “5G ve ötesi teknolojilere mümkün olan en yüksek yerli ve milli imkanlarla çıktığımız yolda, birçok alanda olduğu gibi Netaş en önemli paydaşlarımızdan biri oldu. 5G uygulamaları kapsamında kurduğumuz 5G TR Forum’da Netaş çekirdek ağ grubunun itici grubu olarak tüm çalışmalara önemli katkılar sağladı. İnşallah bu sürecin sonunda ülkemizde oluşturulacak ekosistem, hem Netaş’a yeni rakipler çıkaracak hem de Netaş gibi köklü şirketlerimizi daha da güçlendirecek. Netaş’ın gerçekleştirdiği tüm bu girişimler ile sektörümüzdeki firmalara örnek olduğunu düşünüyor ve bu firmalarla işbirlikleri yaparak ülkemizin yerli üretim ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamasını beklediğimizi de ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

    “Netaş ile Türkiye’nin dijital dönüşümüne talibiz”

    ZTE’nin, telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi alanında küresel liderlerden biri olduğunu belirten ZTE Corporation Avrupa ve Amerika Bölgesi Başkanı aynı zamanda Netaş Yönetim Kurulu Başkanı Aiguang Peng, ZTE’nin hedefinin dijital ekonominin altyapısını oluşturarak binlerce endüstrinin dijital ve akıllı dönüşümünü sağlamak olduğunu vurguladı.

    Peng, “2017 yılında ana hissedarı olduğumuz Netaş’ın vizyonu ve faaliyet alanı ZTE’nin denizaşırı büyüme stratejisiyle son derece uyumlu ve tamamlayıcı nitelikte. Netaş ve ZTE’nin sinerjisi, Türkiye’nin bilgi ve iletişim sektörünün gelişimine özellikle de yerlileştirme çalışmalarına büyük katkı sağlıyor. Türkiye, kendi bölgesinde mobil abone büyümesi için kilit bir pazar. Telekom sektörü hızlı bir büyüme gösteriyor. ZTE’nin dünya lideri teknolojilerinin, Netaş’ın güçlü mühendislik yetenekleriyle birleşmesiyle doğan sinerjinin Türkiye’deki özel sektörün ve kamunun güçlü dijital dönüşümü için önemli bir değer olduğuna inanıyoruz.”

    36.000’den fazla patente sahip olan ZTE’nin 5G Standart Temel Patentlerde (SEPs) ilk üç şirket arasında yer aldığını ve 55 ticari 5G sözleşmesini başarıyla gerçekleştirerek dünya çapında 90’dan fazla operatörle işbirliği yaptığını ifade eden Peng, şöyle devam etti:

    “ZTE, Çin’de 240’tan fazla şehirde 200 milyon kullanıcıya hizmet vermesi için 250.000 5G sitesini devreye aldı. Tüm dünyada sanayi, ulaşım, enerji, sağlık hizmetleri, eğitim ve medya dahil olmak üzere 15 sektörde 500’den fazla ortaklık kurdu ve ortaklarıyla birlikte 86 5G yenilikçi uygulama senaryosu çalıştı. ZTE, ekolojik kaynakları genişletmeye, 5G inovasyonunu derinleştirmek için küresel ortaklarla çalışmaya, 5G ticari başarısı yaratmaya ve dijital ekonomiyi inşa etmeye devam edecek. Çünkü büyüklükten mükemmelliğe giden yol inovasyondan geçiyor.”

    “Yazılım, inovasyon ve 5G ile ülkemizin dönüştürücü şirketi olacağız”

    Netaş CEO’su Ali Emir Eren ise, Netaş’ın kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye iletişim teknolojilerini yerli olarak sunmak için çalıştığını ve bu sayede ülkeye 4 milyar doların üzerinde tasarruf sağladığını vurguladı. Eren, “Bundan sonraki dönemde de Telekom tecrübemizi, yerli ArGe gücümüzü, ZTE’nin telekomünikasyon teknolojilerindeki üstünlüğü ile birleştirerek, oluşturduğumuz sinerji ile ülkemize en üst seviyede fayda sağlamak için çalışacağız” dedi.

