DOLAR 32,584
EURO 35,0328
ALTIN 2461,207
BIST 9890,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özkan Yalaza: Gayrimenkul sektörü düşük faizli konut kredisi beklentisi içinde

    Özkan Yalaza: Gayrimenkul sektörü düşük faizli konut kredisi beklentisi içinde
    31.05.2023
    A+
    A-

    Son bir yıldır ülke gündeminde yer alan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlanmasının ardından, gözler yeniden ekonomiye çevrildi. Bir çok farklı iş kolunu besleyen ve ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü, yılın ilk 6 ayında yaşanan durağanlığı seçimlerin ardından telafi etmek istiyor. Vatandaşların konut ihtiyacının her zaman devam ettiğini söyleyen inşaat sektörü temsilcileri, hükümetin atacağı adımlarla birlikte sektör olarak ekonomi ve istihdamı hızlandıracak hamleler için hazır olduklarını dile getirdi. Sektör temsilcileri, inşaat sektörünün önünün açılması için KDV indirimi, tapu harcı indirimi ve uygun kredi imkanlarının sunulmasının piyasalara pozitif yansıması olacağı görüşünde birleştiler. Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza şunları kaydetti:

    Şu anda gayrimenkul sektörü düşük faizli konut kredisi beklentisi içinde. Kamu ve özel bankalar şu anki kredi talebini karşılayamıyor. Gerçek ihtiyaç sahipleri, yeni konut almak için gerekli finansmana ulaşamıyor. İnsanlar ancak bir ev satıp üstüne ekleyerek yeni ev satın alabiliyor. Bir süre önce açıklanan 0.69 faizli ilk evim kampanyası da yeterli kişiye ulaşmadı. Şu anda konut sektöründe ‘satılmayan evlerin fiyatı düşer’ gibi bir beklenti var. Fakat bu da yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle mümkün görünmüyor. Konut fiyatları yükselmeye devam edecek. 2023 yılının başından beri konut satışlarında yüzde 30’luk bir daralma söz konusu. Eğer yeni kredi imkanı sağlanırsa konut satışlarında hareketlenme yaşanır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.