DOLAR 32,305
EURO 34,6592
ALTIN 2409,223
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Patlatma taşların kullanım alanları neler?

    Patlatma taşların kullanım alanları neler?
    29.12.2023
    A+
    A-

    Doğal taşlar genellikle bu özelliğinden arındırılmadan yapılarda kullanılmaya çalışılıyor. Doğallığı bozulmadan yapılarda kullanımı için çaba gösterilirken yapılabilecek olan işlemler de oldukça sınırlı. Patlatma işlemi de bunlardan bir tanesi. Taşların özel cihazlar ile kontrollü bir şekilde patlatması ile oluşan bu taşlar artık birçok yapıda karşımıza çıkıyor.

    Patlatma Taş Ne Demek?

    Doğal taşlar madenlerde çıkardıklarında çok farklı yapılara sahip olabilirler. Mermerler ve travertenler farklı kalınlıklarda çıkarılan ve genelde düzgün bir yüzeye sahip olan taşlardır. Ancak bu taşların kullanım aşamasından önce yüzeylerinin kusursuz bir hale getirilmesi istenen doğal görüntünün zarar görmesine sebep olur. Bu yüzden de doğal taşlarda patlatma işlemleri uygulanır.

    Taşların birbirlerini sıkıştırarak basınç uygulaması için üretilmiş olan makineler yer almaktadır. Bu makinelere konan taşlar bir müddet sonra birbirlerini kırarlar ve belirli oranda fiziksel zarar verirler. Ortaya çıkan yeni görüntüdeki taşlar ise çok daha doğal bir görünüme sahiptir. Patlatma taş mozaik olarak tanımlanan bu taşlar yapılarda kullanıldığında doğadan elde edildiği şekliyle kullanılmış havası verir.

    Patlatma Taşların Kullanım Alanları Neler?

    Gerçekleştirilen özel işlemler ile elde edile patlatma taşlar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Düzensiz bir yüzeye sahip olmasının önemli olmadığı her yer patlatma taşlar için harika bir kullanım alanı oluyor. Yapıların iç kısımlarındaki zeminler bu taşların kullanımı için uygun olmayan alanların başında gelmekte. Ancak bunun dışındaki birçok yerde bu taşları rahatlıkla kullanabiliyoruz.

    Dış Cephe Kaplamalarında Kullanılan Patlatma Taşlar

    Patlatma taşlardan bahsederken ilk akla gelen kullanım alanı her zaman dış cephe kaplamaları oluyor. Yapılara muhteşem bir doğallık katılması istendiğinde patlatma taşların dış cephede kullanımı yeterli olacak. Yapı direkt olarak doğal taşlardan elde edilmiş ve zamanla yıpranmaya başlamış bir tarihi yapı havasına bürünebilir. Her zaman patlatma taş mozaik ile muhteşem bir görüntü elde etmek mümkün olacaktır.

    Yürüme Yollarında Tercih Edilen Patlatma Taşlar

    Daha önce de bahsettiğimiz gibi patlatma taşların zemin kaplaması olarak kullanımı çok uygun değildir. Ancak bahçelerdeki yürüme yolları bu kategorinin dışında kalır. Her zaman doğal malzemelerin kullanıldığı bahçelerde bu taşlardan harika yürüme yolları imal edilebilir. Hali hazırda açık alanlar çok düzenli bir zemin yapısına sahip olmadığından bu taşların kullanımı da uygunsuz olmayacaktır.

    Lavabolarda Kullanılan Patlatma Taşlar

    Evlerin ve işyerlerinin lavabo kısımları patlatma taşların ağırlıklı bir şekilde kullanıldığı alanlar arasında yer alır. Patlatma taş lavabo duvarlarında muhteşem bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Engebeli yapısı sebebiyle direkt olarak lavabonun kendisi patlatma taştan imal edilmez. Ancak yine travertenler kullanılarak üretilir ve böylece lavabolarda harika bir uyum yakalanması mümkün hale gelir.

    Şömine Duvarlarında Kullanılan Patlatma Taşlar

    Şömineli müstakil bir ev herkesin hayalini kurduğu yapılardan bir tanesi. Tabi ki hepimiz bu evlere ulaşma fırsatını bulamıyoruz. Bu fırsatı elde ettiğimizde de evi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekli. Şömine kısımlarında kullanılacak olan patlatma taşlar, hayalimizdeki evin ortaya çıkmasına büyük katkılar sağlayabilir. Zeminden tavana kadar ulaşan bu taşlarla birlikte şöminelerin önünde zaman geçirmek çok daha eğlenceli olacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.