    5G teknolojilerinin dünyayı bambaşka bir noktaya getireceğine işaret eden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre 5G teknolojisi, 2035 yılına kadar, sadece kendi ekosistemi için 3.6 trilyon dolarlık ekonomik büyüme ve 22.3 milyon kişilik istihdam oluşturacak. 5G’nin diğer endüstrilere etkisi ise 13.2 trilyon dolara yaklaşacak. 5G dünyanın sinir sistemini oluşturacak; milyarlarca noktanın çok daha hızlı bir ağ üzerinden birbirine bağlanmasını sağlayacağından, büyük verinin gücünü ve anlamını artıracak. Savunmadan eğitime, ulaşımdan finansa, üretimden eğlenceye yaşamın her alanında etkisi büyük olacak. Bu nedenle ülkeler stratejilerini 5G üzerine kuruyor ve telekom operatörleri 2025 yılına kadar yapacakları 1.1 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 80’ini 5G’ye yapmayı planlıyor.”

    “Yeni dönemde Türkiye’nin önünde çok ciddi fırsatlar var”

    Bu yeni dönemde Türkiye’nin önünde çok ciddi fırsatlar olduğunu ifade eden Eren, “Netaş olarak biz de bu dönüşümde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Yerlileştirme kabiliyetimizi ve Türkiye’nin ilk yerli baz istasyonunu geliştiren şirketlerinden biri olma yetkinliğimizi, ana hissedarımız ZTE’nin 5G teknolojilerindeki liderliği ile birleştirip; yazılım, inovasyon ve 5G ile ülkemizin dönüştürücü şirketi olacağız” şeklinde konuştu.

    N.visionLab ekosisteme ev sahipliği yapacak

    5G Teknolojileri etkinliğinde, Netaş’ın bilgi ve iletişim teknolojileri ekosisteminin buluşma noktası olarak tasarladığı yüksek iletişim teknolojileri merkezi N.visionLab’ın açılışı da gerçekleştirildi. Ankara’dan İstanbul’a online bağlantı ile gerçekleştirilen açılışta N.visionLab ile ilgili bilgi veren Ali Emir Eren, “ArGe’mizi ve yeni nesil Telekom altyapımızı ekosisteme açacağımız N.VisionLab’da, IPTV, 5G Deneyim, Akıllı Yaşam ve Yerlileştirme alanları yer alıyor. N.visionLab’da hem kendi Ar-ge’mizle hem start-uplar ile geliştireceğimiz ürünleri, hem de yerlileştirdiğimiz ZTE ürünlerini, öncelikle ülkemizin ihtiyaçlarına sunacağız, sonra da dünyaya ihraç edeceğiz. Bu sayede Türkiye’nin yeni nesil teknoloji ihraç eden ülke algısına daha fazla katkı sağlayacağız. N.visionLab’ın yakın coğrafyamızda 5G’nin inşasında da önemli bir merkez haline gelmesini hedefliyoruz” dedi.

    Yeni nesil iletişim teknolojileri alanında yeni ufuklar açacağız

    Sürekli gelişen teknolojinin bugünün hatta yarının iş modellerini ve yaşamlarını şekillendirdiğine dikkat çeken Eren, bu şekillenmenin pandemide daha net ortaya çıktığını söyledi. Tüm bu değişimlerin temelinde ise “yazılım”ın bulunduğunu kaydeden Eren, Türkiye’nin ilk yazılım ihracat eden şirketi olan Netaş’ın bu alanda değer oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

    Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bu bilgi birikimimizi telekomünikasyon teknolojilerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden ZTE ile daha da artırıyoruz. Yerlileştirme stratejilerimiz paralelinde ZTE ile beraber önümüzdeki dönemde yeni nesil iletişim teknolojileri alanında yeni ufuklar açacağız. Gerek birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar gerekse bu merkezimiz ile bilişim ve telekomünikasyon teknolojilerinde yakın coğrafyanın yüksek teknoloji merkezi olacağımıza yürekten inanıyoruz. Netaş, bilişim teknolojilerinde her zaman Türkiye’de yerliliğin öncü firması olmaya devam edecek.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.