DOLAR 32,518
EURO 34,7989
ALTIN 2421,338
BIST 9720,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Pandemi dönemi kapalı ortamda klima risk taşıyor

    Pandemi dönemi kapalı ortamda klima risk taşıyor

    şirketiyle yaptığı son araştırmaya göre, pandemi kapalı ortamlarda klima kullanımını oldukça azalttı. Araştırmaya katılanların yüzde 96’sı kapalı mekanlarda klima yerine hava temizleme cihazlarını tercih ediyor. Klimaların ortamdaki havayı temizlemediğine, sadece hareketlendirdiğine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, enfeksiyon kaynağının bulunduğu kapalı bir ortamda hava temizleme cihazı yoksa bakteri, mantar veya virüsün tüm bireylere ulaşmasının mümkün olabileceğine işaret etti.

     

    Yeni normalle birlikte kapalı ortamlardaki hava kalitesi farkındalığına yönelik yapılan bir araştırma klimanın virüs bulaşma riski açısından endişeleri artırdığını ortaya koydu. Hava temizleme sistemleri alanında 34 yıllık deneyimli Bomaksan’ın FutureBright araştırma şirketine yaptırdığı araştırma, toplumun “dışarıdan” gelen havanın daha temiz ve taze olduğu algısının güçlü olduğunu, “dışarıdan” hava sirkülasyonun zor olacağı kapalı mekanlarda ise Hava Temizleme Cihazlarına (HTC) güvendiğini gösteriyor.

     

    “Klima havayı hareketlendirerek bulaşıcı riskini artırır”

    Yaygın olarak hemen her alanda kullanılan klimaların enerji tasarrufu amaçlı olarak dış ortamdaki havayla içeriyi beslemek yerine belirli bir dereceye kadar ısıtılmış veya soğutulmuş olan ortam havasını sisteme tekrar geri verdiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, klimanın pandemi döneminde bulaşıcı riskini artırdığı iddialarına açıklık getirdi: “Klima, ortamdaki havayı hareketlendirir ve bir akım yaratır. Bu durum klimanın bakımları ve filtre temizlikleri düzenli yapılmış olsa bile ortamdaki tozun havalanmasına neden olmaktadır. Bu durumda enfeksiyon kaynağının bulunduğu kapalı bir ortamda bakteri/mantar veya virüsün seyrelerek dışarı atılması sağlanamamakta, iç ortamda bulunan tüm bireylere mikrobiyolojik kirleticilerin ulaşması mümkün olabilmektedir. Normal koşullar altında, uygun şekilde yerleştirilen, bakımları yapılan ve filtre, havalandırma boru ve fanları temizlenen klimaların olduğu ortamda bulunmak, sağlık için tehlike oluşturmaz. Ancak pandemi dönemlerinde, bu türden cihazların kullanımı ortamda bulunan bireylerin sosyal mesafelerini ortadan kaldırdığı için kullanılmamaları tavsiye edilmektedir.”

     

    Bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için hava temizleme cihazlarını tercih edin

    Son dönemde ortamı bakteri, virüs ve havayı kirleten tüm partiküllerden arındıran yeni nesil hava temizleme cihazlarının geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Gülen Güllü,Hava temizleme cihazları için başlıca hedef ortam havasındaki partikül veya gaz fazında bulunan organik veya inorganik kirleticilerin tutması iken, klima sistemlerinin başlıca amacı, havayı ısı, nem vb. yönlerden şartlandırmaktır. Klimalarda kullanılan hava temizleme filtrelerinde çoğunlukla hedef partikül maddenin tutulmasıdır, bakteri, mantar, virüs veya gaz kirleticilerin arındırılmasına yönelik klimalar ise yaygın olarak kullanılmamaktadır. Oysa ki sınıfının en üstü HEPA filtreli hava temizleme dolapları gibi cihazlar, bu tür mikroorganizmaları yüzde 99,9’a varan oranlarda yakalayabilmektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları altında, bulaşıcı hastalık riskini minimize etmek için kapalı ve insan sirkülasyonu yoğun olan ortamlarda da klima yerine bu tür hava temizleme cihazları tercih edilmelidir.” dedi.

     

     

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.