DOLAR 32,3586
EURO 34,7281
ALTIN 2409,022
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Obezite cerrahisi ile kan şekeri bir günde normal değerine dönebiliyor

    Obezite cerrahisi ile kan şekeri bir günde normal değerine dönebiliyor
    27.12.2019
    A+
    A-

    Obezite yaygınlığı konusunda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye’de nüfusun yaklaşık üçte ikisini obez veya fazla kilolu kişiler oluşturuyor. Nişantaşı Hastanesi’nden Prof. Dr. Koray Tekin, pek çok rahatsızlığa davetiye çıkaran bu hastalığa dikkat çekmek için “Obezite ile mücadele ve farkındalık” semineri düzenledi. Özellikle hem fazla kilosu hem de diyabeti olanlar için en doğru çözümün obezite cerrahisi olduğunu söyleyen Tekin, ameliyatın ardından kan şekerinin bir günde normal değerlere döndüğünü dile getirdi.

    Dünyada hızla artış gösteren obezite Türkiye’yi de ciddi ölçüde etkiliyor. Öyle ki, OECD verilerine göre Türkiye obezite konusunda Avrupa’da ilk, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Erişkin nüfusun yaklaşık üçte ikisini obez veya aşırı kilolu kişiler oluştururken 18 yaş altı nüfusta da bu oran beşte bire ulaşmış durumda.

     

    Obezite ile ilgili çalışmalarını sürdüren Nişantaşı Hastanesi, Modus Otel Istanbul’da “Obezite ile mücadele ve farkındalık” semineri düzenledi. Semineri, modern ve güvenli obezite cerrahisi tekniklerinin Türkiye’ye kazandırılmasına öncülük eden cerrahlar arasında yer alan Prof. Dr. Koray Tekin gerçekleştirdi. Prof. Dr. Tekin katılımcılara, obezite ile mücadelede süreci, obezite ile birlikte seyreden yan hastalıkların tedavisi, metabolik sendrom, obezite cerrahisi ve obezitenin psikolojik etkileri hakkında bilgi verdi.

     

    “30 kilo fazlası olanlar obezite ameliyatı olabilir”

    Hareketsiz yaşam, ambalajlı gıda ve günün her saatinde yemek yeme imkânının obeziteyi artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Koray Tekin, “Genetik nedenler ve sağlık sorunlarından bağımsız olarak, yaşam tarzı nedeniyle kilo alımını durduramayan kişilerin öncelikle diyetisyene başvurmalarını öneriyorum. 10 kilo, 20 kilo fazlası olan bir kişi hemen obezite cerrahisini düşünmemeli. Hayatına sporu da katarak kilo vermeye odaklanmalı. Ancak bu kilo fazlası 30 ve üzeriyse obezite cerrahisi en uygun çözüm olacaktır” dedi.

     

    “Obezite cerrahisi şekeri düzeltir, başka bir operasyona ihtiyaç yok!”

    Türkiye’de obeziteyle birlikte hızla artış gösteren bir diğer sağlık sorununun da diyabet olduğuna dikkat çeken Tekin, “Eğer bir kişi hem obez veya fazla kilolu hem de diyabet hastası ise kendisi için en uygun tedavi yöntemi obezite cerrahisidir. Bu kişilerin kan şekeri, ameliyatın ertesi günü itibarıyla neredeyse normal değerlere dönmeye başlar. Dolayısıyla başka bir cerrahi yönteme başvurmadan, obezite ameliyatı olarak sağlıklı bir yaşama adım atabilirler” açıklamasında bulundu.

     

    “Obezite cerrahisinde kan kaybı sıfıra yaklaştı”

    Obezite cerrahisinde kullanılan modern ve güvenli teknikler sayesinde ameliyatların geçmişe oranla ciddi ölçüde kolaylaştığını ifade eden Prof. Dr. Koray Tekin, “Geçmişte bu ameliyatlar için karın bölgesi göğüsten kasığa kadar açılır, direnler takılır, ardından büyük dikişler atılırdı. Bu operasyon da üç saat civarında sürerdi ve hasta bir hafta hastanede kalırdı. Günümüzde ise hastaların karnını kesmiyoruz, yalnızca beş milimetrelik, yani ince bir kalem ucu kadar delikler açıyoruz. Artık diren takılmıyor, kan kaybı ise neredeyse sıfıra indi. 45 dakika süren operasyonun ardından hasta iki saat sonra yürümeye başlıyor, 2-3 gün içinde de hastaneden çıkıyor. Ardından diyetisyen kontrolünde özel bir diyet uygulanıyor. Altı ayın sonunda kilo verimi neredeyse tamamlanıyor, daha yüksek kilolarda ise süreç devam ediyor. Yine yüksek kilolarda, bu operasyonun plastik cerrahi operasyonlarla desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

     

    270 kilodan 85’e düştü!

    Obezite ile mücadele ve farkındalık seminerinin katılımcıları arasında, Prof. Dr. Tekin’in uyguladığı obezite tedavisiyle sağlığına kavuşan danışanları da yer aldı. 270 kilo ile başladığı tedavi sürecine günümüz itibarıyla 85 kilo olarak devam eden Ayşe Öztunalı’nın hayat hikayesi seminerin davetlileri tarafından ilgiyle dinlendi. 300 mg/dl civarında seyreden açlık kan şekeri obezite ameliyatının ertesi günü normal değerlere düşen Mahmut Çelik ise fazla kilolarıyla birlikte diyabet hastalığının da sona erdiğini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.